Het Schoolkrantinterview

Wie zijdegij?
Ik ben Zezunja.

Heedegij echt zo?
Nee hoor. Mijn ouders zouden deze naam veel te kitscherig vinden. Zij hebben mij Maartje genoemd. Minder exotisch. Ik heb zelfs geen tweede naam.

Waarom noemdegij u dan zo?
Omdat ik Zezunja een mooie naam vind en ik op tinternet niet zo oerhollands voor de dag wilde komen. Wel Hawaiaans met rieten rokjes. En origineel.

Waar heddegij die naam vandaan?
Uit mijn hoofd.

Heddegij ook ne familienaam?
Luif. Met de F van Ferdinand, want als ik dat er niet bij zeg, krijg ik altijd post voor Luis. Maar in Vlaanderen moet ik zeggen met de F van François.

Waar woondegij?
Sinds 2006 woon ik in Leuven, in België. Daarvoor woonde ik in Amsterdam. Daar ben ik geboren en getogen. Ik deed er alle dingen die een mens moet doen. Vieze dingen, spannende dingen, leuke dingen, domme dingen. Kortom: groot worden.

Maar nu zijt ge dus nenechte Vlaming?
Nee, dat niet. Ik heb nog steeds een Nederlands paspoort. Wel heb een attest van immatriculatie, dat is een verblijfsvergunning. Vanaf juli 2007 geldt die voor vijf jaar.

Waarom zijdegij hier komen wonen?
Omwille van de liefde. Vlaanderen herbergt de leukste man van de kosmos.

Wiedadde?
Kijk maar bij ‘ze liefste’.

Wavindegij de schoonste kleur?
Ik dacht dat ik die niet had, maar in mijn kast liggen achttien groene broeken. En ook in ontwerpjes (websites, de een en de ander-tekeningetjes enzovoort) komt groen altijd weer terug.

Wadoedegij voor werk?
Ik ben journalist, redacteur en docent journalistiek. En tegenwoordig ben ik ook zaakvoerder van Het Eiland Neus – tekst, beeld & theater. Ons eigen multinationalletje.

Heddegij ook huisdieren?
Ja, drie. Mike, Choco en Sjeik el Moko. Drie poezen. Sjeik is ruim een half jaar, Mike en Choco zijn vier en vijf jaar oud. Ik hou van ze.

Wadeddegij het liefst op uw teljoor?
Ik eet graag groente. En ik ben dol op mierikswortel, koriander, basilicum en knoflook.

Wadoedegij het liefst op uw boke?
’t Liefst eet ik tomaat met mayonaise op brood. Of slaatjes.

Wadoedegij as ge nie werkt?
Dan zing ik, of ik speel gitaar. Vaak zit ik achter de computer om te schrijven, te tekenen of te surfen. Soms lees ik ’n boek, ’n krant of ’n tijdschrift. Verder kijk ik graag tv en ik hang vaak rond in de tuin. En als ik geld heb, reis ik graag.

Heddegij een beste vriendin?
Mijn beste vriendin is mijn geliefde. En daarna is Dwarzand mijn beste vriendin. Dat is ook een man. Met hem maak ik muziek onder de naam Little White T-shirt.

Heddegij een idool?
Nee

Welke muziek hoordegij graag?
Elastica, Muse, Pixies, Ani DiFranco, Throwing Muses, PJ Harvey, Queens Of The Stone Age, Bach, Billie Holiday, Peggy Lee, Julie London, Aretha Franklin, Stevie Ray Vaughan, Antony and the Johnsons, Haendel en nog heel veel meer.

Waarin zijdegij anders dan anderen?
Ik heb altijd blauwe nagellak op mijn tenen, ik vond Lord Of The Rings een vervelende film (op de special effects na), ik lijd aan een aantal bijzondere ziektes, ik heb maar een half neusbotje, ik ben van elastiek, ik woonde op mijn zestiende al samen, ik was naar verluidt de jongste docent journalistiek van Europa, ik hou mijn pen heel raar vast, ik versierde mijn lief op Valentijnsdag, ik slaapwandel, ik heb geen rijbewijs, ik tik heel snel met twee vingers.

Waarin zijdegij gelijk alleman?
Ik kijk graag naar Temptation Island, ik haat spam, ik vind mezelf iets te dik, ik verlang naar meer vrije tijd, ik vind Matthijs van Nieuwkerk een vermakelijke presentator, ik zou vaker onder de bank moeten stofzuigen, ik had vroeger een Levi’s 501, ik hou van de Beatles, ik zou willen dat het vaker mooi weer was, ik heb zwemdiploma’s, ik drink veel koffie.

Waar gadegij het liefst naartoe?
Naar huis, naar Dwarzand, naar Zuid-Europa, naar Lowlands, naar een plaats waar ik kan zwemmen.

Dawas een tof klapke, mercikes ze.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?