De tien geboden voor een perfecte relatie

Ik schreef eerder De 10 geboden voor een onenightstand waardoor de bezoekers van het stukje op de VPRO-site vonden dat ik cynisch was. Ik wilde het tegendeel bewijzen, ik heb immers de beste relatie die je kunt bedenken. Bij dezen.

1. Gij zult in perfectie geloven
In de perfectie ligt verankerd dat je er ten volste in gelooft. Een moment kan nooit perfect zijn als je daarna ginnegapt dat perfectie ’toch niet bestaat’. Perfectie veronderstelt een gedegen portie naïviteit. En zo komt het dat ik, als gescheiden vrouw die meer dan eens dacht dat ze de liefde van haar leven had gevonden, er ook nu weer heilig van overtuigd ben dat ik de liefde van mijn leven heb gevonden.

2. Gij zult iets te doen hebben
Een vriend zei eens tegen mij: “Maar ze doet niks. Ze doet gewoon helemaal niks!” Ziedaar het recept voor een fijn fundament: doe iets.
Een andere vriend zei eens tegen mij: “Die vrouw had niks te vertellen, alleen dat ze een relatie wilde. Daar kreeg ik de kriebels van!” En ik kon me dat voorstellen. Het idee. Dat je een relatie hebt met iemand die alleen maar met jou bezig is. Die niet ook nog een weblog bijhoudt, reclames inspreekt of trostomaten teelt, maar die enkel en alleen bezig is met wij, met ons en met hoe laat ben je thuis vanavond. Terwijl het zo simpel is: doe iets.

3. Gij zult op tijd beseffen dat het niks wordt

Zelf moest ik hier door schade en schande achter komen. Ik klampte mij ooit vast aan een klassieke knipperlichtrelatie en ik kan niet anders zeggen: dat vreet energie. Achteraf gezien heeft het ook nog eens nooit iets opgeleverd, dat vasthouden aan de illusie van de knipperlichtman als perfecte man. De topdrie van perfecte mannen in mijn leven wordt volledig ingenomen door mannen bij wie ik in het geheel niet moest vechten voor de verstandhouding. Dat zijn stuk voor stuk mannen bij wie ik snel besefte: dit is er eentje die past.

4. Gij zult humor hebben of ontwikkelen
Zonder humor ben je verloren. Ik moest het ooit zonder humor doen, toen ik verstrikt zat in post-pubergedachten. Ik nam het leven bloedserieus en benaderde mijn relatie met evenveel ernst. Elk romantisch hoogtepunt was ‘de dag van mijn leven’, maar elk dieptepunt kon leiden tot dagen durend drama met mezelf als enige toeschouwer. Maar vanaf het moment dat ik in staat was te lachen om onzekerheid, om slechte eigenschappen van de ander en om mijn liefdesleven in het algemeen werd ik ook gelijk een leuker mens. Lach, mensen! Lach!

5. Gij zult iets gemeen hebben met uw partner
Ik en mijn wederhelft hebben veel gemeen. We zijn allebei geboren in 1974 en we zijn beiden 174 centimeter lang – we kunnen elkaars kleren aan. We houden allebei enorm van gembersiroop en Magnums. We zitten graag uren samen naar The Soprano’s te kijken of een te muziekquiz doen. We willen beiden het liefst slapen met het raam open en vinden allebei dat de poezen soms best een uurtje in de slaapkamer mogen. We hopen alle twee dat we ooit onze zelfdiscipline op een hoger plan krijgen, maar kunnen ook gezamenlijk vergoelijken, wegwuiven en ontspannen. Ik zeg het u: deel iets. Het werkt echt!

6. Gij zult een gezamenlijk doel hebben
Een doel klinkt natuurlijk heel groot en ronkend, maar zelfs kleine doeltjes volstaan. Tot doel hebben dat je samen een reisdagboekje volschrijft, of dat je vaker naar een rommelmarkt zult gaan. Baby’s zijn ook een optie. Of samen oud worden. Ik stelde ooit aan mijn vriendje voor om samen een bandje te beginnen. Hij keek alsof ik zojuist een verhaal over groene spetterpoep had verteld. Toen hij later nog geen eetafspraak met mij in zijn agenda wilde zetten, wist ik het: deze zal het wel niet zijn.

7. Gij zult niet al te onzeker zijn
Mijn motto is: “Als alles in de soep loopt is het vroeg genoeg om me zorgen te maken.” In een relatie is dit een waarheid als een koe. Hoe vaak wordt een relatie niet verziekt door de vraag: hou je wel genoeg van mij, vind je mij nog wel leuk, blijven we wel bij elkaar? Laat dat los! Als iemand je niet leuk meer vindt, merk je dat snel genoeg. Je bent toch niet gek?
Ik moet bekennen dat ik zelf niet zo goed ben ik het navolgen van dit gebod. Gelukkig heb ik een man die zoveel bevestiging geeft dat het potsierlijk en schaamteloos koket is om er nog om te vragen. Wat niet wegneemt dat ik het toch nog af en toe doe. Niemand heeft hem ooit beloofd dat ik perfect zou zijn, niet?

8. Gij zult het gras bij de buren langs de kleurkaart houden ALVORENS aan een relatie te beginnen
Het aardige van het gras bij de buren, is dat het anders is. Dat is natuurlijk aanlokkelijk, avontuurlijk en de moeite van het grazen waard. Maar dat behelst ook dat zij die houden van avontuurlijk en anders misschien eerst even moeten uitrazen voordat ze allerlei beloften maken die ze niet na kunnen komen. Zoals je honden flink moet laten uitrennen alvorens ze in staat zijn als een brave loebas naast het haardvuur te gaan liggen, zo moeten avonturiers zich geen illusies maken: zorg dat je het avontuur ten volle benut vóórdat je neerploft in een relatie met valse beloften. Ik kan het weten.

9. Gij zult beseffen dat ge zelf niet de maat der dingen zijt
Een relatie vergt altijd iets dat lijkt op opoffering. Al is het maar omdat er iemand aan je dekbed trekt, of omdat er iemand op de plee zit als jij heel nodig moet. Maar ook op het gebied van smaak, opvattingen en gedrag valt in een relatie vaak veel te slikken. Compromissen sluiten is de enige optie voor mensen die geen zin hebben in een eeuwigdurende burgeroorlog over de plek waar de afstandsbediening hoort te liggen of de hoeveelheid tijd die je met je vrienden doorbrengt. Berusting, dat is het hele eieren eten.

10. Gij zult goed zoeken
Voor de perfecte relatie heb je de perfecte man of vrouw nodig. Die man of vrouw komt niet door het plafond in de stoel tegenover je gevallen, die persoon moet je gaan zoeken. Ga de deur uit, spreek mensen aan, schrijf, dans, lach en bewonder. Ik veroverde mijn geliefde door een anonieme brief aan hem te schrijven. Als ik dat niet had gedaan, was ik hem misgelopen. Relaties krijg je door er te zijn, door iets te doen. Ga die wachtkamer uit en maak vuur. Laat die vonken knetteren.

19 juni 2009 | 7 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Reacties
 1. Sarah 19 juni 2009

  Ik zou het niet beter kunnen zeggen! En ik heb mijn lief ook aan de haak geslagen via een (weliswaar niet anonieme) e-mail. Anders was er ook niets van gekomen! Jeuj, leuk om daar weer aan te denken :)

 2. Menck 19 juni 2009

  ‘Gij zult veel geld hebben’ wil ook al wel ’s helpen.

 3. aargh 20 juni 2009

  Lieve Zezunja, jij hoefde natuurlijk niks te bewijzen want het was een meesterlijk stukje en die reacties kwamen van zeikerds. Daar zijn er veel van op internet.
  Maar het heeft weer een nieuw fraai stukje opgeleverd waar een hoop wijsheid in zit.
  Al heb je natuurlijk aan tien geboden lang niet genoeg, het zouden er honderd kunnen zijn. Een aanvulling die ik zelf tamelijk onmisbaar vind: Gij zult geven. En natuurlijk ook: gij zult met elegantie ontvangen.

 4. llx 27 juni 2009

  Ik mis de facebook “I like” button. respect.

 5. ysabje 2 juli 2009

  dit is een heerlijk lapje tekst…

  en ik heb de mijne moeten vangen. Hij had het niet door dat ik misschien wel eens een oogje op hem kon hebben. Ik strikte hem met hem een voorstel te doen met naar georgië/rusland te rijden met de auto. een voorstel waar hij niet aan kon weerstaan. en toen zag hij mij ook plots staan. en content dat ik daarmee ben!

 6. Juna 15 juli 2009

  Niet eens zou ik dit ‘niet beter kunnen zeggen’, ik zou dit gewoon niet kunnen zeggen!

  Meesterlijk stukje waarin je door schade en schande wijs worden het fundament lijkt te zijn. Ik vrees dat ikzelf nog door een boel schade en schande heen te worstelen heb… dat krijg je, als je geneigd bent bij voorbaat weg te lopen en tegelijkertijd ook een boel onderscheidingsvermogen mist ;-)

  Ooit een carriere als ‘liefdesdeskundige’ geambieerd? Ik zou op consult komen!

 7. Tony Montana 27 mei 2014

  Het leven is en achtbaan en wie ni durft in te stappen gaat het ni proeven najim is mijn naam en ik zoek en Marokkaans meisje 0487 87 22 48

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?