België-Nederland: Speculaas

Nog een wedstrijdje dan maar. Wie wint?

In Nederland heb je ontzettend veel soorten speculaas. Je hebt smerige fabrieksspeculaasjes voor 19 cent per 50 koekjes en aan de andere kant van het spectrum de knapperige, zeer kruidige koekjes met amandelschaafsel. Rond Sinterklaas heb je overal speculaasbrokken (van die grote koeken die je in stukken moet breken) en veel bakkers hebben gevulde speculaas in de etalage. Puntje voor Nederland.
In Vlaanderen heb je ook meer dan alleen simpele speculaasjes: de gevulde speculaas lijkt erg op die in Nederland en daarnaast bestaat er ook Hasseltse speculaas: grote, ronde, heel taaie koeken met een licht kruidig smaakje. Een soort taaitaaispeculaas. Ik vind die Hasseltste dingen niet lekker, maar dat er koekjes bestaan waar we in Nederland geen equivalent voor hebben, is scoren. Een-een.
In Nederland heb je koekjes van het merk Speculoos. Dacht ik. Toen ik in Vlaanderen ging wonen, kwam ik erachter dat alle speculaasjes hier speculoos heten, dus dat de Nederlandse Speculoos waarschijnlijk gewoon een Vlaams koekje is. Niks merk. Woord! Nieuwe woorden zijn altijd +1.
Dus ik speculoosjes eten. Speculoosjes ook zo noemen had ik nog wat moeite mee. Speculoos klinkt immers als een belabberde marketingingreep van een slechtlopende bakker, en ik ben nauwelijks geschikt voor het verspreiden van belabberde marketingingrepen van slechtlopende bakkers. Dat is dus -1. Gelijkspel.
MAAR. (lange stilte) Speculoos smaakt niet naar speculaas. En dat is toch wel een ernstig probleem. Speculoos smaakt naar dunne bastognekoek. Er ontbreken kruiden, belangrijke kruiden, kruiden die Nederlandse speculaas zo lekker maken. En als speculoos niet naar speculaas smaakt, kun je niet anders dan vaststellen dat België geen speculaas kent en dat zijn zo veel minpuntjes dat tellen overbodig wordt. Nederland wint.

disclaimertje

11 juli 2012 | 9 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Reacties
 1. Goofball 11 juli 2012

  België kent inderdaad niet echt speculaas . Speculaas is een kruidenkoekje .

  België (en Frankrijk?) kent wel speculoos en dat is een gecaramaliseerd koekje zonder kruiden (gecommercialiseerd als merk door Lotus….nu ook met speculoospasta)

 2. sunnymoon 11 juli 2012

  Ik volg je helemaal. Met de correctie dat niet speculoos nr bastognekoek smaakt maar bastognekoek naar lotus-speculoos. Zij waren nl eerst. Ndl wint.

 3. Terrebel 11 juli 2012

  Dank voor je onderzoek! Nu weten wij hoe de vork in de steel zit.

 4. Novy 11 juli 2012

  Speculoos, het woord zegt het al. Spiceless.

 5. Drs. J. A. Happolati 15 juli 2012

  Zeg! Ik protesteer!

 6. Maarten 17 juli 2012

  Geen idee wat ze je voor Hasseltse speculaas verkocht hebben, maar jouw omschrijving klinkt absoluut als een aanfluiting van wat het zou moeten zijn. Rond (ovaal), zeker, maar ze horen binnenin zacht en smeuïg te zijn (met een harde buitenkant), inclusief amandelschaafsle, veel kruiden en een krokante buitenkant.
  Ik bedoel: je hebt wat echt Hasseltse speculaas van me tegoed. :-)

 7. Maarten 17 juli 2012

  Die krokante buitenkant vind ik blijkbaar ook erg belangrijk

 8. eddiefromohio 19 juli 2012

  Ik hoop stiekem op een ah in Leuven … Vla (met Homer S. -stem)

 9. Auteur
  Zezunja 19 juli 2012

  AHVLA!

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?