De geur van buiten

We moeten het eens hebben over de geur van buiten. Een zoetzure stoflucht die om mensen en dieren hangt die net van buiten komen. De geur van buiten is het best te ruiken als je zelf niét net van buiten komt, en de geur van buiten is om die reden ook een geur die je vooral bij anderen ruikt en minder bij jezelf.

Hoewel deze meneer de verklaring zoekt in geosmine, een chemische verbinding die wordt aangemaakt door bacteriën en die onder meer leidt tot de geur die je na regen kunt ruiken (genaamd ‘petrichor’) denk ik dat de geur van buiten niet dezelfde geur is als de geur na regen. Hoewel ik niet uitsluit dat de geur van buiten een voor- of nastadium is van die regengeur.

Ik hou niet van de geur van buiten. Sterker: ik vind de geur van buiten vies. Het is me te weeïg en te robuust. Ik herinner me dat ik dat als kind een van de vervelendste aspecten vond van iemand gedag zoenen: die geur van buiten.

Onlangs rook Wannes naar buiten en ik trok een wat vies gezicht. Hij keek me verbaasd aan en ik zei dat hij te veel naar buiten rook. Maar wat bleek: Wannes weet niet over welke geur ik het heb. Hij kent de geur van regen en hij weet hoe een bos of een snelweg ruikt, maar hij kan zich niks voorstellen bij die allesomvattende buitengeur.

Dus nu vraag ik me af: weten jullie wél wat ik bedoel met de geur van buiten?

• Ik doe mee aan 40 dagen bloggen. Dit is dag 25.

12 maart 2018 | 4 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties
 1. Deh Haagh 13 maart 2018

  De geur van buiten heeft voor mij een heel andere associatie, zeker gekoppeld aan het herfst- en winterseizoen of de vroege lente… dat ik ruik aan het haar van mijn lief als ze binnenkomt en mijn neusvleugels begroet worden door de frisheid van de wind, de geur van gras en bomen en buiten.
  Als ik jouw stukje lees dan denk ik dat je fijnstof, diesel en benzine ruikt of de kookluchten van bloemkool en spruitjes…
  Geuren zijn heel persoonlijk besef ik mij dan….

 2. Iris 14 maart 2018

  Er zijn twee buitengeuren. Een ruik ik nu ook aan mijn kleding, want ik heb net gefietst. De ander wordt door de huid in de zon geproduceerd, het is een soort van zomerbuitengeur. Ik houd van beide geuren. Ik heb het nog nooit met iemand hierover gehad.

 3. Auteur
  maartje 14 maart 2018

  Ja, daar ben ik mee eens, de zongeur vind ik wel lekker. En wat leuk dat we het er dan eens over konden hebben!

 4. Ruud 6 februari 2022

  Heel herkenbaar! Ik zocht er specifiek naar op Google en kwam zo bij jou uit. Fijn om te horen dat ik niet de enige ben :)

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?