Schrijfcoach

Online schrijfcoach

Wat mag je van mij als schrijfcoach verwachten?

Meedenken, nalezen, ordenen, uitzoomen, plannen, motiveren, adviseren, corrigeren, voordoen: als ik je begeleid zoeken we de juiste manier om verder te komen met je productie. We stemmen mijn hulp af op jouw hulpvraag, jouw behoeften, jouw tempo en jouw ambities.

Journalistiek, creatief en opiniërend schrijven

Je kunt bij mij terecht voor begeleiding van zowel fictie als non-fictie. Ik bied hulp bij het schrijven van boeken, artikelen, columns, maar ook bij teksten voor rapporten, websites, brochures en ander communicatiemateriaal. Bij de persoonlijke begeleiding volg ik jouw vorderingen en ik zorg voor de theorie en adviezen die jij nodig hebt.

Ik geef ook meer afgelijnde schrijfcursussen. Kijk daarvoor op een van de pagina’s met cursussen.

Blanco vel of compleet manuscript

Sommige mensen komen bij mij met een compleet manuscript, anderen met een blanco vel. In beide gevallen kan ik helpen. Als je nog moet beginnen, kunnen we samen bedenken wat je gaat schrijven. We inventariseren de ingrediënten voor een succesvol schrijfproces en ik geef tips en theorie over inhoud, vorm, schrijfstijl en aanpak. Heb je al een begin, of zelfs een complete tekst? Dan kan ik je vertellen wat ik ervan vind en ik kan meedenken over de manier waarop je verder kunt schrijven of hoe je de tekst ‘publicabel’ kunt maken. Vaak is er nog veel werk aan, soms is het slechts een kwestie van puntjes op de i.

Coach en juf

In beide rollen voel ik me thuis: coach én juf. Als coach denk ik mee over de obstakels die jouw schrijfproces belemmeren. Dat zijn niet altijd zaken die met het schrijven te maken hebben, soms laten auteurs zich tegenhouden door hun zelfbeeld, hun agenda of hun omgeving. Ik help je om die obstakels te slechten.
Als juf geef ik theorie, ik corrigeer fouten en ik probeer je te laten nadenken over verschillende manieren om je tekst te verbeteren. Als het nodig is, herschrijf ik een stuk om je inzicht te geven in de mogelijkheden.

Schriftelijk, mondeling, beide

De meeste schrijvers vinden het prettig om mijn commentaar schriftelijk te krijgen, zodat ze de feedback en suggesties nog eens kunnen nalezen. Sommigen hebben alleen behoefte aan korte opmerkingen in de kantlijn, anderen hebben liever een leesverslag waarin ik wat uitgebreider feedback en theorie geef. Daarnaast zijn er veel auteurs die graag een gesprek voeren naast het leesverslag, en sommigen vinden alleen een gesprek voldoende.

Theorie, feedback en peptalk

De inhoud van een leesverslag of een gesprek varieert: soms corrigeer ik je tekst, in andere gevallen zal ik vooral schrijftheorie geven, vaak help ik je ook om je gedachten te ordenen of plannen te maken, en vrijwel altijd geef ik mijn – onderbouwde – mening over wat je hebt geschreven.
Als je een gesprek wenst, dan kunnen we afspreken bij bij mij thuis in Nederlands Zuid-Limburg, of we kunnen een gesprek voeren via een video-app. Uiteraard overleggen we vooraf en tijdens het proces over de aanpak. Als je iets anders verwacht, sturen we tussentijds bij.

Nederland en Vlaanderen

Mijn werk waaiert uit over twee landen. Ik richt me op Nederlandstaligen waar ook ter wereld en ik heb ervaring met redacties en publicaties in zowel Vlaanderen als Nederland.

Wat kost het?

Omdat mijn prijzen even gevarieerd zijn als mijn aanbod, staat er niet langer een rekenschema onder dit kopje. Ik heb wel een paar algemene uitgangspunten:

 • Als je mij vaker of voor langere tijd inschakelt, ben ik iets goedkoper dan wanneer je mij eenmalig kort inhuurt.
 • Ik vind mijn werk leuk en belangrijk, en als ik mijzelf uit de markt prijs, kan ik dit werk niet meer doen. Daarom probeer ik altijd een schappelijke prijs te plakken op mijn diensten.
 • Het is soms moeilijk om in de toekomst te kijken, toch doe ik mijn best om vooraf in te schatten hoeveel tijd ik zal besteden aan de begeleiding. Zo probeer ik te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan als je mij inschakelt.
 • Mijn prijsvoorstel is een voorstel. In overleg kunnen we de voorgestelde aanpak en inhoud zo bijstellen dat de begeleiding beter binnen je budget past.
 • Je kunt al een gesprek aanvragen of feedback krijgen vanaf 66,55 euro, inclusief btw.

Wil je meer informatie?

Mail mij

Vertel in je bericht waarvoor je me wilt inschakelen.

 • Zit je vast?
 • Zoek je een meelezer?
 • Iemand die je helpt om eindelijk eens te beginnen?
 • Wil je de theorie leren?
 • Of zoek je iemand die je manuscript redigeert?

Vertel ook wat meer over jezelf en over wat je wilt bereiken.

 • Waarom schrijf je?
 • Welke ambitie heb je?
 • Heb je ervaring? Of begin je net?
 • Wat lees je zelf graag?
 • Waar vul je je dagen mee?

Hoe beter ik weet met wie ik te maken heb, hoe doelgerichter ik mijn aanbod kan afstemmen op jouw hulpvraag.

E-mail Maartje Luif

Bestaande cursussen

Fictie en non-fictie

Mocht je liever kiezen uit bestaande cursussen: dat kan. Ik heb allerhande bestaande cursussen die we online of in gesprekken kunnen doorlopen.

Schrijftip

Wees niet bang. En als je wel bang bent: schrijf toch door. Alleen dan kan het iets worden.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?