Moeten en mogen

Van de Gemeente Den Haag kreeg ik als Nederlander in het buitenland een brief dat ik dit voorjaar voor het Europees Parlement mag stemmen per brief, mag stemmen via een gemachtigde en mag stemmen door een dagtripje naar mijn geboortegrond te maken.
Van de Gemeente Leuven kreeg ik een brief dat ik als Europeaan op Europees grondgebied ook mag stemmen in de gemeente waar ik woon: Leuven. Maar dat ik dan wel gelijk onder de stemplicht val. En dat het ondertekenen van de brief gelijk betekent dat ik niet niet mag stemmen.
En hoe graag ik ook eens gewoon in België naar het stembureau zou gaan, ik had geen zin in dat ‘moeten’ en die dwang. Ziedaar mijn bezwaar tegen de stemplicht in een notendop: het ontneemt je elke stemlust.

16 februari 2009 | 5 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties
 1. Zezunjezus (leuk aninfje?) 16 februari 2009

  Dat is bijna chantage voor iets dat je toch wel heel graag zou willen (in Leuven blijven stemmen).

 2. ton 16 februari 2009

  Ontstemd?

 3. Dré 17 februari 2009

  Ik snap het. Niet mogen kan leuk zijn (zeker als je het dan toch doet) mogen is ook ok, maar moeten… Nee, daar word ik dan meteen weer heel weerbarstig van.

 4. Ici Kobie 17 februari 2009

  Ik kreeg nog helemaal niks. Enkel een mailtje van de ambassade die verwees naar een site waarin ik nog eens kon stemmen voor de verkiezingen van 2007.

  Alsof dat nu nog iets zou veranderen.

 5. Suus 17 februari 2009

  Dat is met alles. Zodra je moet, is het stom en wordt je lichtelijk anarchistisch. Zouden mensen die zoiets als ‘stemplicht’ verzinnen toch moeten weten….

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?