Een illusie armer
De nieuwssite voor personeel van de Vlaamse overheid, 13, bracht een jaarmagazine uit. Ik schreef er een column voor.
Ter ere van mijn verhuizing van Nederland naar België organiseerde ik tien jaar geleden een afscheidsquiz voor mijn Amsterdamse vrienden. Een van de vragen was: hoeveel regeringen heeft België? Zelf wist ik dat omdat ik in de slipstream van ‘hoe bevries ik mijn pensioen als ik emigreer?’ ook even de uitvoerende macht van België had gegoogeld. Het aantal regeringen verbaasde me en de ultieme quizvraag was geboren. Op de quizavond zelf bleef het antwoord uit, waarna ik sardonisch in mijn vuistje lachte, mijn vrienden een afscheidskus gaf, mijn biezen pakte en mijn rommel over de grens zette.
Aan mijn nieuwe Vlaamse vrienden stelde ik later dezelfde vraag: hoeveel regeringen heeft België? Ze keken onverwacht glazig – vier? drie? zeven? – en vertrokken vervolgens naar de wc om te googelen. Het bleek een van de illusies die ik koesterde over de Belgen: naast de illusie dat ze allemaal min of meer tweetalig zouden zijn, dacht ik dat ze hun eigen staatsstructuur wél begrepen. Het duurde niet lang voor ik in de gaten kreeg dat ik met mijn intensieve cursus Frans menig Vlaming onder de tafel zou lullen en dat de vraag ‘hoeveel regeringen heeft België?’ een onverwoestbare quizvraag zou blijven.
Het stelde me gerust, want ik had de Wikipedia-pagina van de Belgische overheid dan wel meermaals uit mijn hoofd geleerd, het was me nog niet gelukt een overzichtelijk boomdiagrammetje van gewesten, gemeenschappen, regeringen en parlementen voor mijn geestesoog op te hangen. Maar daarmee viel ik dus niet uit de toon.
Uiteraard vroeg ik me af hoe ze het deden, die Vlamingen. Hoe kon je geen idee hebben welke overheden er zoal waren en toch een zinvol maatschappelijk leven leiden? Na een tijdje afkijken, kreeg ik in de smiezen wat de truc was: de Belgen googelden zich een ongeluk. Bij wie moet je zijn voor btw? Google. Wegenbelasting? Google. Nachtlawaai van vliegtuigen? Google. Rechtshulp? Google. Is Kris Peeters minister op Vlaams of op federaal niveau? Google. Welke verkiezingen zijn er ook alweer in 2018? Google.- Waarmee mijn inburgering in een handomdraai was volbracht, want googelen kan ik toevallig als de beste.
Kortom, er is niet veel verschil tussen u en mij, behalve dat ík al heb gegoogeld hoeveel regeringen België heeft en dat u dat nog moet doen. Want u dacht misschien dat u eraan zou ontkomen, maar nu ik u toch aan de lijn heb, laat ik de kans niet liggen om de quizvraag der quizvragen te stellen: lieve lezer, vertel eens, hoeveel regeringen heeft België eigenlijk?
Zonder google 6: 1 belgisch niveau, 3 gewesten en 3 gemeenschappen => resulteert in de volgende regeringen: federale, vlaamse, brussels gewest, waals gewest, franstalige gemeenschap en duitstalige gemeenschap . Immers vlaams combineert gewest + gemeenschap
Teveel.
Goofball: echt het meest KEURIGE antwoord dat je had kunnen geven. Een sticker van de juf!
Menck: Ja, dat sowieso.
Het zijn er inderdaad 6 want alleen in België geldt 1 + 3 + 3 = 6. Je zou er ook een kommagetal kunnen aan toevoegen als je wil rekening houden met de VGC, de Cocof en de GGC in Brussel. Die hebben hun eigen regeringen maar dat zijn eigenlijk afsplitsingen van de Brusselse hoofdstedelijke regering en dus worden die traditioneel niet apart geteld.
Haha, een kommagetal! Dat zou ik graag zien. ‘België heeft 8,93 regeringen.’
Heerlijke post, en relevant.
Je bent ook vergeten dat we nog provincies hebben met aparte bevoegdheden (die zijn pas vaag).
De regel is natuurlijk dat: gemeenschappen bevoegd zijn voor mensen (denk: cultuur, taal en onderwijs), gewesten voor grond (dat is vaag, maar ik zou gokken wegenbelasting – een mini-google-sessie LIJKT me gelijk te geven), en federaal niveau voor wat de hele staat aangaat (dat onthou ik als hetgeen voor het buitenland als één verkocht moet worden teneinde geen gezichtsverlies te leiden: bvb. terreurniveau, veel wetten en ook – ondanks grote discussies – kindergeld en werkloosheidsuitkeringen.)
In het rijtje van verwarrende dingen hoort ook thuis:
* tot 2001 hadden we zowel politie als rijkswacht (nog altijd snap ik het verschil niet)
* tweetalig onderwijs – immersie – is hier bij wet verboden, tenminste voor de Vlaamse regeling erover (de Franstalige wet is soepeler en daar is dan ook op grote schaal immersie-onderwijs). Helaas heb ik voor een linkje geen tijd, maar ik zal het nog eens googelen :)
* Brussel heeft 19 gemeentes en 6 politiezones. Dat strookt uiteraard niet met de realiteit van in één stad te wonen. Het leidt tot situaties als:
– een auto heeft een zwaar ongeluk voor, net op de grenszone tussen 2 gemeentes. Tot 3 toevallige patrouilles passeren maar weigeren te stoppen en hulp te verlenen: ‘dit is niet onze zone’.
– iemand verliest zijn identiteitskaart. Die essentiële informatie is wel in het buitenland zichtbaar maar niet in de andere gemeentes van de stad zelf, want wat aangegeven is in gemeente A komt kennelijk niet door naar gemeente B en C (!!). Zie voor het hele verhaal: http://www.bruzz.be/nl/opinie/van-hot-naar-her-voor-stom-papiertje-pleidooi-voor-een-politiezone
Ik leer hier zoveel van. En ik begin gelijk weer te googelen. Dank je wel!