Omdat vrijheid lucht in je hoofd geeft

Boswachter Floris uit Breda in Noord-Brabant liet gisteren via sociale media weten dat hij een illegale boomhut in zijn bos door de vingers zou zien. Hij schreef: ‘Soms is het gewoon heel erg goed om dingen te doen die niet mogen.’ De boswachter had ook een foto verspreid en een afbeelding van de plastic brief die hij op de hut had gespijkerd.
‘Beste Hutbewoners, Wat hebben jullie een ontzettend mooie hut gemaakt! Eigenlijk mag het hier niet, maar de boswachter laat hem staan als jullie je hieraan houden: bouw met natuurlijke materialen, gebruik alleen takken die op de grond liggen, ruim je afval netjes op, haal schommels en ladders weg, en bouw niet hoger dan anderhalve meter. Zijn laatste voorwaarde was: ga vooral heel veel buitenspelen!

Er kwam lucht in mijn hoofd, want wat is het heerlijk als dingen gewoon mógen. En hoe mooi zou het zijn als we wat vaker zouden horen: ga je gang! Doe maar! Áls je maar buitenspeelt!
Ik weet dat België bij uitstek het land is waar men graag dingen door de vingers ziet, maar juist buitenspelen wordt nogal bemoeilijkt. Zo is het park achter mijn huis om negen uur ’s avonds gesloten, ook in de zomer. Dus als je na de afwas denkt: het is nog drie uur licht, laten we een wandeling maken, dan kan dat niet meer.

Of een ander voorbeeld: zwemmen in open water. Mag nergens, tenzij het is aangegeven. En het is alleen aangegeven in een handvol provinciedomeinen of andere recreatiegebieden. Terwijl ik veel liever ergens mijn fiets in de berm zet en in het water plons, dan dat ik op een aangewezen mini-strandje tussen honderden anderen in pipi-warm water moet zwemmen.

Natuurlijk zijn er praktische bezwaren, maar die had boswachter Floris ook en die loste hij op met zijn voorwaarden. Omdat het geen kwaad kan, omdat vrijheid lucht in je hoofd geeft, en omdat een verbod een middel is en geen doel op zich.

Nu kunt u zeggen: ja maar dan gaat iedereen dat doen! Dan gaat iedereen zomaar boomhutten bouwen, en dan gaat iedereen in de schemering wandelen en zijn fiets in de berm zetten voor een plons. Maar dan onderbreek ik u even: dat argument noem je een hellend vlak en dat kán een geldig argument zijn, maar vaak is het dat niet. Bovendien is het soms goed om je pas druk te maken als daar aanleiding voor is. Oftewel: mocht heel Leuven plotseling in de Dijle dobberen, dan is het vroeg genoeg om ons af te vragen of er grenzen zijn.
Tot die tijd zou ik willen zeggen: laat me struinen, laat me zwemmen, laat me vrij zijn.

Dit Middagjournaal las ik op 15 september 2017 voor in het programma Nieuwe Feiten op Radio 1.

 

18 september 2017 | 2 reacties

«

»

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties
  1. Goofball 19 september 2017

    Voor 1 ding ben ik wel blij: in NL mag je ook om het even waar duiken, in BE enkel in erkende duikplaatsen waar de waterkwaliteit gemeten is. Er zijn zo vaak plaatsen met blauwalgen in het water, dat ik dit punt in feite een geruststelling vind.

  2. Auteur
    maartje 19 september 2017

    In Nederland wordt het redelijk goed bijgehouden, waar wel en niet blauwalg is opgedoken. https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/waterkwaliteit/zwemwater-en-blauwalgen/index.aspx

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?