[10 jaar zezunja.nl] Zotisch? Mijn reet


Maartje in 2004, net 30 jaar.

Het tweede stukje dat ik schreef, heet ‘Zotisch’. Ik citeerde daarin het moeilijkewoordenboek: ‘Zotisch {Gr.zootikos] het leven betreffend’. Vanaf dat moment heette mijn weblog Zezunja’s Zotisch Weblog.


Een van mijn eerste headers – niet lachen.

Maar wat het meeste opvalt aan het eerste jaar dat ik weblogde: ik had het totaal niet over mijn leven, er was niks zotisch’ aan. Wat ik wel deed zou je misschien het beste kunnen vergelijken met wat ik nu op Twitter doe, maar dan saaier: linkdumpen, vervelingsberichtjes plaatsen, verwijzen naar dingen die ik leuk vond: de brandbrieven van Luuk Koelman, het weblog van Merel Roze, de 3 voor 12-quiz, en heel veel dingen die nu niet meer bestaan.

Terwijl mijn leven op dat moment eigenlijk best boeiend was. Ik gaf les aan de School voor Journalistiek, waar ik, nadat ik vier vakken helemaal opnieuw had ontwikkeld, plotseling op een afvloeiingslijst belandde, dankzij het last-in-first-out-principe. Ik had me uit de naad gewerkt om mooie syllabi te maken, met de hete adem van de NVAO in mijn nek had ik Interview als genre, Interview als vaardigheid, Toestand en de daaraan gekoppelde Basiscursus Geschreven Pers in een nieuw jasje gestoken. Ik werkte, werkte en werkte, en als beloning kreeg ik stank voor dank. Als iemand aan me vroeg hoe het ging, barstte ik in huilen uit. Dat was het moment waarop ik besloot dat de koek op was. Ik was 29 en reteoverspannen. Maar het was de tijd dat je wel héél exhibitionistisch moest zijn, wilde je iets over je leven prijsgeven aan het internet, want het internet zat vol met vieze mannen en mensen die je iets aan konden doen. Een zotisch weblog beginnen, dat was eigenlijk van de gekken.

Een paar maanden nadat ik het weblog begon, liet ik mijn man en iedereen die van ons hield ontredderd achter: ik wilde scheiden en deed dat, op een drafje. Op mijn weblog: geen woord erover. Behalve soms wat gesomber, is het enige dat ik kon vinden dit stukje: De Ondraaglijke Lichtheid Van Vandaag.

In april 2004 betrok ik na een tijdje bij mijn beste vriend te hebben gewoond een benedenverdieping in de Amsterdamse Pijp. Ik betaalde 1250 euro per maand, bezocht eens per twee weken een arbo-arts die mij eindeloos thuishield van mijn werk en besteedde het grootste deel van mijn geld aan dichtbundels om mijn verdriet mee te verwerken en het grootste deel van mijn tijd aan webloggen en kijken of er leuke mannen reageerden op mijn weblog. Dat laatste viel nog niet mee, want de leuke mannen wisten niet dat ik op ze wachtte, OMDAT IK ER NIET OVER SCHREEF. Kortom: zotisch? Mijn reet.

Wordt vervolgd. Omdat het dit jaar tien jaar geleden is dat ik dit weblog begon, zal ik de komende maanden herinneringen ophalen. Want dit weblog heeft mijn leven veranderd, zoveel is duidelijk, en ik wil erachter komen hoe dan precies.
Zie ook [10 jaar zezunja.nl] Zondagen

4 maart 2013 | 9 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Reacties
 1. Josefini 4 maart 2013

  Gefeliciteerd met tien jaar Zezunja.
  Je kwetsbaar opstellen is een kunst, helemaal als dat nog eeuwen lang terug te googlen is. Dus dat je wat huiverig was met het laten delen in je leven op je weblog kan niemand je kwalijk nemen. Maar evengoed gelukkig heb je dat later meer en meer en meer dan goed gemaakt.

 2. Janneke Luif 4 maart 2013

  Wanneer neem je een ‘like’ knop? ;-)

 3. CiNNeR 5 maart 2013

  Bijna iedereen is zo met webloggen begonnen geloof ik, veel gefrommel in de marges en elkaar in stand houdend. Juist wel mooi om te zien hoe dit weblog gegroeid is van toen naar nu.

  En geweldige header ;)

 4. Auteur
  Zezunja 5 maart 2013

  Kijk maar eens linksboven!

 5. patchwork 6 maart 2013

  Oeoeh! Dat wordt dan ook een trip down memory lane voor de lezers! Inbellen, ja tjee..! Nou, die periode herinner ik me niet als ´er gebeurde niks op internet´hoor! Qua massa weblogs met kruisverbanden zijn de soaps van nu er niks bij! Oké, er is nu wel veel meer info over andere dan weblogzaken te vinden-heerlijk. Zal wel niet meer helemaal te achterhalen zijn, maar eigenlijk zouden je reacties op alle weblogs door de jaren heen ook een (zotisch)beeld van je kunnen geven, denk ik.
  (Tjee, ik heb dus al 10 jaar geen weblog maar lurk en reageer dus al 10 jaar? Oink!!)

 6. Ivar 9 maart 2013

  Reeds tien jaar eine Perlenkette van schone taal en inhoud. Hartstikke bedankt daarvoor.

 7. Auteur
  Zezunja 11 maart 2013

  Jij bedankt voor je trouwe reacties!

  En Patchwork: toen ik begon in 2003 had je nog realtief weinig weblogs. De meeste begonnen na mij.

 8. patchwork 12 maart 2013

  Da´s waar, ja… begon ´t te wemelen vanaf ongeveer 2005 dan? Ik herinner ´t me nu aan de hand van waar ik toen weer eens wisselwoonde en computercrashte. Mijn eerste blogontdekking was merelroze denk ik, of jacq, via een artikel. Jou vond ik via luna- via ´t trio-log over huishoudelijke zaken, geloof ik. :-D

 9. patchwork 12 maart 2013

  Da´s waar, ja… begon ´t te wemelen vanaf ongeveer 2005 dan? Ik herinner ´t me nu aan de hand van waar ik toen weer eens wisselwoonde en computercrashte. Mijn eerste blogontdekking was merelroze denk ik, of jacq, via een artikel. Jou vond ik via luna- via ´t trio-log over huishoudelijke zaken, geloof ik. :-D

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?