Ik zou het niet doen, maar ik doe het wel

‘Ik zou het niet doen hoor, zoveel persoonlijke informatie op internet zetten.’
Het was 2003, de tijd dat bloggen nog voorbehouden was aan mensen die het niet erg vonden dat Adam Curry de grote aanjager was, de tijd dat de grote massa het internet betrad via startpagina.nl, de tijd dat je bij het bouwen van je website nog rekening moest houden met Netscape-browsers, de tijd dat we nog allemaal grote, lelijke tellers onderaan ons weblog zetten waarop stond dat we al 700 bezoekers hadden gehad. De tijd dat vrienden en familie het maar dom vonden dat we zoveel over onszelf openbaar maakten.

Het is 2011. Ik klik wat rond op facebook en ik zie badkamerfoto’s met anti-conceptiepillen, rommelige woonkamers, blote buiken en dronken mensen. Ik zie klaagberichten, zeurberichten, berichten met spelfouten. Ik zie wel en wee, met datum, tijdstip en soms ook een locatie. Ik zie wat voor vlees ik in de kuip heb.

Hete brij
In 2003 schreef ik vage berichtjes onder een schuilnaam op mijn weblog. Ik draaide rond de pot en om de hete brij heen. Ik noemde weinig beestjes bij de naam, weinig feiten, weinig cijfers. Ik zette elk verhaal naar mijn hand. Ik kuiste en stileerde tot bloedens toe. Soms gaf ik een mijlpaal prijs: ik ben gescheiden, ik ga naar België, ik vrees de toekomst. Maar zelden gaf ik het hele verhaal, zelfs niet in stukjes.
Inmiddels kun je een deel van mijn levensverhaal sinds 2003 aan elkaar breien, op basis van mijn online-aanwezigheid. Toch ben ik ervan overtuigd dat ik mijn verhaal meer in de hand heb dan veel facebookers met hun dagelijkse oprispingen. Ze zeggen ook nooit meer: ‘Ik zou dat nooit doen.’

Vandaag begint op initiatief van Esther en Logpoes de Blogrevivalweek, of Blog Revival-week, of kortweg #blogrevival, die bedoeld is om de dinosauriërs onder de bloggers tot leven te wekken. Veel bloggers uit 2003 gingen liggen op een steen en verwerden zo tot fossiel. Die proberen we er deze week uit te bikken. En hoewel ik nooit echt gestopt ben, heb ik dit weblog de laatste drie jaar wel een beetje laten versloffen. Dus voelde ik me aangesproken. Het idee van de blogrevival is dat je elke dag een stukje op je weblog plaatst. Dat ga ik proberen, niet alleen deze week, maar het liefst altijd. Ook als ik aan mijn boek aan het schrijven ben, ook als ik de benen onder mijn lijf vandaan werk, ook als ik moe ben. Gewoon. Elke. Dag. Een. Stukje. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Controlfreak
Edoch, ik wilde goed beginnen. Toen popte die zin op: ‘Ik zou het niet doen hoor, zoveel persoonlijke informatie op internet zetten.’ Waarop ik me afvroeg: ja, wat zijn eigenlijk míjn anti-conceptiepillen, míjn blote buiken? Wat is míjn hete brij? Welk verhaal heb ik jullie geheel onthouden?

Ik weet al langer: als het te dichtbij komt, schrijf ik er niet over. Ik probeer het wel hoor, omdat ik zelf graag midden in iemand anders’ consternatie gegooid word, maar mijn hetebrijstukjes staan meestal wekenlang als klad te wachten op publicatie, om vervolgens nooit langs de ballotage te raken. De ballotagecommissie bestaat uit één persoon: de controlfreak in mij. De controlfreak in mij geeft pas prijs wat er aan de hand is als de probleemoplosser en de opperverwerker hun taak hebben volbracht. Als ik het zelf kan plaatsen, weet wat ik ervan moet vinden en weet hoe ik moet omgaan met de reacties, de kritiek of de goedbedoelde adviezen die je ongetwijfeld krijgt als je iemand je hete brij presenteert. En dan zijn we meestal alweer op het punt dat ik het verhaal heb gestileerd en dat ik alle pijnlijke momenten weggrap.

Mijn blogrevival
Ziedaar een briljant onderwerp voor mijn Blogrevivalweek: mijn hete brij vóór het weggrapmoment. Ik zou het niet doen, maar ik doe het wel, dat idee. Niet alleen is de hete brij spannender dan de afgekoelde, ook ben ik benieuwd of ik op kousenvoeten de ballotage voorbij weet te sluipen, of ik de controlfreak buitenspel weet te zetten.
Of ik het durf.

23 mei 2011 | 25 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 Reacties
 1. mis 23 mei 2011

  ook de brij wordt niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt ;)

  vooralsnog: joechei!

 2. esther 23 mei 2011

  Spannend! Maar ook als er hier geen hete brij gepubliceerd wordt ben ik al brij. Eh blij.

 3. Auteur
  Zezunja 23 mei 2011

  Hoe rang is een Chinees!

 4. mir 23 mei 2011

  Ik zou het gewoon doen. Moet jij eens opletten of jij dat durft.

 5. Kat en Hond 23 mei 2011

  Ik wacht met spanning. Heet of minder heet, het zal hoe dan ook goed zijn.

 6. BarbaraPh 23 mei 2011

  Een mooi stukje over breien rond de hete brij

 7. Kaat 23 mei 2011

  Ook ik heb m’n blog laten versloffen, maar ik merk op een dag als vandaag dat ik er wel weer erg enthousiast van word, van dat bloggen. Ook om alles weer te lezen.

 8. Auteur
  Zezunja 23 mei 2011

  Wat leuk dat jullie allemaal reageren!
  Ik wil dat ook bij de andere deelnemers doen, maar ik moet aan het werk en zo ook nog het stukje voor morgen schrijven, omdat ik morgen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat moet werken en ik moet ook nog mijn hete brij verwerken en ik moet ah….

 9. ex-buurvrouw 23 mei 2011

  Zooo hee, wat een fijn stukje!

 10. Lies 23 mei 2011

  Jeej! Ik kijk er al naar uit.

 11. Marieke 23 mei 2011

  Nou, kom maar door met die hete brij na dit verhaal dat één lange cliffhanger is!

 12. Poelekie 23 mei 2011

  Quote: ” De controlfreak in mij geeft pas prijs wat er aan de hand is als de probleemoplosser en de opperverwerker hun taak hebben volbracht.”

  Hier past slechts de Gruwelreactie Der Gruwelreacties: herkenbaar.

  Maar ’t is echt zo. :-)

 13. Judith 23 mei 2011

  Ik ben benieuwd! Maar ik vind de verhalen die je naar je hand zet óók heel erg de moeite waard.

 14. Aukje 23 mei 2011

  Ben benieuwd!

 15. Swan 23 mei 2011

  We zijn begonnen! :D

 16. Sekreet 23 mei 2011

  Ik brand mn vingers eraan, aan die hete brij. Zelfs in de blogrevivalweek probeer ik ijzerenheinig Sekreet anoniem te houden. Al jeuken mijn vingers om airplay te geven op Twitter. Maar dat stemmetje he…’ik zou het niet doen hoor…’ :)

 17. claver 24 mei 2011

  Das ook ’toevallig’. Ik heb van de week sinds bijna een jaar weer eens iets op mijn fossiele weblog (in november worden we 10) gezet. Stukjes van een ander, dat wel. maar toch. er staat weer iets. Misschien ga ik wel weer schrijven.

 18. Evita 25 mei 2011

  Maak dat de kat wijs zeg je tegen Luna, niet erg respectvol vind ik eigenlijk. Ik kan uit ervaring spreken. En niet vanwege het ontbreken van libido, maar een sterk karakter

 19. Auteur
  Zezunja 25 mei 2011

  @ Evita: Snap ik.

 20. Caroline Marike 16 oktober 2011

  Vanónder de steen zelfs: BlogRevival? Heb ik iets gemist? Ah; 23 mei 2011. Ja. Ik heb iets gemist. Dat heb je weleens, met fosielen, die missen van alles.

  Wel kwam ik vandaag bij jou buurten. De laatste keer dat ik dat deed is zo’n 3 jaar geleden. En ik vind het fijn je te lezen, al lees ik (ook) minder fijne dingen (nu je het superpersoonlijke schrijven minder schuwt).

  Uhm tja. Wat kom ik je eigenlijk zeggen. Ben het reageren blijkbaar ook een beetje verleerd… ‘Hoi’. Dat.

  Ow. En. Vroeger heette ik Juna.

 21. Auteur
  Zezunja 19 oktober 2011

  Hee Juna! Wat leuk om je hier nog eens tegen te komen. Ik wilde je aan mijn RSS toevoegen, maar je hebt een direct startend muziekje! Dat kan ik niet aan. ;-)

 22. Caroline Marike 28 oktober 2012

  Jaar later:

  Jij:
  een roman verder! – ‘k ga ‘em natuurlijk lezen.

  Ik:
  geen opstartend muziekje meer. Logisch dat je dat niet aankon, ik ook niet. ;-)

 23. Auteur
  Zezunja 29 oktober 2012

  Late reacties rule!

 24. Caroline Marike 29 oktober 2012

  Ah. Vandaar ik ‘um nog niet vonden kon;
  je bent geen boek verder,
  je bent verder in je boek.

  Nou. Ik wacht wel op je hoor.

 25. pengembangan diri 9 juni 2013

  hallo Ich mag deinen Beitrag. Vielen Dank ja

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?