Heimweedistributie

‘En ze hebben NRC én de Volkskrant van dezelfde dag. Hier aan het einde van de straat!’ zei ik tegen mijn vader toen ik 2006 in een zijstraat van de Naamsestraat in Leuven (België) kwam wonen. De sigarenwinkel had een grote stinkhond. Als je er binnenkwam moest je het klepje achterin je keel sluiten om niet kokhalkzend je bestelling te plaatsen. Maar ze hadden wel NRC en de Volkskrant van dezelfde dag.

We hadden een abonnement op De Morgen, een verfrissende krant op een prachtig formaat, met veel moderne cultuur, veel goede columnisten en een frisse nieuwskeuze. Maar ik miste voorkennis, ik wilde me slim voelen als ik de krant las, ik wilde het gevoel hebben dat ik de achtergronden kende, de oorzaken, de mensen over wie het ging. Om dat gevoel op te roepen, kocht ik eens per week een Nederlandse krant, meestal op zaterdag.

‘U heeft zo vaak geen Volkskrant’ klaagde ik in 2008 tegen de meneer van de stinkhond. ‘Nee, ze gaan met de distributie niet meer verder dan het station’, was zijn antwoord. Omdat mijn redenen om Nederlandse kranten te lezen een fietstocht van een kwartier nooit zouden overleven, las ik vanaf dat moment alleen Nederlandse kranten als ik toevallig op het station moest zijn.

Toen De Morgen er op een dag een potje van maakte, zei ik tegen Wannes: ‘We gaan ons abonnement opzeggen.’ And so we did, waarna we dus en geen Nederlandse kranten en geen Vlaamse kranten meer lazen. Wij lazen het internet.

‘Dan zitten we om de hoek bij het station’ juichte ik toen we in 2009 gingen verhuizen. ‘En dan kan ik elke zaterdag te voet een verse krant gaan halen. Een Nederlandse!’ Wannes was blij voor me, die twee keer dat het lukte.

‘U heeft zo vaak geen Volkskrant’ klaagde ik twee maanden later tegen de meneer op het station. ‘Ze gaan met de distributie niet verder dan de grote steden’, was zijn antwoord. Hij wees op de Telegraaf. ‘Neem die.’ Ik trok mijn neus op.

In 2010 haalde ik vijf weken lang mijn hart op in Gent, vijf dikke zaterdagkranten lang leek het allemaal weer even als vanouds.

‘Ik moet binnenkort een paar zaterdagen in Gent zijn. Dan kan ik weer eens een Volkskrant kopen!’ Er was sprake van serieuze voorpret begin 2011. ‘Heeft u geen Volkskrant?’ vroeg ik verbijsterd aan de meneer op station Gent Sint-Pieters. ‘Nee die gaan maar tot de grote steden.’

Over twee weken is het vijf jaar geleden dat ik in België kwam wonen, drie maanden geleden dat Gent geen grote stad meer was, en een kwestie van tijd voor ik losgezongen ben.

15 juni 2011 | 19 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 Reacties
 1. nonkelsam 15 juni 2011

  Ik heb het geluk dat ik de Nlse kranten vaak kan lezen, en eerlijk gezegd, ik zou ze vreselijk missen als dat niet kon. Ook NRC, trouwens, en zelfs Trouw is (soms) heel genietbaar…

 2. ex-buurvrouw 15 juni 2011

  Herkenbaar!
  Zonder dat ik van Nederland naar België verhuisde. Wil heel vaak mijn krant opzeggen, wegens niet voedend genoeg. Blijf serieus op mijn honger zitten…
  Zullen we zelf één beginnen?

  De idealist tot in de ….

 3. Ann 15 juni 2011

  Bij mij een ander verhaal. Ik was niet monogaam wat kranten betrof: ruilde met het grootste gemak de ene voor de andere in. Wat de één niet had, kon ik in de andere dan wel weer vinden. Totdat ik mijn eerste kind kreeg, en de miserie niet gerijmd kreeg met de wereld vol rozengeur en maneschijn die ik mijn prinsenzoon wilde voorhouden. Ik weerde alle kranten en ook het nieuws en het journaal. En toen staken ze voor mijn deur een man neer en gooide iemand bij de buren een zelfgemaakt bommetje binnen.

 4. patrick broullard 15 juni 2011
 5. Auteur
  Zezunja 15 juni 2011

  O ja, die had ik gemist. Toen was ik op vakantie. Te gek zeg.

 6. CiNNeR 16 juni 2011

  Geen wonder dat het niet zo lekker gaat met de papieren kranten, ze belonen de graag-lezers niet bepaald. Een i-abonnement nemen?

 7. Irene 18 juni 2011

  Precies zo is het ons in Luxemburg vergaan, alleen langer geleden. En hier in Suxy zijn natuurlijk helemaal nul kranten. Gereduceerd tot het snellen van RSS- feeds, maar wel van een stuk of tien kranten per dag. Daar kan geen abonnement tegenop.
  Maar nooit meer een goed achtergrondverhaal, dat is wel triest.

 8. ynina vanclee 26 juni 2011

  hoi, ik las je blog en het is echt geweldig! ik zag je ook vorige maand op de schrijfdag in hasselt, pc je blog is keimooi! groetjes ynina

 9. ysabje 28 juni 2011

  ik lees ook het internet. als ik een krant in mijn handen krijg sta ik altijd versteld dat het nieuws al zo oud is. maar toch is het eigenlijk leuker dan het internet. als het niet alle dagen is tenminste…

 10. Geertjan 30 juni 2011

  Ha, ik herinner het mij nog goed dat je naar België verhuisde. Nog lange tijd heb ik je gevolgd maar toch een beetje uit het oog verloren. Vandaag moest ik opeens aan je denken en tadaa Zezunja is er nog en hoe.
  Twee aangename uurtjes bijgelezen en oa begrepen dat je gezondheid hapert. Heftig.
  Zie ook dat je debuut binnenkort uitkomt.
  Gefeliciteerd! Ik ga het zeker kopen.

 11. Irene 30 juni 2011

  Zeg. What happened eigenlijk met de blogrevival.

 12. R van InR 4 juli 2011

  Van harte gefeliciteerd met je verhuizing naar België 5 jaar geleden.
  (wij wonen nu ca. 5 maanden in België)

 13. Auteur
  Zezunja 6 juli 2011

  Ja, uhm, ik ging ineens volkomen internetloos op vakantie. En nu moet ik er weer even in komen. Ga ik meteen doen.

 14. Auteur
  Zezunja 8 juli 2011

  Geertjan en Ynina en R van InR: Dank!

 15. pr'muts 13 juli 2011

  heimwee naar toffe schrijfsels zul je bedoelen ;-). ben je hier nog wel eens?

 16. HansDeZwans 17 juli 2011

  Ik lees mijn kranten online, niets zo handig vind ik.

 17. G E R 18 juli 2011

  Vanmiddag nog bijna mijn krant opgezegd, de VK ja!
  Via internet verzocht hem op mijn vakantieadres te bezorgen, vanaf 12 juli. Het is nu 18 juli en ik heb ‘m één (1) keer ontvangen.
  Er helemaal klaar mee en heel boos ben ik, weer op het net, gaan proberen contact te maken; no way! Gaan bellen, maar dat is ook geen sinecure! Al die keuzemenuutjes, je wordt er gek van en tot de kern kom je niet.
  De stoom kwam inmiddels uit m’n oren en ik dacht, ik zeg ‘m op, zijn ze helemáál!!
  Weer middels ’n keuzemenuutje, maar nu voor ‘opzeggen abonnement’, kreeg ik opeens en geheel onverwachts ’n meneer aan de telefoon die mij met ’n gewoon menselijke stem vroeg of hij mij kon helpen. Ik heb het hem gezegd; zo gauw je op het punt bent aangeland de krant op te zeggen is contact wel mogelijk. Ggggrrrr…….
  Maar goed, excuus, excuus, enz. en vanaf morgen heb ik ‘m op mijn vakantieadres. Ik ben zóóóóó benieuwd…….

 18. Tom 2 september 2011

  Beste,
  AMP is de distributeur in België van alle nationale en internationale kranten. Het vormt geen enkel probleem om de kranten in elke winkel dagvers te leveren. De krantenhandelaar kan deze eenvoudig aanvragen. Indien je me de gegevens stuurt van de krantenwinkel en het gewenste dagblad, dan zorgen wij voor een snelle regeling.
  Veel leesplezier.

  Tom

 19. Auteur
  Zezunja 2 september 2011

  Wat een leuke reactie, dank je wel! Ik ben alleen bang dat als ik mijn krantenmeneer persoonlijk ga vragen of hij de VK voor mij in huis wil halen, ik me vreselijk verplicht ga voelen hem ook echt elke zaterdag te kopen.
  Maar toch bedankt!

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?