Allegaartje

Een jaar of elf geleden schreef ik mijn eerste allegaartje, in 2016 mijn laatste en vorige week schreef Lilith er een waardoor ik me weer herinnerde dat een allegaartje een heel geschikte manier was om blogjes te schrijven wanneer je weinig tijd had.

Dingen die ik niet ging doen

1. Mijn cursus vandaag. Zo jammer, want het is de koudste ochtend van het jaar en er stond een Miradal-excursie op het programma. Maar een zelfstandigenbestaan is alleen leefbaar als je goedgezind en energiek bent, dus moet je de workload soms geforceerd terugschroeven.
2. Een blogje schrijven, gisteren. Ik heb gefoefeld door mijn column van twee weken geleden over twijfelen over België – die nog op mijn site gezet moest worden – als blogje mee te rekenen. Dag dertien: check!
3. Me laten opfucken. Al weken zeilen er mensen mijn berichtenboxen binnen die om wat voor reden dan ook kwaad op mij zijn, meestal door dingen die ze van of via mij lezen. Ik vind het ontzettend moeilijk om het me niet aan te trekken als bekenden kwaad op mij zijn, maar gelukkig lukt het me steeds beter. God, wat zijn er veel giftige mensen.

Dingen die ik leerde

1. Dat meerkoeten zich over hun intolerante gedrag heen zetten om gezamenlijk het ijs open te houden.
2. Wat een paskwil betekent.
3. Dat er zoiets bestaat als het missing white woman syndrom.

Dingen die ik misschien niet had moeten doen

1. Toch weer drop kopen, terwijl ik er heel snel misselijk van word.
2. Schrijver worden. Ik ben meer de drummer van de band, die zich niet zo senang voelt vooraan op het podium.
3. Nee zeggen tegen mensen die werkgewijs iets van mij willen. Misschien vind ik dat wel het moeilijkste aan mijn werk: al dat nee zeggen en dan later het gevoel bezweren dat ik de afslag to end all afslagen heb gemist.

Dingen die ik momenteel begeleid

1. Een boek dat onderdeel is van een multidisciplinair project met beeldende kunst en muziek.
2. Een nieuwssite die schrijvenderwijs de paywall wil overwinnen.
3. Een roman over een man wiens zoon de diagnose autisme kreeg. Door die diagnose kijkt hij met een andere blik naar zijn eigen leven. Het boek komt in de loop van dit jaar uit.

Dingen die ik onlangs naar mensen schreef

1. ‘Bedankt dat je me behoedt voor weer een aantal foutjes!’
2. ‘Mail is natuurlijk voor die jongens en meisjes zoiets als dat ik een brief op de post moest doen toen ik 14 was, dat kon zonder aansporing van mijn ouders eeuwen duren.’
3. ‘Ik lees terug wat ik heb geschreven en denk: god Maartje, je hebt wel lef.’

Interessante stukken die ik onlangs las

1. Een verhaal over de sluwe Onavo-app. Gebruik je die? Niet meer doen.
2. How Trump conquered Facebook – without Russian ads. De twitteraar via wie ik dit stuk las, beschreef het goed: ‘Facebook is a unique enabler of extremism, full stop. “If it’s outrageous, it’s contagious” is literally the bedrock, fundamental modus operandi of its engagement-optimizing algorithms.’ Mijn column van vandaag gaat daar ook over.
3. ‘Ik vind het makkelijk om te vechten voor goede journalistiek’. In de intro: ‘Vrij Nederland maakt een radicale omslag: het zet nog maar één verhaal per dag online. Hoofdredacteur Ward Wijndelts weet dat hij vecht voor het voortbestaan van het blad.’ Hier staat het artikel op Blendle (€).

Dingen die me onaangenaam verrasten

1. De populariteit van stropop-argumenten. Stropop-argumenten zijn argumenten die een andere (vaak gemakkelijker aan te vallen) stelling bestrijden dan de oorspronkelijke stelling. Een voorbeeld: ‘Ik vind dat we vluchtelingen humaan moeten opvangen.’ Stropop-argument: ‘Maar als we iedereen toelaten, wordt de sociale zekerheid onhoudbaar.’ De oorspronkelijke stelling – we moeten vluchtelingen humaan opvangen – wordt in het tegenargument omgevormd tot ‘we moeten iedereen toelaten’. Die manier van debatteren is zó oneerlijk dat ik, en vermoedelijk velen met mij, mijn debatpartners pardoes niet meer serieus neem. En dat is jammer, want een kwalitatief debat kan zo verhelderend zijn.
2. Dat de buren gaan verhuizen. Het zijn aangename buren en in Leuven is de kans dat het huis volledig gestript wordt als er nieuwe mensen gaan wonen aanzienlijk. Bear with me.
3. Dat de Vlaamse luchtkwaliteit echt áltijd slechter is dan in de meeste regio’s in West-Europa. Bekijk hier een actueel overzicht.

Dingen die niet helemaal kloppen

1. Dat ik soms mailtjes wil liken. Dus ik lees een mail en denk ‘cool’, maar meer niet. Als ik op andere platforms bij vrienden denk ‘cool’ maar meer niet, dan druk ik op een duimpje of een hartje. Mijn mailbox roept kennelijk dezelfde brainwave op.
2. Dat ik juist nu veertig dagen ga bloggen, terwijl het vroege voorjaar van oudsher een heel drukke tijd is in mijn beroepspraktijk.
3. Dat juist ík, met mijn ietwat beroerde geheugen, een natuurgidscursus volg. Ál die fucking weetjes, al die essentiële details (ik bedoel: de grote bonte specht, de middelste bonte specht, de kleine bonte specht, are you kidding me?)

Dingen waar ik naar verlang

1. Nog eens een boek in twee dagen uitlezen in plaats van eindeloos worstelen omdat mijn concentratie weer de gedaante van een Jack Russell heeft aangenomen.
2. Het rozige gevoel dat we zullen hebben als we deze zomer in onze tent op Vlieland liggen.
3. Dat het me lukt om ooit definitief te stoppen met roken en niet een jaartje hier, een half jaartje daar, nog eens wat weken zus en een maand of elf zo.

Dingen die ik ga proberen

1. Me niet meer laten opfucken. Toe maar, wees maar onvriendelijk, gooi me maar voor de bus, schend mijn vertrouwen, het zal me raken, het zal me pijn doen en het zal aan me knagen, maar ik zal rustig blijven.
2. Het verschil tussen de kleine, middelste en grote bonte specht onthouden.
3. Meer vrij schrijven. Ik vind het moeilijk, want ik denk steeds: is er niet iets zinnigers te doen? Calvinist die ik daar ben. Maar het lucht zo op.

• Lilith gaat 40 dagen bloggen en for old times sake doe ik mee. Veertig stukjes in het wild. Dit is dag 14.

28 februari 2018 | 1 reactie

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie
  1. Ilse 4 maart 2018

    ????

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?