Cute overload: het aantal verkeerslichten in de vijfde stad van Vlaanderen

Leuven is de vijfde stad van Vlaanderen en toch zijn er maar zes kruispunten met verkeerslichten binnen de ring. Waarvan sommige nauwelijks een kruispunt mogen heten. Dit bijvoorbeeld:

Of dit:

Ik hou van Leuven. Ik was na dertig jaar Amsterdam heel erg toe aan een stad voor beginners en Leuven is de beste stad voor beginners die er is. Leuven is bedoeld voor mensen die een stad nog verkeerd om houden als ze erop gaan spelen, zoals beginnende gitaristen doen met een gitaar.

Nu kun je zeggen: ja, maar dat is niet eerlijk, want in de Benelux zijn alleen maar steden voor beginners. En dat is waar. Maar in de categorie Steden voor Beginners mag Leuven onder het kopje Allergeschiktst voor Absolute Beginners.

België is een uitsmeerland. Alle bebouwing is uitgesmeerd over de hele oppervlakte, want niemand wil ‘omhoog’ wonen, dus heeft België heel weinig grote steden. Ik zal de situatie even vergelijken met Nederland:

De tweede stad van Nederland (Rotterdam) heeft 639.587 inwoners, de tweede stad van België (Gent) heeft er 259.083.

Leuven, de achtste stad van België en de vijfde stad van Vlaanderen heeft 100.291 inwoners tegenover 201.703 voor de achtste stad van Nederland, Almere.

In zekere zin zijn de cijfers onvergelijkbaar, juist omdat België een uitsmeerland is. De tentakels van de ene stad haken in de tentakels van een andere stad door deelgemeenten en dorpskernen die allemaal een eigen naam hebben, maar alleen door insiders van elkaar te onderscheiden zijn. En zelfs de ingewijden kunnen het nauwelijks overzien. Wie mij uit het hoofd kan vertellen waar Leuven, Herent, Holsbeek, Wilsele en Kessel-Lo precies eindigen en beginnen is een krak.

Door die wirwar van woonkernen lijkt Brussel in de cijfers op een stadje ter grootte van Nijmegen, terwijl iedereen die wel eens in Nijmegen en Brussel is geweest dat een beroerde vergelijking zou vinden. Maar toch, zelfs als je deze arbitraire ordening der dingen en beetje relativeert heeft de vijfde stad van Vlaanderen en de achtste stad van België toch maar zes kruispunten met verkeerslichten binnen de ring. Daar kan ik me echt om verkneukelen.

Voor de liefhebbers: de kruispunten die ik heb geteld. Mocht ik er een zijn vergeten, let me know!
1. Kruispunt Blijde Inkomst/Maria Theresia
2. Kruispunt Tiense/Maria Theresia
3. Kruispunt Petermannen/Ridderstraat
4. Kruispunt Vaart/Vaartstraat
5. Bruul/Brouwersstraat
6. Kruispunt Tervuurse/Sint-Hubertus

Update: ik kreeg de vraag of het wel klopt, want is Brussel niet toch de grootste stad? Maar het Brussels gewest bestaat uit 19 gemeenten die statistiekentellers niet meetellen bij de stad Brussel, terwijl dat best verdedigbaar zou zijn. Maar als je dat doet, is de vraag: waar houdt het op? Welke gemeente tel je dan wel mee en welke niet? Want als we vastgeplakte buurgemeenten meetellen, loopt Brussel door tot buiten het Brussels gewest. Brussel is een soort Malta: alleen in de hoofden van de mensen zijn er grenzen tussen de ene straatsteen en de andere.

Update 2: ik kreeg net te horen dat de verkeerslichten aan het kruispunt Maria Theresia/Blijde Inkomst en Maria Theresia/Tiense uitstaan. Ik schrap die nog niet, maar de facto zijn het er dus nog maar vier.

• Lilith gaat 40 dagen bloggen en for old times sake doe ik mee. Veertig stukjes in het wild. Dit is dag 16.

Cijfers: 2017, FOD Statistiek/CBS

2 maart 2018 | 4 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties
 1. Saartje 2 maart 2018

  Tiense/Mariatheresia: ook al aan het knipperen op oranje sinds de invoering van het circulatieplan.

 2. Auteur
  maartje 2 maart 2018

  Ha, dank. Ik heb het bij de update gezet!

 3. Lodewijk 2 maart 2018

  Ter info: de verkeerslichten van de Vaartstraat met de Havenkant hebben ook jaren op knipperstand gestaan. Nu werken ze terug ‘normaal’. Hoewel ik dat kruispunt eigenlijk zo helemaal niet normaal vind.

  Het is me niet duidelijk of uw vraag is waarom er zo weinig verkeerslichten binnen de ring zijn of waarom er net zo veel zijn?

  Of is de vraag misschien voor wie die verkeerslichten nodig zijn?

 4. EliasM 3 maart 2018

  Zelfs als je het Brussels gewest wél als een stad telt, verandert er niet zoveel aan je lijstje. Het wordt dan:
  Brussel
  Antwerpen
  Gent
  Charleroi
  Luik
  Brugge
  En de rest blijft hetzelfde. En de conclusies ook.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?