Dus vrijdag trouwen we

Ooit flitsscheidde ik. Dat wil zeggen dat je je huwelijk laat omzetten in een geregistreerd partnerschap en dat je dat geregistreerd partnerschap ontbindt. Het voordeel is dat je niet naar de rechtbank hoeft en dat je dus veel goedkoper en veel sneller kunt scheiden, het nadeel ontdekte ik in 2009 toen een Belgische ambtenaar zei: ‘Voor ons bent u niet gehuwd, maar ook niet ongehuwd.’ De consternatie die toen ontstond, heb ik al eens uitgebreid beschreven.
Hoog tijd voor een nieuwe dimensie
Vrijdag de 13e
Nu ben ik definitief bijgelovig
En ineens was alles onbelangrijk

Omdat alles destijds toch nog goed kwam, waren Wannes en ik de afgelopen vier jaar wettelijk samenwonend en was Wannes mijn ‘meewerkende echtgenoot’ totdat we elkaars aandeelhouders en vennoten werden. So far so good.
Nu willen we trouwen, natuurlijk omdat we van elkaar houden, maar vooral omdat de 15 euro die het kost om te trouwen veel goedkoper is dan het tienvoudige dat een notaris vraagt als je een testament wilt laten opmaken.
We verwachtten geen problemen, want hee, we hadden de lijdensweg destijds doorstaan en alles was goed gekomen en mijn burgerlijke stand was uiteindelijk toch vastgesteld en en en.
‘Goed, u wilt trouwen, dan bekijk ik even uw huidige burgerlijke stand.’
Stilte.
‘Ik zie hier dat u in 2004 een geregistreerd partnerschap hebt afgesloten, in Diemen, in Nederland, met de heer Wannes Daemen …’
Ik viel hem in de rede door drie keer met mijn hoofd op tafel te bonken.
Stilte.
‘Ik leerde Wannes pas in 2005 kennen, Wannes en ik hebben een Belgisch samenleefcontract en geen Nederlands geregistreerd partnerschap en ik KAN GEWOON NIET GELOVEN DAT DIT IN JULLIE COMPUTER STAAT!’
Stilte.
‘Waarom ben ik die hele heisa destijds doorgegaan, als jullie, met al die apostilles, officiële documenten, rechtbankbezoekjes en aktes van dit en dat en zus en zo nog steeds gewoon maar een verhaal verzinnen!’ Ik trok de ambtenaar nog net niet over het loket.
Stilte.
‘Oké, ik ga ervanuit dat we hier een fout hebben gemaakt, laten we dit even vergeten, dan leg ik u uit hoe u kunt trouwen.’
Ik hapte naar adem, hield mijn mond en luisterde.
‘Wat u nodig heeft, is een geboorteakte en een verklaring van gewoonterecht van de Nederlandse ambassade, als u die meebrengt, kunt u terugkomen en in ondertrouw gaan, op dat moment regelen we de rest. Ik zal in de tussentijd de fout rechtzetten.’
Omdat ik te verbijsterd was voor argwaan, liet ik me door Wannes mee naar buiten trekken. ‘Godverdomme’, zei ik, terwijl ik theatraal mijn handen ten hemel hief.

’s Avonds stond de ambtenaar op mijn voicemail. ‘Mevrouw Luif, het is geregeld hoor. Het was inderdaad onze fout en het is rechtgezet. Uw burgerlijke stand is nu als volgt: in 2009 heeft u in de stad Leuven een samenleefcontract afgesloten met de heer Wannes Daemen, dat betekent dat u kunt trouwen. U moet alleen wel opnieuw uw huwelijksakte van uw vorige huwelijk, de akte van omzetting naar een geregistreerd partnerschap en de akte van ontbinding van het geregistreerd partnerschap, een geboorteakte en een gewoonterechtverklaring meenemen.’
Stilte.
Ik bonkte nog maar eens drie keer mijn hoofd op tafel, zei nog eens godverdomme, en jeremieerde tegen Wannes dat ik die kutdocumenten waarschijnlijk vorige keer allemaal al had afgegeven en dat ik nu WEER naar de rechtbank in Amsterdam moest en dat er echt alleen incapabele idioten bij de stad Leuven werken, maar dat ik godverdomme wel van hem hield.

Destijds hadden ze overal officiële, originele documenten van nodig, met apostilles, op handgeschept papier en weet ik veel aan welke eisen het allemaal moest voldoen, maar wonder boven wonder zaten al die officiële, in 2009 zo zwaar bevochten flitsscheidingsdocumenten, met apostilles en al, nog in mijn ordners; ze zullen wel kopietjes getrokken hebben. Dus ik deed een hallelujadansje, stopte alles in een mapje, reed naar de Nederlandse ambassade voor de gewoonterechtverklaring, bestelde een geboorteakte bij de gemeente Amsterdam (per e-mail te bestellen: helden zijn het) en gooide de hele stapel op 9 augustus op het bureau van de ambtenaar. En wat denk je: het was gewoon in orde! On-ge-loof-lijk.
Dus vrijdag trouwen we.

20 augustus 2013 | 15 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 Reacties
 1. Eric 21 augustus 2013

  Maar het leverde ons wel een leuk stukje op. :-)

  Maak er een fijne dag van vrijdag!

 2. Auteur
  maartje 21 augustus 2013

  Dank je wel!

 3. Josefini 21 augustus 2013

  Wat een paarse krokodillen daar. Lijkt Nederland wel. Ik hoop van harte dat alles vloeiend verloopt aanstaande vrijdag. Heel veel geluk (al hebben jullie dat al, dat boterbriefje verandert daar niks aan) samen.

 4. Mirjam 21 augustus 2013

  Jullie houden echt van elkaar. Godverdomme nou.

 5. Patchwork 21 augustus 2013

  Kreun, wat een verhaal!!! Ga je nu een kluis huren voor je akteverzameling?
  Fijne dag vrijdag!

 6. CiNNeR 22 augustus 2013

  Heb alle stukjes terug gelezen en mijn hemel wat is dat een misere zeg. Maar het is gelukt en ook deze keer. Alvast heel erg gefeliciteerd en een hele leuke dag gewenst vrijdag!!

 7. sok 22 augustus 2013

  Something blue :-) ? Geleficiteerd. Dat u nog maar lang zoveel van elkaar mag blijven houden.

 8. Goofball 22 augustus 2013

  whaa proficiat morgen :)

 9. Irene 22 augustus 2013

  Praat me niet van apostilles. Daar kan ik mijn eigen horrorverhalen over vertellen.
  Alvast heel veel gelukgewenst voor de rest van jullie leven, dat komt wel goed.

 10. Caro 22 augustus 2013

  Ik ben blij dat ik niet weet wat apostilles zijn en hoop het nog lang zo te houden. Alvast veel gelukwensen voor morgen. Het wordt een stralende dag.

 11. Aagje 23 augustus 2013

  Ik hield me al klaar om je nog eens te zeggen dat Wannes het wel allemaal waard is, die Belgische bureaucratie, maar wat ben ik blij dat jullie morgen gewoon gaan trouwen! Moet er nog rijst zijn?

 12. prmuts 23 augustus 2013

  als in vandaag? wens julllie heel veel geluk en pleizier!

 13. Christa 24 augustus 2013

  “I hold this to be the highest task of a bond between two people: that each should stand guard over the solitude of the other.” ― Rainer Maria Rilke, Letters to a Young Poet

  Gefeliciteerd!

 14. Ruben 26 augustus 2013

  Jullie houden echt van elkaar. Godverdomme nou. [2]

 15. bliss 6 september 2013

  cool.

  en ze leefden nog lang en gelukkig :)

  veel mooier wordt het niet. behalve dan dat liefde natuurlijk niet in trouwen an sich zit, maar in alles wat je daarvoor glimlachend in je hart hebt gesloten en schoorvoetend hebt geaccepteerd.

  nou ja al het beste wens ik jullie toe.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?