Ik ben een wortelweigeraar

Ik weet niet of het een wereldwijd probleem is, de wortel, maar het heeft in elk geval de landsgrenzen tussen België en Nederland geslecht en het zou me niet verbazen als ook Duitsland en Engeland lijden onder een waar wortelregime.

Kijk, ik ben zélf een krent, dus ik weet alles van de wortelprijzen en ja, voor een andijvie betaal je in de Delhaize bijna twee euro, voor een stel worteltjes minder dan de helft. Wat dat betreft ben ik nog helemaal mee. Maar dan! Wat ze ermee doen! Raspen en hop, als klont op bord of broodje!

Begrijp me niet verkeerd: ik hou van wortels. Een beetje knagen op zijn tijd is zeer aan mij besteed. En ook beetgaar of uit blik als was het babyvoeding: allemaal okee. Maar de geraspte wortel op werkelijk alle denkbare broodjes en salades vind ik verwijtbaar. Geitenkaas met wortel, wildpaté met wortel, surimisalade met wortel, jawel, zelfs een martino met wortel.

Edoch, het is moeilijk om er iets tegen te beginnen, tenzij we dat en masse doen. U en ik, wij samen, als team. Als de wortelweigeraars on tour. Want wedden dat de Panossen, kebabzaken en saladebereiders zich achter hun oren krabben als iedereen zijn gerechtje vraagt ‘zonder geraspte wortel alsjeblieft’. Of als we dat allemaal als klont achterlaten op de bar. Of als we vragen of de barvrouw even wil bukken dan zullen we het wel eens in haar…

Nee, eigenlijk bent u gewoon verplicht om aan te haken. Anders zijn we reddeloos verloren. Ik bedoel, ik kreeg al eens een broodje haring met geraspte wortel. Nou, dan staat het water ons wel aan de lippen, niet?

15 januari 2009 | 10 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties
 1. Terrebel 15 januari 2009

  Sowieso krijgt de burger veel te veel ongevraagd door de strot geduwd. Tijd voor opstand! Hoe zeg je dat ook alweer in het Arabisch? *BELT HARRY VAN BOMMEL*

 2. (mw) 15 januari 2009

  Wortels kunnen me maar op twee manieren verleiden: als rauwe peen om eens stevig de tanden in te zetten en geraspt, maar dan met kristalsuiker. U lacht? Eerst eens proberen!

 3. oker 15 januari 2009

  Het gekke is dat ik de geraspte wortel pas goed heb (moeten) leren kennen in België. In Nederland kwam ik het alleen tegen op marginale plaatsen. Hier vergezeld de wortel vrolijk de rauwe rode kool met veel te grote stukken rauwe ui. Ik heb dientengevolge altijd gedacht: “Ja maar, dit is België, dat jij dit vies vind ligt aan je Hollandse achtergrond.”

 4. lijn 15 januari 2009

  Geraspte wortel met een beetje zout en wat goee olijflie.
  Mag je me voor wakkermaken!

  En wortelbroeken draag ik ook graag.

 5. Irene 15 januari 2009

  WAT! Ik dacht och het zal wel loslopen totdat ik bij dat van die haring aankwam.
  Ik doe mee.

 6. Joost Brummelkamp 15 januari 2009

  Met dat bukken en die barvrouw – ik denk dan toch: veel makkelijker als-i niet eerst geraspt wordt. Nou ja, ik ben niet het type van de activist, geloof ik, maar ik vind het wel heel goed dat jij het wel bent, en al die mensen die met jou deze misstand gaan bestrijden. Te wapen! Enzo.

 7. Drs. Johan Arendt Happolati 16 januari 2009

  Vrouwe Zezunja,
  Er ontbreekt nog één klein aspectje in de hele discussie: ik vind dat je zo slecht geraspte wortelen kunt binnenschoffelen met een vork. Ik weet niet hoe dat komt, maar als ik daarmede bezig ben, lijk ik wel een boer die nooit met mes en vork heeft leren eten. En die rotsprieten steken ook altijd alle kanten uit.
  Vriendelijke groeten, overigens,
  De Drs.

 8. biezonder 16 januari 2009

  Ik vind geraspte wortelen heerlijk! Tussen een broodje of in een salade of eigenlijk eender waar in het gerecht. Ja, ik ben vegetarïer en dus een ‘konijn’.

 9. Auteur
  Zezunja 16 januari 2009

  @ Terrebel: Good ol’ Harry weet raad.

  @ (mw) ik kan me er iets bij voorstellen, maar voor een wittesuikerweigeraar is het een onmogelijke opgave.

  @ Oker: In België is het heel ernstig, NL houd ik niet meer zo bij. Maar het broodje haring met wortel was wel degelijk in NL. Ik heb ook eens een broodje haring met selderijstengel gekregen. Dat leek me een incident, maar de wortel is een structureel probleem.

  @ Lijn: Misschien als ik bijna nooit geraspte wortel zou eten dat ik dat ook wel weer lekker vindt. maar nu zit ik in de overloadfase. En wat zijn wortel broeken ook alweer? (ik ga later wel even googlen)

  @ Irene: Dat was ook het moment dat ik in actie kwam, daarvoor was het altijd een vrolijk alledaagse ergernis, maar dit vroeg toch echt om diepe, diepe, diepe verontwaardiging.

  @ Joost: Ik ben ook een activist van likmevestje, maar ik vind het wel goed om het wortelbewustwordingsproces in gang te zetten.

  @ hr ’ti: Ja, je kunt twee dingen doen, de wortelkluwen opprikken of hem eerst tot een baksteen boetseren en die op je vork schuiven.

  @ bie: Ik ben ook een k’nijn, echt een enorme rauwkostvreter, maar er zijn grenzen. Wortel past mijns inziens echt niet overal bij.

 10. Flora Fleempaard 18 januari 2009

  Wacht eens… Een broodje met euhm… haring?!

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?