Zoenintimiteit

‘Nee, zoenen doe ik niet, dat vind ik te intiem ‘, zei de onenightstand, terwijl hij een condoom pakte om eens flink van bil te gaan.

Interessant, vond ik. Iemand die zoenen met een vreemde intiemer vindt dan poedelnaakt rampetampen. De mondholte als heilige plaats en de vagina als openbare ruimte. Ik moest erover nadenken.

En dat deed ik.

Had hij gelijk?
Wel als hij een prostituee was. Een tongzoen krijg je niet voor honderd euri verkocht en dan is het heilige stempel ’te intiem’ een goed excuus om eronderuit te komen. Maar aangezien ik gratis en voor niets met hem dat condoom te gelde mocht maken, acht ik de kans dat ik met een prostituee te maken had niet groot.

Wat is intiem?
1 in het diepste, binnenste gelegen, 2 persoonlijk, zeer vertrouwelijk, zegt Van Dale.
Hier is een goede verstaander geboden, want a. magma is geen intiem goedje, b. over ziel of lichaam wordt niet gerept, c. dus qua ‘diep’ en ‘binnenste’ kunnen we nog nog alle kanten uit, d. persoonlijk lijkt het woord ‘persoonlijk’ me nogal multi-interpretabel – om niet te zeggen: nogal persoonlijk, en e.: vertrouwelijk heeft een FBI-connotatie. Dat schiet niet op.

Wat vind ik intiem?
De tandarts, de gynaecoloog, de huisarts die een gezwel te lijf gaat, druppels op de bril van een openbaar toilet, met geldschieters of boekhouders praten over de handelsbalans, scheten laten in bijzijn van anderen, aan mental coaches vertellen waar het misging. En jawel: zoenen én seks.

Wat zou er volgens mij in Van Dale moeten staan?
1 een groot woord voor dingen waar je je eigenlijk een beetje voor schaamt 2 iets dat je je alleen laat welgevallen als er iets te winnen valt.
Want er zijn leuke en minder leuke intieme dingen.
De intieme dingen die minder leuk zijn, schenk ik aan iedereen van wie ik er iets voor terugkrijg (een gezond lijf, een mooi gebit, een helder inzicht of een minder volle blaas). En de dingen die ik wel leuk vind, schenk ik aan iedereen van wie ik er eveneens iets voor terugkrijg (een goede vrijpartij, een mooie toekomst of een lustig avondje). Kortom: hoewel intimiteit nogal onduidbaar is, kunnen we vaststellen dat voor niets de zon opkomt en ik intieme dingen vooral deel als er iets te halen valt (een mooie man, een beter leven).

Is zoenen intiemer dan seks?
Voor mij niet. Bij seks is de kans op schaamte groter wegens meer bloot, meer smaken, meer geuren en meer mogelijkheden. Bovendien begint mijn orgasme op een plek waar je met een tongzoen niet bijkomt. Er valt bij seks meer te verliezen, maar ook zoveel meer te winnen.

Dus hij heeft ongelijk? Is seks intiemer?
Dat zeg ik niet. Het kan zijn dat mijn definitie ook voor hem geldt en dat hij zich als in betekenis 1 dankzij een onwelriekende adem of andere onvolkomenheden doodschaamt voor zijn zoenen. Dat de magere winst niet opweegt tegen de gegarandeerde deconfiture.

Anderzijds kan het ook zijn dat hij zo’n klein pietje heeft dat hij met zijn tong een stuk dieper komt dan met zijn piemel. Mannen met een kleine lul zijn volgens de Van Dale gedoemd op andere wijze tot het diepste, het binnenste te komen. En dan is zoenen dus mooi wel veel intiemer.

Deze column verscheen op de website van het VPRO-programma Café De Liefde.

9 juni 2008 | Geen reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Reacties

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?