A 30 Day Song Challenge

Op Twitter gaat er al een een tijdje een lijstje rond aan de hand waarvan mensen dertig dagen lang elke dag een nummer plaatsen op basis van een categorie.
Geduld, dat zijn de anderen, dus ik ga niet eens proberen die liedjes dertig dagen op te sparen, ik zet ze er in één keer op. Ik heb bij de video’s vooral gelet op twee dingen: 1. Is het wel de uitvoering die ik zo mooi vind? en 2. Is de geluidskwaliteit aanvaardbaar? Daarom zitten er filmpjes tussen met belachelijk beeld: gewoon niet op letten. Luisteren!

1. A song you like with a color in the title

Muse – Supermassive Black Hole

 

Ik maakte in 2010 een jaaroverzicht met dit liedje erachter gemonteerd (zie filmpje). Ik dreig vaak over Muse heen te groeien, maar de bombast is zo perfect dat het ondoenlijk is het lelijk te gaan vinden.

Spotify-linkje.

2. A song you like with a number in the title

Paul Hardcastle – Nineteen

 

Toen ik elf was, stond dit nummer op een van de cassettebandjes van mijn zus. Ik jatte het bandje omdat Nineteen én dit nummer erop stonden.

Spotify-linkje.

3. A song that reminds you of summertime

Juanes – Camisa Negra

 

Wannes’ beste vriend Lode, die normaal gesproken met uiterst kunstzinnige muziek aan komt zetten, raadde ons in 2006 dit nummer aan. Sindsdien draaien we het elke zomer.

Spotify-linkje.

4. A song that reminds you of someone you would rather forget about

Noir Désir – Le vent nous portera

 

Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, vond ik het prachtig. Niet lang daarna las ik in de krant dat zanger Bertrand Cantat zijn vriendin Marie Trintignant in coma had geslagen. Een paar dagen later stierf ze. Daarna luisterde ik er vrijwel nooit meer naar.

Spotify-linkje.

5. A song that needs to be played LOUD

Dan Le Sac vs Scroobius Pip – The Beat That My Heart Skipped

 

Dan Le Sac en Scroobious Pip maakten het onovertroffen nummer Thou shalt always kill. Maar het bleek nog geweldiger te kunnen: The Beat That My Heart Skipped. Advies: Turn op the bass!

Spotify-linkje.

6. A song that makes you want to dance

Django Django – Default

 

In een interview in De Standaard noemde ik dit ooit de huishymne. Echt heel moeilijk om bij stil te blijven zitten.

Spotify-linkje.

7. A song to drive to

Queens Of The Stone Age – The lost art of keeping a secret

 

Een automuziekje heeft een draaiend wiel. Ik luister ook graag Justin Timberlake in de auto, of De Jeugd Van Tegenwoordig of iets dergelijks, maar als ik echt een steengoede song met een draaiend wiel moet noemen, dan is het dit nummer.

Spotify-linkje.

8. A song about drugs or alcohol

Snoop Dogg – Gin and juice

 

Het hele album is fantastisch, maar dit nummer is hors categorie. Sinds 1993 altijd naar blijven luisteren. Wil maar niet achterhaald worden.

Spotify-linkje.

9. A song that makes you happy

Aretha Franklin – Won’t be long

 

Mijn moeder had een elpee met dit nummer erop. Sinds 1986 draai ik met enige regelmaat Aretha Franklin, maar dit nummer vond ik pas een paar jaar geleden voor het eerst in een digitale versie terug.

Spotify-linkje.

10. A song that makes you sad

Etta James & Dr. John – I’d rather go blind

 

Ik heb deze nogal letterlijk genomen. Ik word niet droevig van dit nummer, maar ik moet al huilen nog voordat het begint. Simpelweg omdat ik weet dat wat gaat komen het allerontroerendste is dat ik die dag zal zien, altijd weer. Daarom: zet de muziek hard en kijk het nummer helemaal uit. Je zult er geen spijt van krijgen.

Een Spotify-linkje naar deze versie vond ik niet, en een andere versie zal nooit hetzelfde effect hebben.

11. A song that you never get tired of

Caesar – Before my head explodes

 

In deze categorie mogen natuurlijk alleen de al wat oudere nummers die hebben bewezen nooit te gaan vervelen. Ik wist direct welke het moest zijn, zo overtuigd ben ik van het feit dat dit briljante melodietje nooit gaat vervelen.

Spotify-linkje.

12. A song from your preteen years

Doe Maar – Je loopt je lul achterna

 

Ik kon alles van Doe Maar kiezen want ik was er vanaf mijn zesde weg van, maar ik dacht: laat ik er een kiezen die ik toen echt heel goed vond, juist omdát ik nog geen tiener was. Dat van die ‘lul’ vond ik nog niet eens zo schokkend trouwens, ik herinner me vooral een zondig gevoel als ik het zinnetje ‘je was weer bij die slet’ meezong.

Spotify-linkje.

13. One of your favorite 80’s songs

Pixies – Where is my mind

 

In 1988 kwam Pixies al met Surfer Rosa en toch viel het kwartje bij mij pas in 1992. Dat was een mooi moment: drie jaar Pixiesplaten inhalen, alleen maar goeie! Dit nummer was vanaf dag 1 favoriet.

Spotify-linkje.

14. A song that you would love played at your wedding

Bodyrockers – I like the way you move

 

Ik vroeg Wannes welk nummer hij zou kiezen en zonder dat hij wist dat ik deze had opgeschreven noemde hij ook dit liedje; het eerste nummer waar we ooit samen op dansten, in de buitenlucht, op een zomeravond.

Spotify-linkje.

15. A song that is a cover by another artist

Rod Stewart – You Keep me hangin’ on

 

Dit is weer een erg lang nummer, maar mocht je het begin ook maar een beetje mooi vinden dan is het de moeite het helemaal uit te luisteren. Stel je voor: mijn vriendinnen en ik, dertien jaar, liefdesverdriet, zingen, springen, huilen en juichen. Ook deze moet zo hard mogelijk, anders heeft het echt geen zin.

Spotify-linkje.

16. One of your favorite classical songs

Allegri – Misere Mei, Deus

 

Volgens Wannes heb ik het eerste weekend dat hij naar Amsterdam kwam hem temidden van een dolby surround system dit stuk laten horen, in een uitvoering in de Santa Maria Maggiore in Rome. Ze hadden de verschillende stemmen in verschillende hoeken van de basiliek gezet, waardoor het effect ‘super-surround’ was. Ik kan het me niet meer heel helder voor de geest halen, maar ik vind het achteraf een goede versiertruc.

Spotify-linkje.

17. A song that you would sing a duet with on karaoke

Willy en Willeke Alberti – De glimlach van een kind

 

Ik ben dol op zingen, maar niet zo heel dol op karaoke. Als het gaat om lekker zingen, sfeer en gezelligheid zou ik deze kiezen (en ook omdat Amsterdamse liedjes altijd een klein beetje heimwee opleveren).

Spotify-linkje.

18. A song from the year that you were born

Billy Preston – Nothing from nothing

 

Van dit nummer kwam ik er vandaag pas achter dat het in 1974, mijn geboortejaar, werd uitgebracht. Dat jaar was verder een jaar van veel carnaval en Abba, dus ik hoefde niet lang na te denken welke ik zou kiezen.

Spotify-linkje.

19. A song that makes you think about life

Maarten van Roozendaal – Moe

 

Maarten Van Roozendaal overhandigde mijn cabaretgroepje en mij in 2001 onze eerste cd in het Pleintheater in Amsterdam. Daarna volgde een heel lange avond met de mooiste zanger die er was. Bij elk liedje dat ik van hem luister, denk ik aan het leven, niet alleen door zijn teksten, maar ook omdat hij dood is en ik hem mis.

Spotify-linkje.

20. A song that has many meanings to you

Gotcha! – Stronger than Ajax/ Save Da Day

 

Dit vond ik een moeilijke, want vrijwel elk liedje heeft meerdere betekenissen voor me. Uiteindelijk heb ik deze gekozen. Allereerst omdat de cd waar dit liedje van komt, Gotcha! Gotcha! Gotcha!, heeft bewezen onverwoestbaar te zijn. Ten tweede omdat ik opgroeide om de hoek van het Ajax-stadion en het gejuich achter het wedstrijdverslag uit de intro wekelijks hoorde als ik in bed lag. Ten derde omdat het deels de selectie was die in deze intro voorbijkomt, die ik zag voetballen in de tijd dat ik zelf nog wel eens naar een voetbalwedstrijd ging. Én omdat ik dit nummer een bewijs vind van de veelzijdigheid van Gotcha! Een originele intro, een luid eerste deel, een heel zacht tweede deel, en dan weer harder. Epische funk, zou ik zeggen.

Spotify-linkje.

21. A favourite song with a person’s name in the title

Molly Johnson – Miss Celie’s Blues

 

We kennen dit liedje allemaal uit de film The Color Purple. Ik was dan ook heel blij toen ik een paar jaar geleden ontdekte dat iemand het nummer op een cd had gezet met wat mij betreft helemaal de juiste sfeer.

Spotify-linkje.

22. A song that moves you forward

U2 – Gloria (versie: Under A Blood Red Sky)

 

Opvallend: ik vind October en War, de studioplaten waar de nummers van de live-plaat Under A Blood Red Sky oorspronkelijk op stonden niet zo erg goed, maar deze concertplaat heeft zo ongelooflijk veel energie dat die nooit is gaan vervelen. Ik dacht dus voor deze categorie direct aan dit nummer.

Spotify-linkje.

23. A song that you think everybody should listen to

Dr. John – Desitively Bonnaroo

 

Hup, gewoon meteen een heel album, waarvan het volkomen onbegrijpelijk is dat het geen alom bekende klassieker is geworden. Ik vind élk nummer van de buitencategorie. Lievelingsliedjes? Ja, nou, allemaal dus, maar bijvoorbeeld R U 4 Real en (Everybody wanna get rich) Rite away.

Spotify-linkje.

24. A song by a band you wish were still together

Elastica – S.O.F.T.

 

Elastica is de meest sexy band van de jaren negentig met vrijwel alleen maar songs die mij heel goed liggen Als ze nog steeds zouden bestaan zouden er nog veel meer liedjes zijn als S.O.F.T of 2:1 of Waking up of Annie. Dat ware tof geweest.

Spotify-linkje.

25. A song by an artist no longer living

Bob Marley – Them Belly Full

 

Hier kon ik er te veel noemen: David Bowie, Prince, Otis Redding, Marvin Gaye en ga zo maar door. Uiteindelijk heb ik gekozen voor muziek die voor mij echt onverslijtbaar is en dat zijn de twee liveplaten van Bob Marley die ik in mijn hart draag: Babylon by Bus en Live. Omdat Live de meeste lievelingsliedjes herbergt en de beste koortjes heeft, heb ik daarvan het fijnste nummer gekozen: Them Belly Full.

Spotify-linkje.

26. A song that makes you want to fall in love

Morphine – You look like rain

 

Het is een van de eerste nummers die Wannes naar me stuurde en sindsdien associeer ik dit nummer voor eeuwig met ongelooflijke zin om verliefd te worden.

Spotify-linkje.

27. A song that breaks your heart

Aerosmith – Dream on

 

In 1991 verdween de jongen met wie ik twee jaar lang een paar keer per week de kleine keuken van een eetcafé in Amsterdam Oud-West had bestierd. Hij was 18 jaar oud, en naar later bleek: dood. Op zijn begrafenis klonk deze muziek heel hard toen de kist naar buiten werd gedragen door zijn beste vrienden. Nog steeds breekt mijn hart als ik het nummer hoor.

Spotify-linkje.

28. A song by an artist with a voice that you love

Stevie Ray Vaughan – Pride and joy

 

Een artiest die meestal boven wordt gehaald als het over gitaar spelen gaat, maar die ik graag naar voren schuif om zijn stemgeluid. Ik kon Nat King Cole kiezen, of Eva Cassidy, maar ik besloot niet voor the usual suspects te gaan.

Spotify-linkje.

29. A song that you remember from your childhood

Joost Prinsen – De Liefdesbrief (Uit J.J. de Bom voorheen De Kindervriend)

 

Ik keek toen ik klein was heel graag naar J.J. de Bom voorheen De Kindervriend en ik had alle platen. In het weekend sloop ik ’s ochtends zachtjes naar beneden om met zo’n heel grote jarenzeventigkoptelefoon op mijn hoofd de teksten van de liedjes, die op de binnenhoes stonden, uit mijn hoofd te leren.

Er is helaas geen Spotify-linkje van dit liedje.

30. A song that reminds you of yourself

Little White T-shirt – Dressing up Marianne

Mijn zelfgemaakte liedjes doen mij uiteraard het meeste aan mijzelf denken. Er staan veel huisgemaakte deuntjes op deze site, maar ik heb gekozen voor Dressing up Marianne.

Meer liedjes van LWT vind je hier.

27 november 2016 | 2 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties
  1. peter paul 28 november 2016

    Nummer 19? Ik ga er maar vanuit dat er voor deze lijst geen hierarchie is gehanteerd. Overigens een geinig initiatief, zo’n lijst. In Nederland moeten we het doen met iets zouteloos als de Top 2000.

  2. Deh Haagh 29 november 2016

    Nice Playlist!

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?