Autonome Wijsvinger

Goedenavond, mag ik u welkom heten in De Wereld van de Autonome Wijsvinger? Dat is een wereld waarin ‘de media’ en ‘de sociale media’ niet iets zijn dat u overkomt, maar iets dat u zelf voor het uitkiezen heeft. Het is een fijne wereld, een plezierige bubbel van weldenkende mensen waar je iets aan hebt.

Ik lees wel eens over uw wereld, waarin wijsvingers vanzelf klikken op de volgknop van roeptoeters op Twitter, een wereld waarin je op onverklaarbare wijze een racist toevoegt aan je vriendenlijst op Facebook en waarin je zonder eigen inbreng zomaar belandt op de website van De Telegraaf, Het Laatste Nieuws of Geen Stijl. Ik heb begrepen dat buiten de grenzen van De Wereld van de Autonome Wijsvinger ‘de media’ een soort onontwarbare kluwen is, waar je als geheel iets van moet vinden en waarin die vermaledijde ‘sociale media’ ook nog eens een vals deuntje meeblazen. Lijkt me vreselijk, zo’n wereld.

In De Wereld van de Autonome Wijsvinger kun je besluiten iets wel of niet te bekijken, iemand wel of niet te volgen en wel of niet iemands vriend te zijn. Zo besloot ik gisteren naar de live-stream van TV Limburg te kijken. Toen mijn wijsvinger naar het linkje bewoog, dacht ik nog: ik zou wel eens misselijk kunnen worden van het gebrek aan sereniteit. Ik klikte, en jawel, na een minuut of vijf werd ik misselijk van het gebrek aan sereniteit. En toen gebeurde wat mijn wereld zo uniek maakt: mijn wijsvinger klikte op stop.

Ik heb me nooit gerealiseerd dat De Wereld van de Autonome Wijsvinger elders als een exotisch oord wordt beschouwd. Het leek mij evident dat je een wereld bouwt die bestaat uit ordentelijke media, met daarop een koepel van goede vrienden en leuke mensen met verstandige ideeën, en als fundament een autonome wijsvinger die het recht heeft niet te klikken als er een vermoeden van stront bestaat.

Maar in deze week van de politicus en de copiloot blijken er verdomd veel mensen in een dictatuur van klikspasmen te wonen. Mensen met een zeer beperkt verwachtingsmanagement, die uiterst verbaasd zijn dat een inderhaast ingelaste uitzending op radio of tv vooral uit speculaties bestaat en dat zich onder de hashtag #stevaert op Twitter een stelletje oproerkraaiers bevindt.

Ik bied u graag asiel in De Wereld van de Autonome Wijsvinger. U mag dan gewoon zelf uw Twitter- en Facebooktijdlijn samenstellen en u kunt individuele media aanspreken als ze op de avond van iemands dood een afrekenstuk plaatsen. U mag hier komen wonen, mits u de inburgeringscursus met succes doorloopt. U krijgt een Masterclass Verwachtingsmanagement waarna een examen Wijsvingerbeheersing volgt. Bij goed resultaat wacht er een wereld van verschil.

Vorige week schreef ik een week lang De Mening voor dS Avond, de avondeditie van De Standaard. Deze column verscheen op vrijdag 3 april 2015.

10 april 2015 | 4 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties
 1. goofball 10 april 2015

  Dat heb ik ook zitten denken!

  Al die verontwaardiging in de media opeens over respectloos twitter. Alsof de trollen op social media opeens geboren waren bij het overlijden van #stevaert.
  Zuurpruimen, negativisten, aggressieve commentaren zijn er continu op alle nieuws: die mensen wens ik liefst niet te volgen . Daarom vond ik mijn feed vrij sereen en respectvol zoals meestal.

 2. Auteur
  maartje 10 april 2015

  *high five*

 3. Arnoud 19 april 2015

  Ik heb eventjes bijgelezen, stuk voor stuk mooie columns allemaal!

 4. Auteur
  maartje 20 april 2015

  Fijn om te horen, Arnoud. Dank je wel!

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?