Of ze niet uit het raam wilden spugen

Ze waren allemaal harstikke twaalf. En dertien. En veertien. Ze waren zo erg twaalf dat de propjes door het lokaal vlogen, dat ik dingen moest roepen als ‘niet zo kieperen met die stoel, anders val je’ en dat er mensen naarboven kwamen om te vragen of ze alsjeblieft niet uit het raam wilden spugen. Zo twaalf waren ze.

En ik was dat niet gewend. Ik ben gewend dat ik vrouwen van 65 moet leren hoe ze hun leven op papier krijgen, ik ben gewend dat ik mannen van 45 moet vertellen dat onbegrijpelijk niet altijd mooi is, ik ben gewend dat ik meisjes van 23 op het hart moet drukken dat het helemaal niet jammer is dat ze bestaan. Maar ik ben niet gewend om een tijdschrift te maken met mensen die het liefst gewoon nog willen tekenen.

Dus liet ik ze tekenen. Een horoscoop. ‘Wat is dat? Een hoo… uh… rooscoop?’ ‘Uhm, dat heeft te maken met je sterrenbeeld en dat je aan de hand daarvan kan voorspellen wat er gaat gebeuren.’ Een jongetje ging meteen aan de slag. Tong tussen zijn tanden, kleurpotloden voor zijn neus..

En hoewel hij veertien was, was hij nog hartstikke twaalf. En z’n tekeningen waren dat ook. Maar dat maakte niet uit, want het werd super arty. Horoscooptekstjes met van die Appel-achtige plaatjes erbij. ‘Waarom heb je een krab getekend?’ ‘Dat is toch ook een sterrenbeeld?’ ‘Nee, de kreeft.’ ‘Maar die heb ik ook’.

Uiteindelijk hadden we na drie dagen een tijdschrift, met wel 60 foto’s, een strip, recepten, 36 interviewtjes met jongeren op straat en in parken, een test of je een echte Antwerpenaar bent (‘Zeddet of zeddetni?’) en allerlei artikeltjes over sport, mode en kunst. Binnenkort wordt het vormgegeven en in juni wordt het in Antwerpen breed verspreid. En als ze al niet bloosden van al die nieuwe indrukken, dan zullen ze dat wel doen als ze hun eigen blaadje deze zomer in handen hebben.

Ik ben gewend om krantjes en tijdschriften te maken met mensen van allerlei allooi. Vorige week zat ik met iets oudere jongeren (16-22) en volgende week zit ik met een redactie van de Persgroep. Maar niks bereidt je voor op een groep die hartstikke twaalf is. Die met colaflesjes gooit, die niet weet wat copy/paste is en die de zo ijverig door hun moeder gesmeerde boterhammen voor je neus in de vuilnisbak flikkert.

17 april 2009 | 14 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Reacties
 1. vandepotgerukt 17 april 2009

  U had overduidelijk uw horoscoop niet geraadpleegd die dag, anders had u geweten wat u te wachten stond.

  Was getekend

 2. Mick 17 april 2009

  twaalf is leuk, zo (h)eerlijk zelfzeker.
  duurt weer jaren voor je dat weer hebt,
  als het al komt.

 3. Kaat 17 april 2009

  Hahaha.
  Sorry. Ik moet hier enorm om lachen.
  Hahahaha.

 4. Polle 17 april 2009

  En nu ben jij voor nu even harstikke klaar met harstikke twaalf en ben je harstikke moe?

 5. Polle 17 april 2009

  Trouwens: is het nu harstikke, hartstikke of hardstikke?
  Hartstikke, lees ik zojuist. Plak je de t even in mijn vorige reactie?

 6. CasaSpider 17 april 2009

  Dan moet je eens een verjaardagsfeestje met zes kinderen van ongeveer acht bij een bowlingbaan gaan vieren.
  Ach, in ieder geval heb jij genoeg te eten de komende tijd… :-)

 7. Vrouwe Zezunja,
  Dit alles herinnert mij een beetje aan de tijd toen ik ook nog zo groen en ontzettend stom was. En twaalf jaar! Toen zat ik nog op de lagere school. Natuurlijk kon ik toen helemaal nog niet schrijven. U stelt onze jeugd wel op de proef, moet ik zeggen.
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

 8. evert 19 april 2009

  was ik nog maar twaalf

 9. Marina 19 april 2009

  Toen ik ooit, in een grijs verleden, een lerarenopleiding begon, koos ik tussen Nederlands en Tekenen. Het werd het laatste. Alleen maar omdat ik dan in één keer mijn eerstegraads bevoegdheid kon halen. Alleen maar om ervoor te zorgen dat ik nooit een groep zou krijgen die hartstikke twaalf zou zijn.

 10. Impa 20 april 2009

  Amazing toch, dat je werk zo veelzijdig kan zijn? Petje af voor werken met die jonkies!

 11. karen 22 april 2009

  héérlijk!

 12. ysabje 23 april 2009

  ik ben van antwerpen. Dan krijg ik het resultaat misschien wel te zien?!

  En die twaalfjes: ik ken ze ook en ik merk iedere keer hoe moeilijk ik met hen kan communiceren. Twaalfjes zijn van een andere planeet. Veertientjes wonen al op dezelfde planeet als ik, maar dan in de vorm van bakvissen en ze zijn ook nog bezig met ‘hoe mooi ze wel kunnen schrijven’…

 13. ysabje 23 april 2009

  ik ben van antwerpen. Dan krijg ik het resultaat misschien wel te zien?!

  En die twaalfjes: ik ken ze ook en ik merk iedere keer hoe moeilijk ik met hen kan communiceren. Twaalfjes zijn van een andere planeet. Veertientjes wonen al op dezelfde planeet als ik, maar dan in de vorm van bakvissen en ze zijn ook nog bezig met ‘hoe mooi ze wel kunnen schrijven’…

 14. Hélène 24 april 2009

  Wat leuk. Dat doet mij denken aan het tijdschrift DUF (http://www.duf.nl/). Voor en door pubers. Prachtig vormgegeven en super leesbaar. Ik ben benieuwd naar jouw “blaadje”.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?