Beu – voor Ludo Permentier

Vorige week nam mijn collega Ludo Permentier afscheid van de Taalunie. Ik heb de afgelopen zeven jaar bij twee opdrachtgevers nauw met Ludo samengewerkt. Ik zal hem missen.
De collega’s maakten een variant op zijn boekje
Woorden weten allesDit was mijn bijdrage aan dat boekje.

Beu

Welkom bij de cursus Woorden heroveren.

Aanleiding voor de cursus: Ludo Permentier vindt beu een lelijk woord. Klinkt lelijk, ziet er niet mooi uit, eindigt op een eu, zoals sneu en reu, die ook al niet mooi zijn, en, oké, het is iets heel persoonlijks, maar toch, het is evident dat beu een lelijk woord is. (bron: Radio 1 en Woorden weten alles)
Doel van de cursus: na afloop van de cursus zijn de deelnemers in staat het woord beu een tweede kans te geven.

Les 1 – Connotatie

Vingers opsteken graag: wie heeft er fijne herinneringen aan het woord beu? Niemand? Staat iemand daarvan te kijken? Nee? Oké, dan kunnen we dat gedeelte overslaan.

Het woord beu ligt bijna altijd opgeslagen in het vakje van je moeder die je aanmaant je nu echt aan te kleden, anders kom je te laat op school en ik ben het nu echt beu. Het is geconserveerd in het hokje van de machteloze wiskundeleraar die vecht voor een veelbetekenende stilte, omdat hij het nu echt beu is. Het woord is blijven rondzingen in herinneringen van prille relaties vol onhandige onmacht en galmende geliefdes die in het heetst van de strijd roepen: ik ben het nu echt beu! Beu is een woord waarmee je moet leren leven, zoals je moet leren leven met het idee dat niet alles perfect kan zijn. Maar iedereen weet: als je dat eenmaal kunt, wordt het leven een stuk dragelijker. Zie ook: literatuur bij deze cursus.

Les 2 – Klank

Laten we wel wezen: woorden voor akelige zaken mogen best akelig zijn. Zoals het ook goed is als je de slechterik in een film een echte eikel vindt, dan is dat doorgaans een prima acteur. Het woord beu is een waardige speler op het toneel van dingen waar je genoeg van hebt.

En ook: het kan altijd erger. betekent in het Noors Boe. Stel je voor dat je iemand aan het schrikken zou moeten maken met een indringend: BEU! Dat is lachwekkend. Daarvoor is beu als klank te veel een kotsend meisje en te weinig een angstaanjagend gezicht. In die zin klinkt beu precies zoals het moet: als een kotsend meisje.

Les 3 – Woordbeeld

Woordbeelden zijn als olijven, je moet er van leren houden. Je moet de lol willen inzien van iets leren eten. Beu is mooi, zoals een kweelliedje van Dean Martin op het juiste moment mooi kan zijn. Wanneer je zit op te warmen in een Engelse pub, na een lange wandeling in de miezerregen. Het moment dat door de karrenwielen aan de muur, je koude pint en de warme hand van je geliefde op tafel zelfs Dean Martin aanvaardbaar wordt – wat zeg ik: ideaal! Beu is mooi op een manier waarop een knalgele zuidwester mooi kan zijn. In de achtergrond de grauwe zee, die alle kleur uit de wereld heeft verzwolgen, windkracht 7, en dat gele, natte, glimmende plastic op de kop van je geliefde. Prachtig.

Literatuur bij deze cursus: De filosofie van de imperfectie.
Huiswerk bij deze cursus: geef het woord beu nog een kans.

26 december 2014 | 1 reactie

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie
  1. Anoniem 26 januari 2015

    Ja, een mooi geschreven verhandeling.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?