Eigenlijk was ik dus ook best creepy

Mijn Weederhelft groeide op in the middle of nowhere zonder kabel-tv. Met als gevolg dat mijn referentiekader niet het zijne is. Waar ik nog exact weet wat de overeenkomst was tussen de clip I won’t let you down van PhD en There’s a fraction too much friction van Tim Finn (lopende mensen op straat), heeft hij niet eens ’n vage herinnering aan één van die twee clips.
Het is heerlijk om uit hetzelfde jaar te zijn, om in dezelfde hoek te zitten en bijna dezelfde taal te praten, maar het is lastig om alle beelden uit mijn jeugd te moeten navertellen.
Toen ik vrijdag zag dat ze bij The Best Of Paul de Leeuw de scène met Lionel Richie zouden herhalen, begon ik in al mijn enthousiasme te orakelen over de verwijzing naar de clip en dat gekleide beeld. Mijn Weederhelft keek me glazig aan en ik realiseerde me dat ik zijn Sky Channel/Music Box-leemte betrad.
En dus deed ik wat ik vaker doe, ik zocht het clipje op op youtube en probeerde uit te leggen hoe hip dat clipje wel niet was in de jaren tachtig.
Meestal komt mijn enthousiasme wel over (zie verder de clips van PhD en Tim Finn) maar deze keer zaten zowel mijn Weederhelft als ik vol verbijstering te kijken. Wat een creepy clip is dat eigenlijk! Moet je je voorstellen dat een vent je zó achtervolgt.
‘Vond men dit toen niet creepy?’, vroeg mijn Weederhelft.
‘Ik weet het niet meer’, bekende ik, ‘maar ik vond het prachtig en ontzettend romantisch.’
‘Mijn lief fronste en ik zocht gauw op in welk jaar ik zoiets in hemelsnaam prachtig vond.
Het antwoord stelde me gerust. In 1984. Toen was ik tien.
Goddank.

Kijk en huiver…

18 januari 2009 | 13 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 Reacties
 1. Aukje 18 januari 2009

  Ik ben ook opgegroeid zonder kabeltv en kende de clip dan ook nog niet. Wist niet eens dat ze blind was! En wat een viezerik inderdaad, een docent die achter zijn leerling aan zit… yegh.

 2. Rutger 18 januari 2009

  Ik had kabel teevee. Maar de helft van de tijd deed die het niet.

 3. KatYo 18 januari 2009

  Toen ik een jaar of 8 was, ontdekte ik videoclips op de tv en ik was gefascineerd (en nog steeds). De clip van PD H is toevallig een van de eerste die ik me kan herinneren. Ik herinner me veel liedjes van vroeger door me de clip weer voor me te zien (dat zoekt wat lastig op youtube… weet soms de titel en naam niet meer)..

 4. Terrebel 18 januari 2009

  O ja! In die tijd voelden vrouwen zich nog gevleid als een kerel interesse toonde. Later was dat niet meer politiek correct. Zoiets.

 5. Auteur
  Zezunja 19 januari 2009

  @ Aukje: Ja, je woonde op een vergelijkbare plek als mijn Weederhelft. En eigenlijk benijd ik jullie daar ook om. Maar tegelijkertijd had ik die dwaze clips van de eighties niet willen missen.

  @ Rutger: Haha, da’s ook een reden. Waar woonde je? In de stad met een kapotte tv of op het platte land met een verrotte kabel?

  KatYo: Ja, ik was ook al heel jong helemaal weg van clips (inmiddels niet meer zo, tenzij ze heel mooi of grappig zijn). Ik nam ze in die tijd zelfs op op onze eerste video. We hebben banden vol Madonna, Wham en Frankie Goes to Hollywood.

  @ Terrebel: Haha! Dat klinkt zeer misprijzend. En ook niet helemaal waar. Volgens mij vinden vrouwen interesse nog steeds leuk, maar niet zoals Lionel het hier aanpakt. Vind jij dit niet creepy dan?

 6. march 19 januari 2009

  Hihi, dat was hier ook een hit, vooral dan bij mijn oudere zussen. Zooo romantisch. Inderdaad creepy. (PS: wij hadden enkel een antenne en keken net als de rest van kabelloos Vlaanderen naar Toppop en Countdown op de Nederlandse zenders.)

 7. Lisa 19 januari 2009

  Geen skychannel… wauw, die clip is inderdaad beetje weird als je nu als volwassene erop terugkijkt maar dat liedje! Mijn broertjes hebben Engels leren spreken door Skxy channel, de clips en al die tekenfilms. Nu hebben we geen kabel in het land waar ik nu woon en dus ook geen muziekzenders en de kinderen klagen, terecht!

 8. Rutger 19 januari 2009

  @Zezunja: Ik woonde in de stad, maar er was veel gedonder. Alles was hier slecht geregeld en de teevee deed het alleen als niemand probeerde te kijken. En dat was om drie uur s’nachts. :[

 9. koekiemoon 19 januari 2009

  ik ben ook zonder kabel-tv opgegroeid. mtv was iets exotisch dat ik pas heb leren kennen toen ik ging samenhokken met mijn lief. de liefde (met mtv) is snel bekoeld. wat een rotzooi ze daar tegenwoordig uitzenden!

 10. Polle 20 januari 2009

  Ik vind met terugwerkende kracht vooral de overload aan snorren in die clip creepy.

 11. brasikurtz 23 januari 2009

  Ik woon ook in een gehucht met pas in 1990 kabeltv,maar ken de beide clips wel. Van PHD had ik destijds de l.p nog. Ben je ook van rond 1965?
  Of hoor ik dat niet te vragen aan een vrouw?;-)

 12. brasikurtz 23 januari 2009

  Na even rondgekeken te hebben op uw site kwam ik op 1974 uit.;-)
  Dan ben je nog hardstikke jong!

 13. Auteur
  Zezunja 29 januari 2009

  @ brasikurtz: ‘Jong’ is wel een heel vaag begrip, is ’t niet?
  Mijn zus is vier jaar ouder en die kwam thuis met de lp van PhD en ander spul waarvoor ik eigenlijk iets te jong was.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?