Maartjes foefjes: cirkelvormig bakpapier

Omdat ik zelfs op de meest romantische momenten geneigd ben praktisch te doen, leek een lifehackrubriek me echt iets voor mij. Maar ik vind lifehack een rotwoord, daarom: foefjes. Voor de Belgen: een foefje is een trucje, een slimmigheidje. Heb je ook behoefte aan een praktische oplossing voor iets? Leg mij je vraag voor, dan denk ik met je mee. Vandaag: cirkelvormig bakpapier.

Rond bakpapier

Sommige foefjes heb ik niet zelf bedacht. Zo is dit foefje onder de meeste beroepskoks wel bekend, maar als er één plaats is waar bakplaten vaak helemaal niet rond zijn, dan is het wel in professionele keukens. Het is dus belangrijk dat juist particulieren het licht zien. Geen dank!

Ik heb een oven waarin de de standaardbakplaat rond is. Dat betekent dat ik regelmatig ronde vellen bakpapier nodig heb. Toen ik dit foefje nog niet kende, prevelde ik een schietgebedje, waarna ik het papier toetakelde tot iets waarmee je het examen voor de perfecte cirkel nevernooitniet zou halen. Als het teleurstellende resultaat groter was dan de bakplaat of taartvorm, maakte het niet uit. Voedsel wordt godzijdank niet lekkerder als het gebakken is op een perfecte cirkel. Maar als het velletje kleiner was dankzij het misknippen dan moest ik óf het bakpapier weggooien, óf bakken op een kleiner oppervlakte, óf aanvaarden dat op sommige randen misbaksels ontstonden doordat de ondergrond plakte. Met dit foefje is dat allemaal niet meer aan de orde.

  1. Neem een vierkant of rechthoekig stuk bakpapier. Controleer of het aan de vier kanten groter is dan (of even groot als) de ronde taartvorm of bakplaat. Vergeet niet om de opstaande randen mee te tellen, als dat nodig is.
  2. Vouw het vel bakpapier dubbel.
  3. Plooi het dubbelgevouwen bakpapier nog eens dubbel, zoals je met een A4 via een A5 naar een A6 zou gaan. Als je met een rechthoekig in plaats van vierkant papier bent begonnen, zullen niet alle zijden gelijk lopen bij deze vouw. Dat is geen enkel probleem.
  4. Bij de derde vouw, klap je het vel niet meer gewoon dubbel, maar plooi je de bovenste hoek schuin naar beneden, naar de diagonaal tegenoverliggende hoek. Deze vouw kun je herhalen zo vaak als het nodig is.
  5. Nu heb je een soort platte frietzak, zoals op plaatje 5, die je met de punt op het midden van de bakplaat legt. Als je dit foefje vaker toepast, is dat neerleggen niet meer nodig, dan heb je de radius wel in in je vingers.
  6. Knip langs de rand mee met de ronding.
  7. Voilà

• Lilith gaat 40 dagen bloggen en for old times sake doe ik mee. Veertig stukjes in het wild, dit is dag 4.

18 februari 2018 | Geen reacties

«

»

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Reacties

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?