De tien geboden voor een onenightstand

De reacties op dit stukje op VPRO’s Café De Liefde waren heftig. Hier mijn lijst met tien geboden voor onenightstands die ik daar publiceerde.

1. Gij zult niet verliefd worden.
En ik kan het weten. Bij het minste of geringste word ik verliefd. Bijvoorbeeld op de man wiens naam met een Q. begon. Hij schreef gedichtjes tijdens de onenightstand en hij woonde bij mij om de hoek. Wekenlang deed ik briefjes in de bus. Ik hoorde niets meer. Niet één gedichtje kon ik hem ontlokken. Toen ik mijn blinddoek eindelijk afdeed, was ik blij. Eigenlijk was ik ontkomen aan een freak met stinkvoeten wiens naam begon met een Q. en die mij lijmde met rijmelarijen.

2. Gij zult veilig vrijen.
Onveilig vrijen met iemand van wie je houdt, geeft stress en gedoe. Onveilig vrijen met iemand van wie je na één nacht al wist: ‘eens maar nooit weer’, geeft een dagenlange superfreak. Kinderen of hiv van een jongen die zich met veel te veel borsthaar over je boog toen het al te laat was om nee te zeggen? Nee.

3. Gij zult zijn lieve woorden niet geloven.
Regelmatig lag ik met open mond te luisteren naar lieve woorden van mannen voor één nacht. Ze hielden van me, vonden me de mooiste vrouw die ze ooit hadden gezien en maakten soms al plannen voor de toekomst. Niet zelden sneakten diezelfde mannen na de de daad weg in de veronderstelling dat ik sliep. Ze ontvluchtten de vrouw van wie ze zielsveel hielden. *trekt ooglid omlaag*

4. Gij zult goed nadenken over het te delen bed.
Je wil niet terechtkomen in een vaalgrijze lap waarvan je vermoed dat het ooit een wit laken was. Oplossing: bodybuilders, straatmuzikanten en getrouwde mannen zijn schoner dan je denkt. Daar staat tegenover dat bij schakers, populaire uitgaanstypes met een mooie kop en beroepsvrijgezellen met een drankprobleem het risico op de vaalgrijze lap enorm is.

5. Gij zult zorgen dat ge wegkunt.

Mannen weten niet van ophouden. Dat is een fact of life. Veel mannen gaan gewoon niet weg als je het vraagt (‘Ik heb geen vervoer, sorry.’), veel mannen laten jou niet vertrekken als je dat wilt (‘Ach nee, blijf nog even, ik weet niet waar de sleutels van de voordeur liggen, dus je kunt ook eigenlijk niet weg.’), veel mannen komen met emotionele chantage (‘Je kunt me nu niet alleen laten, je moet nog even blijven.’). Kortom: zorg dat de deur niet op slot gaat, dat je de man in kwestie aankunt en dat je je rug recht houdt.

6. Gij zult uw benen scheren.
Dus je gaat uit, maar je hebt je benen en je oksels niet geschoren. Iemand die van je houdt vindt dat vast geen probleem. Mannen die onenightstands aangaan daarentegen zijn van het lompste soort. Die bekijken je keurend en presteren het om naar je scheerschema te vragen. Een onenightstand is niet leuk genoeg om beledigd te worden, dus je kunt er maar beter voorbereid aan beginnen.

7. Gij zult niet meegaan in bizarre spelletjes.
Als mannen zich vrij wanen komt het beest naar boven. Tijdens onenightstands willen ze kontneuken omdat dat thuis niet mag en ze willen rare dingen in je oor roepen. Wees niet verbaasd, dat is helemaal des eennachtsmannen. Wees wel kordaat en zeg dat-ie normaal moet doen. Tenzij je graag hebt dat mensen scheldwoorden in je oor fluisteren. Dan zijn eennachtsmannen helemaal jouw ding.

8. Gij zult niet de meest populaire man mee naar huis nemen.

De zegetocht achterop de fiets bij de populairste man van het bal voelt altijd glorieus, dat geef ik gelijk toe. Maar wat volgt is meestal een nacht met een luiwammes van formaat. Iemand die altijd geprezen is om zijn coole looks en zijn goeie grappen, een verwend nest dat nooit de handen uit de mouwen heeft hoeven steken. Onnodig te zeggen dat het hard werken is om daar nog wat van te maken.

9. Gij zult beseffen dat het een overeenkomst voor één nacht is.
Als je het eerste gebod (Gij zult niet verliefd worden) braaf opvolgt, ligt er nog een andere valkuil in het verschiet. Je kunt namelijk hopen op een nieuwe scharrel. Maar onenightstands zijn nachtdieren. Natuurlijk kun je een tijdje scharrelen met een nachtdier, maar wees niet verbaasd als je er een alcoholverslaving, een soa, een chronisch slaaptekort en een lege bankrekening aan overhoudt. Scharrelen met een nachtdier is razend ongezond.

10. Gij zult sterk in de schoenen staan.
Je kunt alle negen geboden kennen en toch nog grandioos gekwetst, bedoezeld en gekraakt uit een onenighstand komen. Als je niet sterk in je schoenen staat, trek je het niet dat hij vijf minuten nadat-ie klaarkwam al zijn veters zit te strikken. Als je niet in jezelf gelooft, durf je geen stap in zijn slaapkamer te zetten. En als je geen vuist kunt maken, is een onenightstand ronduit tricky. Gelukkig is een onenightstand een zelfgekozen illusie. Eentje die je met gemak kunt voorkomen door simpelweg je slipje aan te houden.

NB Ik sluit niet uit dat mannen sommige zaken een tikkeltje anders moeten aanpakken.

26 mei 2009 | 4 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties
 1. Lilimoen 26 mei 2009

  Briljant gevonden, briljant beschreven.

 2. aargh 28 mei 2009

  Ik vind ze geestig, en heel onthullend voor iemand die deze tak van sport nooit beoefend heeft.

 3. Laurent 28 mei 2009

  Hahaha, punt 7, is zo’n man net helemaal in de stemming, wordt hem gezegd om even normaal te doen.

 4. J 29 mei 2009

  lijkt mij een lijstje gelijk een ikeahandleiding: het lijkt allemaal sluitend te kloppen.

  hoe kun je daar nu heftig op reageren?
  waren het de onderwerpen van je punten die reageerden?

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?