Wat er gebeurt als ’n kat je doorheeft

180 lodderige oogjes moeten we inspuiten
180 keer die klauwen in bedwang houden
180 keer die angst in dat lijf
180 keer die verontwaardigde blik achteraf

30 pilletjes moeten we tegen het strottenhoofd mikken
30 keer bekbreken
30 keer die klauwen in bedwang houden
30 keer proberen te misleiden
30 keer over het strottenhoofd wrijven

210 keer is genoeg voor katten om je door te hebben
210 keer is genoeg om feilloos al het pilgruis uit het eten te filteren
210 keer is genoeg om te weten dat je de pil in je mondhoek kan bewaren
210 keer is genoeg om te leren hoe je je kaken zo op elkaar houdt dat er van kordaat bekbreken geen sprake kan zijn
210 keer is genoeg om je ogen dicht te houden als er zalf in moet
210 is hopelijk genoeg om beter te worden

3 katten die elkaar hebben aangestoken met een virus, zorgen ervoor dat wij de komende 10 dagen 210 stressmomenten hebben van het kaliber: ik weet echt niet meer hoe we dit voor elkaar gaan krijgen

23 februari 2009 | 16 reacties

«

»

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 Reacties
  1. gewebkijk 23 februari 2009

    a clockwork orange nog gezien laatstelijk..? ;)

  2. Lilimoen 23 februari 2009

    Oh, om pilletjes te geven heb ik wel tips (wellicht werkt het ook voor de druppels). Heb je dit al geprobeerd?

    Je gaat met je knieën op de grond zitten. Voeten achteraan gesloten houden, tussen knieën vooraan een tijger of zwartje zetten. Op deze manier zit je lieveling even geklemd tussen je benen, kan achteraan niet weg, vooraan vasthouden. Hoofd van poes met nekvel dicht tegen schedel omhooghouden en met andere hand (vooral met duim en wijsvinger) kordaat mond openduwen en pilletje dat geklemd zit tussen (ook) duim en wijsvinger (denk ik) binnen steken (ver achteraan). Daarna vlug mond dichthouden en zachtjes over keel wrijven. Hiervan slikt een poes en normaal gezien zit het erin.

    Ik zou ook hun nageltjes voor deze periode knippen.

    Hopelijk ben je hier wat mee.

  3. Marion 23 februari 2009

    Zijn de pilletjes oplosbaar in water? Zo ja, dan meteen doen en dan oplossing door het eten doen. Kunnen ze niet meer om de stukjes heen eten…

  4. Agnes 23 februari 2009

    Mijn tactiek: Rosbief, zoveel als nodig is.

  5. Auteur
    Zezunja 24 februari 2009

    Het grootste probleem is Mike en zijn antibioticumpil. Die ruikt hij van ver en het maakt niet uit welke lekkere dingen we er omheen doen, of waar we het in oplossen (vissap, melk, vleessap etc.): hij ruikt het en weigert ook maar één hap te nemen.
    We doen het ongeveer zoals Lilimoen, maar Mike kan zich bijna IN zijn nek terugtrekken, heel bizar.
    Tot nu toe lukt het steeds – maar bij elke poes vijf keer per dag…. dat lukt niet, wegens te veel stress. Gelukkig is het alleen van antibioticumpil echt nodig dat we er tien dagen mee doorgaan.

  6. Impa 24 februari 2009

    Je wurmt hun bekje makkelijker open door je vingers helemaal achteraan te zetten, bij hun mondhoeken zeg maar. Maar daar ben je waarschijnlijk ook al achter. Dan kunnen ze hem ook niet meer dichtdoen omdat je zover naar achter zit en kun je met je andere hand de pil er snel indoen.
    Maar ik weet uit dit soort situaties dat je alle trucjes op een gegeven moment wel kent. Gewoon volhouden dan maar. Kiezen op elkaar (niet die van de kat) en tien dagen bikkelen. Frustrerend dat katten niet aan ‘voor je eigen bestwil’ doen.

  7. Auteur
    Zezunja 24 februari 2009

    Het erge is dat HIJ de trucjes nu kent en zijn kaken zo stijf op elkaar houdt dat als ik mijn duim en wijsvinger in zijn mondhoeken wil proppen ik zo zit te emmeren dat hij er heel onrustig van wordt. Terwijl ik het juist zo snel mogelijk wil doen, omdat dat de minste trauma’s oplevert.
    Gelukkig hoeven de andere poezen alleen een anti-infectiemiddel dat kennelijk niet vies ruikt en smaakt en dat ze accepteren als ik het vergruis en door lekker eten doe.

  8. Janina Modaal 24 februari 2009

    Ocharme, wat een helse opdracht.
    Handschoenen aandoen lijkt mij alvast een goed begin :o).

  9. Susan 24 februari 2009

    Och och, ik heb medelijden met de katten die het moeten doen met tips die zeggen kaken van elkaar duwen…
    Als je dat namelijk doet loop je het risico de wangen van de kat in zijn eigen vlijmscherpe kiezen te duwen; nou, dan wil ik ook niet meer!

    Ik heb geleerd dat het openen van de bek van een kat het makkelijkste gaat als je je duim en wijsvinger onder de jukbeenderen van de kat plaatst. Met de middelvinger van de andere hand trek je de onderkaak naar beneden, en duw je de pil die je tussen de duim en wijsvinger hebt van die hand achterin zijn keel. Dan houd je zijn bek even dicht, en wrijft hem over zijn strootehoofd. Een ander truukje om hem te laten slikken is een klein watje drenken in water en die tegen zijn bek uitknijpen. Dan een beetje zijn bek loslaten zodat hij kan slikken. Hopla!

    Heel veel sterkte voor jullie allemaal daar in huize Zezunja!

  10. Auteur
    Zezunja 24 februari 2009

    Je hebt gelijk hoor Susan, maar elke manier brengt wel wat risico’s met zich mee, lijkt het.
    En bij elke vorm van de in de bek gooien, hebben we het probleem dat hij zijn tong naar de zijkant slingert en de pil daarmee gewoon in zijn mondhoek werpt. Daarna slikt-ie wel, maar de pil ligt dan al niet meer in de slikrichting…

  11. Susan 24 februari 2009

    En een inbrengbuisje? Vast ook niet echt katvriendelijk, maar je moet wat…

  12. Auteur
    Zezunja 24 februari 2009

    Ja, ik zag op internet dat er zoiets bestaat. Ik overweeg dat wel… Pffff….

  13. Sealion 24 februari 2009

    Pilletje in een lepeltje paté verstoppen/vergruizen en daar eerst een beetje uitdagend en geurverspreidend mee rondlopen. Works like a charm.

    Maar wij hebben dan ook een labradorpoes (staat Pavlovsgewijs zeer zielig te miauwen telkens we de koelkast open doen)…

  14. Impa 24 februari 2009

    @Susan: Dat klinkt inderdaad erg akelig, dat van wangen door vlijmscherpe tanden. Ik bedoelde met mijn bijdrage ook niet dat je op de wangen drukt, maar je vingers tussen de lippen wurmt. Maar hoe dan ook: ik zal er extra om denken mocht het ooit weer aan de orde komen. Brrrr. Wangen door tanden…

  15. Susan 24 februari 2009

    @Impa: Ik heb een dierenarts die de moeite nam mij een kwartier lang voor te doen met mijn kat hoe ik het moest doen. Ik had het me ook nog niet gerealiseerd voor die tijd.
    Het meest fantastische is dat mijn kat dus nu weet wanneer hij een pil moet en dan gewoon bij me komt zitten tot ik hem op pak, in de bodem van de reisbak zet(voor extra grip) en de pil erin stop. Hij eet hem nog net niet zelf op.
    Ik heb geluk, ik weet het…
    Maar voorheen was dit geen optie.

  16. Nanneke 16 mei 2009

    Hoi

    mijn kat moet ook 10 pillen antibiotica… er zitten er 4 in…en vandaag RUZIE al 2 x, hij weet het nu en weigert te slikken, ik kan over zijn keel aaien tot ik een ons weeg. HIJ SLIKT NIET.
    zielig want zijn tong zat al een keer tussen zijn tandjes vandaag, het ging nog maar net ok. TJA, hoe die overige 4? Vandaag zijn er 2 halve verschwunden zeg maar… ik ben beetje ten einde raad. het is ook zielig maar ja :-( ziek zijn / worden ook… nog iemand nog meer tips? :-s

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?