Goedgemutst (geitenwol)

Huurrechten bestaan in België eigenlijk niet. Leuke dingen, zoals niet uit je huis gezet kunnen worden na een jaar of drie, of een puntensysteem waarop je je kunt beroepen, daarover fronsen ze hier hevig de wenkbrauwen.
Ons vorige huis bood zekerheid voor telkens één jaar, in dit huis is de kans aanwezig dat we er minstens drie jaar kunnen blijven. En dat heet dan luxe.
Dus bakten wij een brood, voordat de huisbaas vorige week zijn stapel stenen kwam inspecteren. Zo proberen ze je bij Albert Heijn immers ook goedgemutst te krijgen.
Ook poetsten we de kranen op, verstopten we de uitbijtvlekken van te lang gelegen kattenkots en verzonnen we een goed verhaal over de half-gestorven druivelaar.
Hij kwam, dronk thee, stond met Wannes een half uur naar een vollopende spoelbak te staren en zei toen: ‘Geven jullie de katten kraantjeswater?’
Ik bestudeerde zijn sokken. Geitenwol.
‘Natuurlijk niet. Wij filteren het in de Brita-kan’, zei ik.
Daarna stak hij zijn hand uit. ‘Tot volgend jaar.’

23 oktober 2010 | 7 reacties

«

»

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Reacties
  1. Terrebel 23 oktober 2010

    Oef, wat een spanning elk jaar weer!

  2. Benjamin 23 oktober 2010

    Rare huisbaas hebben jullie… Volgens mij zijn huurders in België wel behoorlijk goed beschermd. Jaarlijkse controles zijn in de wet bijvoorbeeld helemaal niet voorzien, en hoeven jullie dan ook niet te aanvaarden. Zelfs als die huisbaas dan iets zou zien dat hem niet aanstaat, kan dat geen aanleiding zijn om het contract op te zeggen – het contract loopt immers over drie jaar en is door geen van beide partijen voortijdig opzegbaar (tenzij contractueel anders bepaald).

  3. Auteur
    Zezunja 23 oktober 2010

    Als je de NL’se huurwet gewend bent, is het behoorlijk armzalig hier. Het contract geeft hem m.i. inderdaad allerlei mogelijkheden om het wel binnen die drie jaar op te zeggen. Bovendien is ‘drie jaar’ in mijn ogen geen huurbescherming.
    Ik geef toe dat zowel het contract als ons contact met de huisbaas iets complexer is dan uit dit stukje blijkt, maar ik wilde iets korts schrijven. ;-)

  4. Poelekie 23 oktober 2010

    Quote: “‘Natuurlijk niet. Wij filteren het in de Britta-kan’, zei ik.”

    Briljant.

  5. Karien 25 oktober 2010

    Als je in de eerste zin het woordje Belgie had vervangen door Engeland had ik het kunnen schrijven. Alleen hebben wij geen katten. Wel konijnen.
    Haha.
    En onze situatie uitleggen zou ik 6 kantjes voor nodig hebben….

  6. Benjamin 25 oktober 2010

    Het is waar dat drie jaar nogal armzalig is, maar binnen die drie jaar is het echt niet eenvoudig een huurder aan de deur te zetten. Mijn ervaring is dat dat zelfs niet eenvoudig is als een huurder stopt de huur te betalen.

    Vergeet niet dat contractuele bepalingen die strijdig zijn met de wet, gewoon niet nageleefd hoeven te worden. Hier vind je bijvoorbeeld meer info http://www.just.fgov.be/nl_htm/informatie/htm_justitie_atotz/huurwet.html
    Zeker de brochure onderaan kan wel handig zijn.

    Verder vind ik het altijd een plezier je stukjes te lezen, ook al onthoud ik me meestal van commentaar.

  7. Auteur
    Zezunja 25 oktober 2010

    Handige informatie. Dank je!
    En je laatste zin makes my day …

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?