[wijvenweek] De bevrijding

Ze hadden weer een thema vandaag: shoppen.

Ik loop door Amsterdam en zie een mooie sjaal voor maar zes euro, een super coole bulletvuilnisbak met panterstrepen en een bijzondere uitgave van een dichtbundel van Kopland. Verderop verkopen ze acht rijpe avocado’s voor een euro, er is een tweedehandswinkel met graaibakken en de schemerlamp van mijn dromen is afgeprijsd.

Ik loop door Antwerpen. Er is een Gamemania, een Mediamarkt, en duizend H&M’s met uitverkoop. Ik zie een prachtige stapel oude ansichtkaarten, een winkel waar ze de New Yorker verkopen, een bureaulamp met veermechanisme en een bak Kaapse viooltjes die me lieflijk toelachen.

Ik loop door Gent en ik tref de lekkerste oriëntaalse boemboes in veelvoud en een winkel vol kerstlampjes. Ik zie notitieboekjes in de uitverkoop – pennen, mapjes, mooie bakjes in roze en geel. Op de hoek van de straat verkopen ze staafmixers, kleine poesjes en mijn lievelingsbroeken.

Ik loop door Leuven en de prikkels blijven uit. In geen maanden deed ik een miskoop, geen mooie, goedkope broek die een maatje te klein blijkt te zijn. Geen té goedkope dunschiller, die na twee keer schrapen kaduuk is; geen zinloos spul, geen prullaria, geen kleine dinsigheidjes.

Sinds ik in Leuven woon ben ik voor 99 procent vrij van impulsaankopen en ik moet zeggen: het is een opluchting van jewelste. Zodra ik in Amsterdam, Antwerpen of Gent vertoef, voel ik een hand om mijn keel die mij dwingt te consumeren. Een stem die al mijn koopdrift aanspreekt: veel voor weinig geld, alles wat ik al jaren wilde en een kwestie van nu of nooit. Sinds ik in Leuven woon, besef ik pas hoe ongelooflijk vaak – om niet te zeggen voortdurend – een mens in een grote stad wordt aangesproken op zijn consumeerdrang.

Ik ben bevrijd.

25 maart 2008 | 11 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 Reacties
 1. aargh 25 maart 2008

  Precies wat ik altijd zeg over mijn stadsdorp, het is geen kunst om hier spaarzaam te zijn. Inmiddels, na 16 jaar, hebben we genoeg gespaard om weer naar een echte stad te kunnen verhuizen! :-)

 2. Oker 25 maart 2008

  Helaas heb ik dat ook met Leuven, en bevalt me helemaal niet. Vind hier maar eens een leuk cadeautje voor je oma, verre zwangere nicht, schoonmoeder of andere ingewikkelde klanten. Niks origineels, artistieks, vertedering-opwekkends of iets in die catergorie die het hem dóét bij lastige verjaardagsbezoekjes….

 3. mien 25 maart 2008

  Ravenstraat -> Hexagoon?

 4. eddiefromohio 26 maart 2008

  Gelukkig is er nog de vissende kapper …

 5. Lilimoen 26 maart 2008

  @ Oker: pakjeshuis, tante jojo, hexagoon (inderdaad), doekjes en broekjes, chocoladewinkeltje in Tiensestraat op hoek met Windemolenstraat(?), en zo zijn er nog wel wat dingen, zoals het winkeltje van Zezunja zelf natuurlijk (hihi).

 6. Lilimoen 26 maart 2008

  @ Eddiefromohoio: was gisteren nog bij de vissende kapper… hoe weet je dat die bestaat?
  @ Zezunja: de vissende kapper heeft zomer én winter forellekes, dat kwam ik gisteren te weten.

 7. veerle 26 maart 2008

  Allé, en ik heb net met een vriendin afgesproken om eens een dagje in Leuven te gaan shoppen.

 8. Julie 26 maart 2008

  Ga dan maar nooit naar Brussel! Daarnet heb ik anders wel weer bakken teveel geld uitgegeven in Leuven. Cheape games bij de maxworld wahoo!

 9. Beste Zezunja,

  Wij vragen u toestemming om eventueel een paar artikelen op Medium4You te kunnen publiceren, met name het stuk “De bevrijding” dat wij heel interessant vinden.

  Elk artikel wordt gepubliceerd onder de naam die door de auteur wordt gekozen, en ook met verwijzing naar de website in kwestie.

  Wij zouden het appreciëren om met u te corresponderen en op eventuele vragen die u zou hebben te antwoorden.

  Met vriendelijke groet,

  Het redactieteam van Medium4You

 10. Auteur
  Zezunja 31 maart 2008

  Sorry dames en heren van medium4you, maar ik ben niet geïntereseerd in doorplaatsing op jullie site.
  Jammer, maar helaas.

 11. Soes 31 maart 2008

  Soes klikte even door naar Medium4You en schudt heftig met Zezun mee.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?