Lekkere kont

Afgelopen woensdag, Utrecht Centraal Station, ik loop richting de kaartjesautomaat. ‘Hee rasta, hee, met je lekkere kont, je hebt een lekkere kont weet je, hee rasta!’
Ik kijk niet. Niet omdat ik niet graag nagefloten word, maar vooral omdat ik niet wil dat het meer wordt. Ik wil niet dat een vreemde man naast me komt lopen of – godbetert – naast me komt zitten in de trein. Dus met m’n blik op oneindig loop ik door. Hij houdt vol. ‘Hee rasta, je hebt echt lekkere billen, en hee, er zit een bruine vlek op, alsof het poep is.’
Kijk, en dat is dus gewiekster dan ik ze tot nu tot heb gehoord. Want wat is je eerste neiging als je zoiets hoort? Stilstaan en kijken of er een bruine vlek zit. En wat is de beste methode om gezeik van vreemde mannen te voorkomen? Vooral – niet – stilstaan. Ik stond dus niet stil, want ik ben gekke Henkie niet, maar ik voelde me wel een uur ongemakkelijk, zo met de mogelijkheid van een bruine vlek op mijn broek, die er uiteraard, toen ik het eindelijk aan iemand kon vragen, helemaal niet bleek te zitten.

Dus hoezeer ik het ook een dwaas plan vind van Hester Macrander om dit soort gedrag strafbaar te stellen, ik ben het ook volkómen oneens met Michelle van Dijk die het probleem lachend wegwuift.
Ik wil me niet ongemakkelijk voelen, ik wil niet aan de overkant van de straat moeten lopen, ik wil niet hoeven oppassen met oogcontact, ik wil dat allemaal niet.
Wat de oplossing dan wel is? Ik woon in een stad met een onvoorstelbaar hoog percentage hoogopgeleiden, en daar wordt vrijwel nooit gesist. Onderwijs, het is maar een ideetje.

Update: in reacties hieronder en op Twitter heeft men het terecht ook over opvoeding. Laten we het erop houden dat in Leuven vrijwel iedereen de kans heeft gekregen zich te ontwikkelen. Kansrijk zijn, in plaats van kansloos, dat is het.

8 maart 2013 | 12 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 Reacties
 1. esther 8 maart 2013

  En opvoeding. Meisjes leren nog steeds dat ze ‘geen aanstoot moeten geven’ en dingen niet ‘uit moeten lokken’. Als jongens nu eens zouden leren dat ze meisjes niet als objecten moeten zien maar als mensen, dat zou al een boel schelen.

 2. Auteur
  Zezunja 8 maart 2013

  Ja, neem die ook maar mee: opvoeding en ontwikkeling. Alle mensen in deze stad hebben kansen gehad, dat kun je van veel sissers niet zeggen. Dus ook dat is belangrijk: je kansrijk voelen, in plaats van kansloos. Dan heb je volgens mij al veel minder sisbehoefte.

 3. Bob 8 maart 2013

  Je geeft onderwijs aan aan als een mogelijke oplossing, maar het is al te vaak zo dat de ‘sissers’ eigenlijk op school horen te zitten, niet? En zijn dat nu net niet de groepen mensen die de schoolplicht tot 18 al veel te lang vinden en studeren vreselijk uncool vinden? En hoger onderwijs is helemaal voor sissies… Ik denk dat je als maatschappij mensen moeilijk kunt verplichten om te studeren als ze daar zelf totaal niet in geïnteresseerd zijn. Het vriendelijk vragen help niet, het opleggen ook niet. En hoe verander je een (-hier in België- moslim)cultuur die zo’n respectloos gedrag veroorzaakt? Hier is iedereen kansrijk als het op studeren aankomt, maar op een bepaald punt is er gewoon de individuele verantwoordelijkheid van iedere mens om kansen te grijpen of te negeren. Er is weinig reden waarom de ene 14 jarige in de klas de les volgt en de andere de klas afbreekt…
  Dat storend en respectloos gedrag uit zich dan ook niet enkel naar vrouwen, maar ook naar politie, leraars, homo’s, kortom iedereen die ‘anders’ is of op een of andere manier gezag heeft. En ik weet niet goed hoe je dat kunt aanpakken eerlijk gezegd.

 4. Auteur
  Zezunja 8 maart 2013

  Bob, ik ben blij met elke reactie hier, maar je hebt zo veel aannames en veronderstellingen waar ik vraagtekens bij zou willen zetten, dat er geen beginnen aan is.
  Laat ik het als volgt kort samenvatten: vrouwen aanspreken op straat gebeurt niet alleen door jongeren en niet alleen door moslims. En veel van het gedrag dat jij verfoeit heeft te maken met de kansen die mensen krijgen. Juist als we hele groepen bij voorbaat beschouwen als onwelwillende, respectloze mensen, roep je onaangepast gedrag op. Waarom zou je je inspannen om je goed te gedragen als je altijd het nadeel van de twijfel krijgt. Ik zie dat onderwijs en kansen om te ontwikkelen veel doen. Ook de vraag waarom sommigen hun best niet willen doen op school is vaak te vinden in de kansarmheid. Maar goed, wat ik al zei: je haalt veel te veel onbewezen stellingen aan om echt gedegen te kunnen reageren.

 5. Lehti Paul 8 maart 2013

  Ok, opvoeding en/of onderwijs. Je mag dus wel dènken aan die kont, maar niet uitspreken. Zoiets? Maar volgens mij houdt een gemiddelde hoogleraar niet meer of minder van het kijken naar mooie billen dan een doorsnee stratenmaker, alleen is de ‘code’ onder beide beroepsgroepen hoe hiermee om te gaan anders. Misschien vinden sommige ‘sissers’ wel dat ‘niet-sissers’ in hun kansen worden beperkt: om vrijelijk te fluiten bijvoorbeeld. Maar dat van die vlek is wel ongemeen gewiekst. Goed artikel, van Michelle van Dijk. dank voor de link.
  Ik zit voor mijn werk soms aan de andere kant, dat geeft wel eens verwarring: http://lehti-paul.blogspot.nl/2011/07/sex-op-de-steiger.html
  Vrouwen zijn in werkelijkheid soms niet minder ‘lust gericht’ dan mannen. Ze sissen misschien minder, maar roddelen des te meer, over waar mannen hun lul in hangen bijvoorbeeld: http://lehti-paul.blogspot.nl/2013/02/zuigende-pindakaas.html

 6. CiNNeR 9 maart 2013

  Mijn ervaring is eigenlijk dat ook hoogopgeleide mannen zich als imbecielen kunnen gedragen. Wellicht gebruiken ze meer woorden maar dat maakt het niet minder ongemakkelijk verder. Wat dat aangaat vrees ik dat het veel meer in de opvoeding zit dan in opleiding. Welke normen en waarden krijg je van thuis uit mee, hoe wordt er tegen vrouwen aan gekeken in het gezin, de familie en de omgeving.

  Zit er ook een beetje tussen in. Beboeten lijkt me onzin, tenzij het werkelijk gaat om flink lastig vallen (maar dat kan al bestraft worden). En soms is het ook best leuk om een compliment langs te horen waaien. Maar inderdaad, de ongemakkelijke situaties kunnen knap vervelend zijn.

  Verder zal het niet helemaal uit te bannen zijn. Sommige mensen doen vervelende dingen. There’s no such thing as a perfect world…

 7. Bob 11 maart 2013

  Ok, ik geef toe dat er veel zaken in mijn antwoord bediscussieerbaar zijn. Waar het me eigenlijk over ging was om een stukje individuele verantwoordelijkheid bij het gedrag van mensen te plaatsen in plaats van dit helemaal aan omgevingsfactoren te wijten. Als ik iemand een mep op zijn gezicht geef, twijfelt niemand er aan dat ik daar verantwoordelijk voor ben, maar wanneer ik iemand in zijn gezicht beledig, ligt dit ineens aan de maatschappij en kansarm zijn enzovoort en wordt dader eigenlijk slachtoffer. En daar ben ik het niet mee eens. Het is een en-en verhaal.

 8. Auteur
  Zezunja 11 maart 2013

  Lehti, ik vind inderdaad dat er een groot verschil zit tussen kijken en sissen, dus wat dat betreft is die ‘code’ essentieel. Over ander ongewenst seksueel gedraag heb ik het in dit stukje niet, in dit geval gooi ik dat niet op één hoop.

  Cinner, je hebt gelijk: we zullen er waarschijnlijk nooit helemaal vrij van zijn. Toch zou ik je als inwoner van een stad waar ongewoon veel hoogopgeleiden wonen willen tegenspreken: er is vrijwel geen straatinitimidatie hier. Ook niet met meer woorden. Daarmee zeg ik niks over hufterschap of ander ongewenst gedrag van hoogopgeleiden, maar wel over hun straatgedrag – dat is echt veel fijner.

  Bob, ik ben het met je eens. In een stukje van nog geen 250 woorden heb ik ervoor gekozen wat te chargeren en eigen verantwoordelijkheid er even helemaal buiten te laten. Maar als je steeds van Leuven naar grote steden reist, wordt het zo ontzettend duidelijk.

 9. CiNNeR 14 maart 2013

  @Zezunja: Ja, ik schuif de straatintimidatie en de hufterigheid nogal op een hoop in deze. Kan me aan beide vrij gelijk storen maar er zit wel onderscheid in. Toch denk ik eigenlijk dat dat niet alleen komt door het opleidingsniveau maar tevens omdat de stad in België ligt. Vind Belgen wat afstandelijk en stug maar tegelijk ook veel beleefder.

 10. Auteur
  Zezunja 18 maart 2013

  Maar de documentaire Femme de la rue komt uit België en wordt door heel Europa als voorbeeld van schrijnende straatintimidatie gezien.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Femme_de_la_rue

 11. Ivar 23 maart 2013

  Soms lijkt het wel alsof het jouw ‘schuld’ is dat je een lekkere kont hebt. Iets heel mooi vinden zonder het persé te willen bezitten lijkt mij coole beschaving.

 12. Grietje 10 april 2013

  dat soort zaagt dus erg aan de poten van je zelfvertrouwen… want je vertrouwt daarna even nergens meer op. Wat een waardeloos iets is dat toch. Soms is het best handig om Oost-Indisch doof te zijn. Of gewoon voor altijd afgesloten kunnen zijn van dit soort ongein. Helaas, het bestaat, blijft bestaan en het is een kunst om te leren dat dit soort tekst er niet toe doet. Dat het zielige schreeuwers zijn die maar beter een blokje om kunnen gaan…. Bij de weg, ik zou ook checken of…
  :)

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?