Schrijfcursussen – Non-Fictie

Non-fictie - cursussen, workshops en masterclasses

Altijd aangepast aan jouw wensen

• Online en offline
• Alleen of in groep
• Digitaal of op een zelfgekozen locatie
• Een dag of meerdaags
• In elk gewenst tempo
• Aangepast aan de beroepspraktijk van de deelnemers(s)

Bestel een schrijfcursus in overleg

Voor bedrijven, organisaties en het onderwijs

Op deze pagina staan kant-en-klare cursussen, maar we kunnen ook in overleg een andere cursus samenstellen. Of een van de bestaande cursussen aanpassen aan eender welke beroepspraktijk. Wil je schrijfonderwijs aanbieden? Online of offline? Aan professionals zonder schrijfervaring? Aan beroepsschrijvers? Of aan amateurs met schrijfzin? Neem dan contact met mij op over de mogelijkheden.

Hoe begin ik aan een boek?

Voor iedereen die al een boek af had willen hebben

De cursus Hoe begin ik aan een boek? is bedoeld voor mensen die een boek willen schrijven. In deze cursus kijken we eerst naar je wensen: wil je fictie of non-fictie schrijven? Afhankelijk van die keuze bedenken we een structuur en zorgen we voor een duidelijk plan voor je schrijfproces. Gedurende de cursus zorg ik voor theorie en tips die afgestemd zijn op het soort boek dat jij wilt schrijven. Vervolgens schrijf je een begin, dat ik voorzie van feedback en adviezen voor het vervolg.

Nieuwsberichten en nieuwsbrieven

Alles over het ordenen en opschrijven van nieuws

In de cursus Nieuwsberichten en nieuwsbrieven leer je om nieuws te selecteren, te ordenen en zo adequaat mogelijk op te schrijven. Je leert alles over nieuwscriteria, urgentie, de hiërarchische opbouw, regels voor koppen en andere blikvangers, en ethische afwegingen. Door veel te oefenen op basis van theorie en persoonlijke feedback zul je betere nieuwsberichten en nieuwsbrieven schrijven. De cursus is geschikt voor iedereen die nieuws wil brengen. Dat kunnen journalisten zijn, maar ook medewerkers van bedrijven, organisaties, of overheden.

Hoe begin ik met schrijven?

Samen zorgen we voor een goede start

De cursus Hoe begin ik met schrijven? helpt je om uit te vinden hoe je jouw schrijflust het beste kunt gebruiken. We gaan samen na of je het beste fictie of non-fictie kunt schrijven en we maken een begin, zodat je daarna verder kunt.

Opiniestukken

Kritisch denken en overtuigend schrijven

In de cursus Opiniestukken leer je hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, je wordt gestimuleerd om goede argumenten op een heldere manier te formuleren en na afloop van de cursus ben je in staat om jouw gedachten in een logische tekstopbouw te gieten. Bovendien zullen we zorgen dat je het betoog meeslepend en correct weet op te schrijven.

Achtergrondverhalen

Interview, essay, reportage, reconstructie, informatief achtergrondverhaal

In de cursus Achtergrondverhalen kun je kiezen welke verhalen je wilt maken: een interview, een reconstructie, een essay, een reportage of een inventariserend, informatief achtergrondverhaal. We besteden aandacht aan het idee, de invalshoek, de research, de tekstopbouw en de blikvangers. Uiteraard kijken we ook naar toon, stijl en taal. We kunnen de inhoud en de lengte van de cursus aanpassen aan jouw wensen.

Eindredactie

Grondig en nauwgezet ingrijpen en corrigeren

De cursus Eindredactie draait om het redigeren van inhoud, opbouw, toon, taal en stijl van zakelijke en journalistieke teksten. Bovendien gaan we desgewenst in op de manier waarop je auteurs kunt aansturen en begeleiden. De cursus sluit waar mogelijk nauw aan bij het dagelijks werk en de wensen van de deelnemer.

Redactionele vaardigheden

Voor website, krant of magazine

De cursus Redactionele vaardigheden is geschikt voor alle beroepsgroepen die redactionele taken moeten uitvoeren. Vaak zijn dat  communicatiemedewerkers, journalisten en redacteuren, maar ook professionals die naast hun andere taken de redactie voeren over een website, magazine, krant of brochure kunnen veel baat hebben bij deze cursus. De cursus Redactionele vaardigheden draait om doel, doelgroep, genre, inhoud, opbouw, taal en stijl van non-fictieteksten.

Journalistiek schrijven

Nieuwsbericht, interview, verslag, achtergrondverhaal

In de cursus Journalistiek schrijven leer je op basis van journalistieke principes vier genres schrijven: een nieuwsbericht, een verslag, een interview en een achtergrondverhaal. Je leert journalistiek denken, een selectie te maken op basis van de juiste criteria en er is aandacht voor de verschillende media en doelgroepen. Deze cursus kunnen we naar believen afstemmen op jouw beroepspraktijk of schrijfwensen.

Zit er niet tussen wat je zoekt?

Mail mij over jouw schrijfwensen

Zit de cursus die jij zoekt er niet tussen? Mail mij dan en vertel me waar je naar op zoek bent. Misschien kan ik een bestaande cursus aanpassen of een nieuwe ontwikkelen. Maar het kan ook zijn dat voor jou de persoonlijke schrijfbegeleiding de geschiktste vorm is. Dan help ik je bij een specifiek project en zoek ik de juiste theorie bij de vragen en problemen die jij tijdens het schrijfproces hebt.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?