Bullies met buikpijn
De buurman van een paar tuinen verder voert twee keer per dag de vogels. Elke middag om 12 uur en elke avond om half 6 sloft hij naar de stronk van een afgezaagde boom, schraapt zijn bordjes en pannetjes leeg en sloft weer terug. Vanaf dat moment scheren de kraaien en eksters over de tuinen met aardappels in hun snavel, witte boterhammen, en bloemkool met een papje.
Nu wil het toeval dat ik een vogelliefhebber ben. Sterker nog: sinds kort heb ik de ambitie om vogelaar te worden. Eentje zonder baard en sperzieboonlaarzen, maar mét verbluffende kennis. Dat ik zo heel nonchalant kan zeggen: hee, hoor je dat? ’n Appelvink.
Maar die appelvink komt dus niet meer. Door die buurman, en die bloemkool, en dat papje.
Tenminste als ik de vogelbeschermer mag geloven die vorige week in Nieuwe Feiten vertelde dat de dingen die wij aan vogels voeren vooral de klootzakken aantrekken. En dat zijn de eksters en kraaien, de bullies van de natuur. Dus als je je kliekjes op een boomstronk uitstalt, geef je ruim baan aan de assholes.
Ik vind eksters en kraaien prachtig, en ik weet best dat de dierenwereld niet bestaat uit lieverdjes. Maar zelfs hier, aan de rand van een groot park, met een rijke variatie aan vogels en dieren, maken deze pestkoppen elk klein geluk kapot.
Een paar weken geleden waren er jonge eekhoorntjes. Onbesuisd tuimelden ze door de bomen. Dat duurde twee dagen, daarna waren ze zo bang voor de eksters die in duikvlucht aanvielen, dat ze zich niet meer lieten zien. Ook de mussen, poezen, eenden en mezen zijn de klos als een van de kraai-achtigen ze in het viezer krijgt.
Misschien zou ik het nog aanvaardbaar vinden als ik wist dat die eksters en kraaien wél floreerden door het bijvoederen van de buurman, maar volgens vogelkenners is het meeste eten dat we ze geven ongeschikt voor spijsvertering van een vogel. Dus die beesten vliegen ook nog eens met krampjes door de lucht. Je zou van minder een klootzak worden.
Ik vraag me af of de buurman doorheeft dat hij een populatie van eikels met een darmprobleem creëert. Zou hij weten dat hij verantwoordelijk is voor een ghetto van ekstergangs die een ander het licht in de ogen niet gunnen?
Als hij het niet weet, hoop ik dat hij luistert, net als al die andere mensen die het zo goed bedoelen, maar de eenden toch brood voeren, en de eksters bloemkool met een papje.
Lieve mensen, lieve buurman, het binnenste van een eend en een ekster gedijt niet bij mensenvoer. Verdiep je eerst even in de vogel die je wil helpen en geef ze vervolgens alleen wat ze nodig hebben. Want je wilt toch niet verantwoordelijk zijn voor een bende bullies met buikpijn?
Vorige week maakte ik een week lang het Middagjournaal voor het programma Nieuwe Feiten op Radio 1. Deze aflevering van het Middagjournaal kun je hier beluisteren.
sinds je vorige post kan ik niet meer zoals vroeger naar de radio luisteren en nu vraag ik me ook bij elke ekster in Leuven af of die met darmkrampen rondvliegt.