‘Ik denk ook dat u een hopeloos geval bent’ – Reportage in APPeL

Wat? Drie artikelen in de nieuwe APPeL, waaronder de online rookstoppoging.
Waar? In het tijdschrift voor afgestudeerde pedagogen en psychologen van de KU Leuven.
Wanneer? In juni 2008.

‘Ik denk ook dat u een hopeloos geval bent’

Stoppen met roken met behulp van online tabacologen

door Maartje Luif

“Met onze pijnloze methode kunnen wij u in één keer definitief van het roken afhelpen – De makkelijk/ stoppen met roken/ methode © werkt! – NU MET 100% NIET GESTOPT-GELD-TERUG- GARANTIE – Gratis rapport onthult hoe óók JIJ in minder dan drie uur tijd, zonder ook maar ergens last van te hebben, voorgoed kunt stoppen met roken!” APPeL-journaliste Maartje Luif zoekt na ruim twintig jaar rookverslaving haar heil op rookstopsites.

Als je de slogans op internet mag geloven, ben je een sukkel als je niet kunt stoppen met roken. Het kan namelijk binnen drie uur, zonder pijn, zonder problemen en zonder zin in een sigaret. Vaak moet je daar gelijk een paar honderd euro voor op tafel leggen, maar soms mag je eerst een gratis rapportje opvragen om daarna in maandelijkse termijnen driehonderd euro op te hoesten.

Ik zal beginnen met te zeggen dat ik een rookstopscepticus ben. Ik heb de afgelopen acht jaar veel geprobeerd wat geen of weinig geld kost: hulpmiddelen zoals pleisters en kauwgom, folders, boekjes, rookstoplijnen, een abonnement op een sportschool en een overvolle agenda. Ik rook nog steeds.

Online rookstopsites had ik echter nooit ‘gebruikt’. Tot ik op een ochtend mijn zoveelste ‘laatste sigaret’ uitdrukte. Terwijl de peuk nog nasmeulde, voelde ik dat ik mezelf voor de gek hield: waarom zou het nu wel lukken als het al die andere keren niet was gelukt? ‘Stoppen met roken’ intikken in Google geeft hoop. Op bijna een miljoen hits moet er toch één site zijn die mij kan redden van de ondergang? Maar helaas: een site vinden die een rookstopscepticus vertrouwen geeft, is ondoenlijk. De meeste rookstopsites zetten! overal! een! uitroepteken! achter!, de belangrijke woorden STAAN IN HOOFDLETTERS en de gedachte dat stoppen met roken easy is, sijpelt overal doorheen. Bovendien staat er vrijwel altijd op een achterafpagina dat je 296 euro moet storten op die en die rekening, en dat dat een schijntje is vergeleken bij de kosten van het roken. Ik krijg daarvan RODE vlekken in mijn nek!!! Bovendien lijkt het op de fora van die sites alsof alle deelnemers (boterbloempje, Super Mario, eeeeeeefje) alleen maar platitudes in huis hebben. “Je kunt het, Marioooooo!!!” (smiley, smiley, smiley) “Probeer te denken aan alle goede dingen van het stoppen!!!” (smiley smiley, smiley). En van smileys krijg ik dus acuut zin een sigaret.

Uiteindelijk besloot ik mij in een brief te wenden tot alle rookstopsites met een e-mailmogelijkheid. De brief begon met de zin ‘Ik ben een hopeloos geval’. Dit om aan te geven dat ik niet op zoek ben naar wederom een rookstopcliché, maar naar advies voor mensen die er weinig fiducie in hebben. Op de tien brieven die ik stuurde, kreeg ik zes antwoorden. Twee meldden: “Wat fantastisch dat u contact zoekt, dat geeft ons zuurstof. We werken aan een uitgebreid antwoord op uw vraag.” Helaas kwam dat antwoord er nooit. In twee e-mails stonden linkjes naar sites waar ik me voor veel geld kon aansluiten bij de club van gelukkige ex-rokers. En slechts eentje nam de moeite mijn verhaal inhoudelijk te bekijken. De tips bleven beperkt tot het herzien van mijn motivatie en mijn gedachten over roken, maar toch: ik werd serieus genomen en het advies was gratis, snel en uitgebreid. Hulde aan RookStopCoach.be.

De mooiste brief kreeg ik van rookstop.be, een site die ons massaal wil laseren en roken daarbij over één kam scheert met vermageren en ontharen. Zaakvoerder Paul von Hebel schreef: “Ik denk ook dat u een hopeloos geval bent. Ook bij ons zult u hervallen. Misschien eens twee weken meelopen met een kankerinstituut? U weet hoe crimineel nicotine is, echter u bent niet de baas over uzelf. Helaas.”

En hij had gelijk. Vlak na die e-mail stak ik een sigaret op. Ik ben inderdaad een hopeloos geval. Met bijzonder weinig vertrouwen in online tabacologen.

De andere artikelen in APPeL van zomer 2008:

21 juli 2008 | Geen reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Reacties

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?