België-Nederland: croissants

Meer eetsfeer! Wie wint?
Voor een goede croissant moet je naar Frankrijk, laat ik dat voorop stellen. Nergens at ik betere croissants, met precies de juiste verhouding tussen taai en krokant en zoet en brodig. Maar goed, dit is geen wedstrijd Frankrijk-Nederland.
Nederlanders zijn beroerde croissantenbakkers, ze noemen alles een croissant, al is het een keihard broodje met pudding en aardbeien: dat heet dan een puddingcroissant. Daar gaat Nederland al meteen in de min.
Belgen noemen bijna niks een croissant. Ze noemen alles wat in de omgeving van de croissant ligt koffiekoeken en een croissant heet vaak een boterkoek. Ik maak bezwaar tegen het woord koek voor iets wat zacht, taai en groot is. Klein minpuntje voor België dus.
Er is geloof ik wel een verschil tussen een croissant en een boterkoek, iets met suiker, maar het lijkt erop dat bakkers zelf ook niet altijd weten wat ze met dat verschil aan moeten. Soms heet een croissant wel gewoon een croissant, dan ben ik opgelucht.
In een eerdere aflevering van België- Nederland (Vousvoyeren) kostte slordig definiëren de Belgen veel punten. In dit geval trek ik maar een puntje af, omdat ze het smaakgewijs ruim goed maken.
Want een Belgische croissant smaakt regelmatig bijna Frans (goal!) en de keuze aan variaties op het thema is om over naar huis te schrijven (nog een!) en ze begrijpen je heus wel als je een boterkoek een croissant noemt (hattrick!). België wint.
Hm. Misschien ben ik dan net te weinig in BE en jij te weinig in NL ;) Vanmorgen een Croissant (ja met hoofdletter) op, gewoon hier om de hoek!
Vlamingen slordig definiëren? Jij gooit alle ontbijtkoeken op een hoopje.
Een croissant is een gekruld half maantje (met zo een driehoekig flapje mooi in het midden) dat gemaakt is door bladerdeeg met boter te rollen. Het moet knapperig en droog zijn, luchtig en goudkleurig.
Een boterkoek heeft andere vorm (niet gekruld maar meer hoekig en dikker), is zoet, kan met rozijnen en moet wat sappig zijn als je hem eet. Ziet er donkerder uit dan een croissant.
Ook andere ontbijtkoeken, een suisse, een chocoladebroodje, eclair, …. zijn allemaal heel specifiek en verschillend.
Dus snap ik je opmerking van slordig definiëren absoluut niet.
“..maar het lijkt erop dat bakkers zelf ook niet altijd weten wat ze met dat verschil aan moeten.” Bakkers gebruiken zelf vaak niet het juiste woord.
foei Belgische bakkers ;) …. ’t is mij nog nooit opgevallen
nu….’k heb geen hoge pet op van de bakkers in Leuven. Geez zeg, ‘k mist Oost-Vlaanderen
Dat zei iemand op facebook ook al, maar ik krijg regelmatig croissantjes die overdreven zoetig zijn, boterkoeken dus.
En ja, ik heb ook de indruk dat Leuven het gewoon niet zo heeft getroffen met goede bakkers. Ik zal nog eens een broodwedstrijd uitschrijven – als het weer eens tijd wordt dat Nederland wint.
broodwedstrijd zou worden Leuven 0 punten (behalve natuurbakker in Tiensestraat en bakker in Parkstraat) – Nederland 1 en dan Oostvlaamse bakkers 3.
Beste bakker in Leuven is Bakkerij Van Huyck – Vandenplas in de Parkstraat, maar die is jammer genoeg niet open op zaterdag en zondag. Met de rest is het inderdaad erbarmelijk gesteld.
Wat hoor ik nu toch voor vreemde dingen. Boterkoek lijkt niet eens op brood. Het is koek, zoet en verschrikkelijk vet van jawel .. de boter. Eet je meer dan een reepje, raak je straal misselijk en toch is het heerlijk om soms eens te eten bij de koffie.
In Antwerpen heet een croissant croissant en niet boterkoek hoor, je moet natuurlijk wel ‘een croissant’ en niet ‘een krwazant’ vragen… trouwens wel eens van boterpistolees gehoord ?
In de mechelsestraat is er wel een hele goeie bakker! Bakkerij Evers.
Ik heb je disclaimer gelezen hoor, dus eigenlijk is elke kritiek op je wedstrijd bij voorbaat ongegrond, er staat immers een disclaimer bij. Maar toch moet me iets van het hart.
In een wedstrijd waar je punten geeft, klopt het natuurlijk niet als je op het ene punt minder strafpunten geeft, omdat ze het op het andere punt zo goed doen. Als dat gebeurt, wat heeft het dan zin om die verschillende punten aan te snijden?
Dat betekent dus eigenlijk dat je op andere punten ook punten krijgt (of: niet verliest), omdat je een ander punt zo enorm goed hebt gedaan.
Dus buiten het feit dat het inconsequent is om de ene keer veel punten af te trekken voor slordig definiëren, klopt het punten systeem zo natuurlijk voor geen meter.
Dus. Hop, ik zet ’t er maar op. Wie weet heb ik stiekem, hopelijk, denk ik, toch een heel klein beetje gelijk.
Ik behoud mij het recht voor ongeveer elk systeem te hanteren dat me op het moment van schrijven goed uitkomt. Dus je hebt vast gelijk, maar ik blijf naar believen pluspunten en strafpunten uitdelen.
Natuurlijk behoud je dat recht. Daar begon ik mijn reactie ook mee.
België is op veel punten beter, gezelliger en mooier. Maar omdat ze zulke slechte wegen hebben, blijft het slechter dan Nederland.
:-p