Maartjes foefjes: houten lepel tegen overkoken

Omdat ik zelfs op de meest romantische momenten geneigd ben praktisch te doen, leek een lifehackrubriek me echt iets voor mij. Maar ik vind lifehack een rotwoord, daarom: foefjes. Voor de Belgen: een foefje is een trucje, een slimmigheidje. Heb je ook behoefte aan een praktische oplossing voor iets? Leg mij je vraag voor, dan denk ik met je mee. Vandaag: een houten lepel tegen het overkoken.

Soms koken voedingswaren zoals pasta, rijst en aardappelen over. Dat is vrijwel altijd een slechte dag voor degene die het fornuis moet schoonmaken. Meestal kookt het water over omdat er schuim op komt dat veel meer ruimte inneemt dan je van tevoren had ingeschat. Dat schuim heeft te maken met bijvoorbeeld zetmeel- en vetdeeltjes in aardappelen, pasta en rijst, die de grens tussen lucht en water opzoeken en zo belletjes maken (hier vind je een zorgvuldige toelichting – pdf).

Om te voorkomen dat het schuim boven de rand uitstijgt, kun je een houten lepel op de rand leggen. Doordat de belletjes tegen het hout botsen en kapot spatten, blijft de schuimberg laag. Op de foto hierboven heb ik een deksel op de pan, maar dat is niet nodig, je kunt het effect ook zonder deksel bereiken. Op internet vind ik alleen ónbetrouwbare bronnen die uitleggen wat er precies gebeurt als het schuim tegen het hout botst, dus ik kan niet linken naar een goede verklaring, maar neem van mij aan: het werkt en het werkt – voor zover ik weet – alleen met een houten attribuut.

Een waarschuwing is op zijn plaats: je houten lepel trekt na verloop van tijd krom. Gebruik hiervoor dus niet je lievelingslepel. En belangrijker, want een kwestie van brand of geen brand: als je gaspitten overdreven groot zijn, zoals bij mijn fornuis, zorg dan dat je het vuur laag genoeg zet.

De lepel kan vlam vatten, ook als de vlammetjes die om de pan slaan niet zo hoog lijken te komen. De meeste lepels zullen vooral smeulen, maar ik wil het niet op mijn geweten hebben dat jullie een fikse keukenbrand moeten blussen. Zelf ontkwam ik er een paar keer op het nippertje aan. Het ruikt trouwens wel verrukkelijk, een smeulende houten lepel.

NB Net als de vorige tip is dit een truc die ervaren koks vermoedelijk als basic beschouwen, maar ook hier geldt weer: juist de huiverige thuiskoker kan wel wat hulp gebruiken

Foefje 1: cirkelvormig bakpapier

• Er wordt veertig dagen geblogd in blogland, dit is dag 19.

6 maart 2018 | Geen reacties

«

»

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Reacties

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?