Kijktip: Classic Albums

Één van de mooiste programma’s van de afgelopen weken is Classic Albums op Canvas, voor zover ik weet een BBC-productie (ik heb een vrije ochtend dus ik doe even geen research).
En hoewel u al drie fantastische uitzendingen heeft gemist, raad ik u aan de komende weken elke donderdagavond om half twaalf op Canvas af te stemmen (België 2 voor de ouderwetse zielen onder ons).

Het idee van het programma is heel simpel: je neemt een lp die men nu een klassieker noemt, je zet de toenmalige producers achter de knoppen van de oorspronkelijke opnamesporen en je laat ze alle nummers van top tot teen uitkleden. Gedurende het uitkleden van de nummers (“Luister, die toetsen zijn van Brian Jones, de Rolling Stone kwam even aanwippen tijdens de opnamen van Jimi Hendrix’s Electric Ladyland, maar zijn partij hebben we helemaal weggelaten.”) krijg je van allemaal insiders anekdotes over de opnameperiode, over het humeur van de muzikanten (“Jimi was not amused toen hij zag dat op de proefpersing de titel ‘Electric Landlady’ stond”) en over de tijdgeest waarin die plaat werd gemaakt (de Britse uitvoering van Electric Ladyland, die met de blote vrouwen op de hoes, was een marketingtruc waar Jimi zelf he-le-maal niet blij mee was).

Ik heb waanzinnig genoten van de uitzendingen over de plaat van The Doors en over de Jimi Hendrix-klassieker, maar dat kan ook iets te maken hebben met mijn eigen ontwikkeling van goede smaak. Toen ik twaalf was en nog vooral naar Madonna en Wham! luisterde, kreeg ik van de vriend van mijn zus twee cassettebandjes die me voor de rest van mijn leven op het juiste spoor zetten. Op elk bandje stonden twee platen: The Doors van The Doors, Electric Ladyland van Jimi Hendrix, een verzamelelpee van Billie Holiday en een Best of van Bill Withers.

De platen die bij Canvas nog aan bod komen zijn John Lennon (Plastic Ono Band), The Who (Who’s Next), Lou Reed (Transformer), Pink Floyd (The Dark Side of the Moon), Bob Marley (Catch a Fire), Frank Zappa (Apostrophe & Over-nite sensation), Fleetwood Mac (Rumours), The Sex Pistols (Never Mind the Bollocks), Paul Simon (Graceland), Iron Maiden (The Number of the Beast), U2 (The Joshua Tree) en Nirvana (Nevermind).

Die stonden lang niet allemaal op mijn eerste cassettebandjes, maar vóór mijn achttiende had ik de meeste wel ‘overgenomen’, zoals een lp op een bandje zetten toen heette.

Let op: donderdag 5 maart is er geen uitzending van Classic Albums, maar vanaf 12 maart kunt u de donderdag wekelijks wonderschoon afsluiten.

27 februari 2009 | 13 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 Reacties
 1. Paul 27 februari 2009

  Ik heb die van Pink Floyd op DVD gezien, inderdaad van de BBC. En erg tof!

 2. RalphP 27 februari 2009

  Overgenomen. Inderdaad. Wat fijn dat u dat woord (en dat gevoel van krassend vinyl) weer even opdiept uit mijn stoffig brein! Dank.

 3. jack of hearts 27 februari 2009

  Hee dit is een goeie televisietip, bedankt.

 4. Yukiko 28 februari 2009

  Oh… da’s even jammer dat ik al wat heb gemist. Bedankt in ieder geval voor de tip, er komen nog wat appetijtelijke albumpjes voorbij zie ik.

 5. koekiemoon 28 februari 2009

  een paar maanden geleden was belgopop ook dubbel en dik de moeite! fijn dat er nog zo’n programma’s worden uitgezonden.

 6. Drs. Johan Arendt Happolati 28 februari 2009

  Vrouwe Zezunja,
  Ik heb de uitzending ook gezien. Wat ik wel frapant vond, was dat Jimi Hendrix ‘voor de ambiance’ allerlei fans naar de opnames meesleepte, fans die dan de technici en de andere muzikanten flink voor de voeten liepen.
  Met vriendelijke groeten,
  De Drs.

 7. Auteur
  Zezunja 2 maart 2009

  @ RalphP: Toen ik stoerderderder wilde worden ging ik het ‘overtapen’ noemen.

  @ hr ’ti: Ja, dat moet zo irritant geweest zijn voor de mensen die daaraan meewerkten.
  U lijkt mij trouwens meer een Fleetwood Mac-man, of vergis ik me?

 8. Fleetwood Mac? Ikke?
  Welneen, Vrouwe Zezunja, hoe komt U daar nou bij? Ik heb niets met Fleetwood Mac. Ik ben meer voor het ruigere guitaarwerk.
  Een groet.
  De Drs.
  http://www.youtube.com/watch?v=g0ZH5Z99Qck

 9. Auteur
  Zezunja 3 maart 2009

  Gheghe, u bent stiekem een glamrocker. Wedden?

 10. Jane 6 maart 2009

  Wat een fijne tip! Mogen we bij jullie komen kijken?!

 11. Auteur
  Zezunja 10 maart 2009

  @ Jane: Kom maar lekker bij ons in bed! ;)

 12. Spiroutje 17 mei 2009

  Als fan van de reeks Classic Albums heb ik praktisch alle afleveringen van Canvas opgenomen op DVD.
  (oa. Fleetwood Mac, Jimmy Hendrickx, The Doors, Bob Marley, John Lennon, Lou Reed, Pink Floyd, The Sex Pistols,The Who en last but not least Iron Maiden).
  Geinteresseerden kunnen mij altijd mailen via spiroutje@gmail.com.

  Classic Albums rocks !!!

 13. heidi 2 juli 2009

  heeft er iemand opname van uitzending van Iron Maiden?

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?