Lezenswaardigheden – 25 mei 2018
De waarde van een Mening – met Sheila Sitalsing
In de categorie beluisterenswaardig: de Pegelpodcast. De beschrijving van de podcast is: ‘Hoe houd je het hoofd boven water als freelance journalist? En hoe maak je ruimte voor projecten die je écht belangrijk vindt? Zzp’ers Erwin van ’t Hof en Sjoerd Arends gaan bij freelance journalisten langs op zoek naar antwoorden.’ Ik vermoed dat elke ‘mediawerker’ deze uitzendingen, net als ik, met grote belangstelling zal beluisteren. Uit de aflevering met Sheila Sitalsing:
De concerns zijn veel afhankelijker van freelancers, maar de verantwoordelijkheid die daarbij hoort zie ik op Persgroep-niveau nog niet. Ik kan een grote mond hebben, maar ik zie veel freelancers om me heen die dat niet durven.
Hoe krijg je een waardevol gazon?
Deze materie gaat me zeer aan het hart. Wannes en ik gaan dit jaar veel minder maaien dan anders, en ik hoop dat steeds meer mensen beseffen dat hun nette tuintjes niet onschuldig zijn.
Te vaak maaien is niet goed. Bloemen krijgen zo geen kans om te bloeien en insecten hebben geen schuilplaats en geen voedsel. Bovendien zal een kort gemaaid gazon in de zomer te snel uitdrogen, waardoor de ontwikkeling van paddenstoelen geen kans krijgt. Door net zoals in bermen slechts tweemaal per jaar te maaien, krijg je een gazon waarin vlinders, bijen en sprinkhanen zich thuis voelen.
Jan Dijk pleit voor nieuwe naam Linnaeusdwarsstraat
Vrienden van Watergraafsmeer is een weblog over de buurt waar ik werd geboren en waar ik opgroeide. Dit stukje gaat over de Hipsekrib, die eigenlijk Linnaeusdwarsstraat heet en waarvan iemand nu heeft bedacht dat die straat naar een oud-burgemeester van de Watergraafsmeer genoemd moet worden. Terwijl: áls die naam al veranderd moet worden, dan toch officieel naar de Hipsekrib. Ik kon toen ik klein was op drie manieren naar school lopen: langs de Hogeweg, door de Hipsekrib en over het Linnaeushof. Ik ging eigenlijk altijd het liefste door de Hipsekrib en dat had ongetwijfeld veel met de naam te maken (en, oké, ook met de krakkemikkige huisjes, het trappetje aan het eind, het paadje daarna, en het poortje aan de Linnaeusparkweg). Nog een leuk weetje over die burgemeester:
In 1914 nam De Wit veel Belgische vluchtelingen op in het pas opgeleverde oudste deel van Amsteldorp.
Dit zijn de belangrijkste plannen van de nieuwe coalitie
In het Parool stond een heel beknopte samenvatting van de belangrijkste punten van het nieuwe coalitie-akkoord dat gisteren in Amsterdam gepresenteerd werd door GroenLinks, PvdA, SP en D66. Ik kon bij vrijwel elk punt overtuigd instemmend knikken en dat is me in mijn leven nog nooit overkomen, geloof ik. De opluchting die ik voel bij dit soort zinnen is enorm:
• Het college gaat beleggers de pas afsnijden door een woonplicht in te stellen: wie een huis koopt, moet daarin ook wonen.
• Amsterdammers in de bijstand hoeven geen verplichte tegenprestatie te leveren en mogen ook nog eens bijverdienen, zonder dat dit ten koste gaat van hun uitkering.
• Amsterdam opent een 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers.
• In 2025 moeten er 7000 tot 10.000 parkeerplekken zijn opgeheven, en stijgt het hoogste parkeertarief op straat naar €7,50 per uur.
• De maximumsnelheid gaat zoveel mogelijk naar 30 kilometer per uur in woonstraten, en 80 op de ring A10.
De Hipsekrib! Daar heb ik gewoond, om de hoek van Elsa’s. Inderdaad, dan moet het Hipsekrib gaan heten, zo heette het al toen mijn vader klein was.