De Hasj Uitdelende Dronkaard In De Ban Van Overmoed

Er stond geen bacchanaal op de planning. Er stond ‘biertje drinken met Vriend’. In Brussel.
Het begon met thee trouwens. En een warme chocolademelk. Maar toen een cognac, en nog een, en nog een.

En toen zou ik naar huis. Met nadruk op zou. Want Vriend zei: ‘Waarom ga je niet mee naar de receptie van Het Grote Congres?’ Het Grote Congres vond op dat moment plaats in het Belangrijke Gebouw aan de overkant en Vriend had een duurbetaald kaartje. Ik niet. Maar geef mij drie cognacjes en ik vind dat geen enkel probleem. Kortom: ik zou meegaan naar het Grote Congres waar de Belangrijkste Meneren van het land toespraken zouden houden en waar Belangrijke Mensen Belangrijke Prijzen zouden ontvangen.

We waggelden naar de overkant en sloten aan in de rij bij het Belangrijke Gebouw. Het zag er niet naar uit dat ik binnen zou komen. Er stond een portier die de deur maar een klein beetje openhield en vervolgens uitgebreid elke badge bestudeerde. Goedgekeurde gasten moesten zich door de nauwe deuropening wurmen, anderen kregen een gehumeurd ‘non, c’est privé’. Maar geef mij drie cognacjes en ik word optimistisch, en terwijl Vriend zijn badge liet zien, liep ik door alsof het de normaalste zaak van de wereld was. De portier sloeg er geen acht op en ik stond binnen. Totaal ongepland, totaal underdressed en op de rand van dronkenschap.

Gelukkig was het een Belangrijk Congres van mijn eigen beroepsgroep, dus ik kende veel mensen. En die mensen kennen mij en staan er niet van te kijken als ik op een Belangrijk Congres kom aanzetten in mijn campingsmoking.

De receptie werd gesponsord door een groot biermerk dat bier schenkt met alcoholpercentages van 8 procent. En geef mij drie cognacjes en ik denk dat daar ook nog wel een pint van 8 procent overheen kan. Waarna ik een onuitwisbare indruk maakte op de oud-hoofdredacteur van het Belangrijke Nieuwsprogramma en de directeuren van de Belangrijke Omroepen die zich om onduidelijke redenen om dat springerige meisje met capuchon heen hadden geschaard.

Omdat mijn ogenschijnlijke succes en de gulle sponsor mij overmoedig maakten, zei ik meteen ja toen Vriend aan het einde van de receptie voorstelde dat ik dan ook nog wel even mee kon gaan naar het Duurbetaalde Diner van het Belangrijke Congres. Na een slingerende gang door de regen kwamen we aan bij het restaurant. Buiten stond een lange rij die deed vermoeden dat ook hier mannetjes met monocles de badges van de congresgangers moesten controleren. Maar geef mij drie cognacjes en een pint van 8 procent in en ik houd de moed erin. Dus ik bleef wachten.

Toen we eenmaal bij de deur waren, bleek de rij te ontstaan door slome garderobemedewerkers. Opgelucht liep ik door en ik legde mijn jas op de balie. Terwijl ik geduldig stond te wachten op mijn nummertje, kwam er een dame naar mij toe die me vroeg of ze mijn badge mocht zien. ‘I don’t have a badge’ zei ik, zo nonchalant als ik kon. ‘O, I will have a look at the back, maybe we have your badge there.’ Ze gaf een teken dat ik even moest wachten en verdween naar achteren. Het duurde lang, wat niet verwonderlijk was, want één ding was zeker: partycrashers hebben geen badges.
Toen ze terugkwam zei ze dat het haar speet, maar dat er geen badge voor mij lag. ‘But that’s no problem, you can do without. Just take a seat.’

Ik haalde opgelucht adem en trok een sprintje richting Vriend.
Het restaurant was volgezet met ronde tafels voor tien, waaraan de congresgangers willekeurig plaats mochten nemen. ‘Waar zullen we gaan zitten?’, zei Vriend terwijl hij om zich heen spiedde en zijn ogen liet hangen op een paar blonde hittepetitjes.
‘Nou, daar niet in elk geval’, zei ik in de overtuiging dat deze meisjes geen partij waren voor Vriend en zeker niet voor mij.

We zagen tafels met mensen die we kenden, maar we vonden dat een goede reden om daar niet bij te gaan zitten: die kenden we al. En we zagen een tafel met de Belangrijkste Sprekers van die dag.
‘Daar gaan we zitten’, zei ik, terwijl ik op de hotshots wees. Want geef mij drie cognac een een pint van 8 procent en ik denk dat Belangrijke Sprekers op een Belangrijk Congres op mij zitten te wachten.
We namen plaats en stelden ons voor. De tafel zat vol met Overzeese Journalisten van Belangrijke Broadcasting Companies en Belangrijke Newspapers en geen van hen had door dat ze aan tafel zaten met iemand die hun lezingen niet had gehoord, die niet had betaald en die er simpelweg niet hoorde te zijn.

Na verloop van tijd ontspon zich een geanimeerd gesprek tussen mij en mijn eveneens behoorlijk aangeschoten tafelheer – een Belangrijke Journalist op leeftijd die aan de andere kant van het Kanaal naam en faam had gemaakt bij Belangrijke Broadcasting Companies. We keuvelden en giechelden erop los en men schonk onze wijnglazen driftig bij.

Plots vroeg de Belangrijke Journalist: ‘Do you smoke marihuana?’
‘Yes’, zei ik.
‘Do you have some?’, vroeg de Belangrijke Journalist.
‘Well, yes…’, zei ik. Het toeval wilde namelijk dat Vriend een presentje voor mij had meegebracht die middag.

En zo kwam het dat ik een kwartiertje later in de stromende regen tussen twee BMW’s een stukje hasj overhandige aan een Belangrijke Overzeese Journalist van bijna zeventig. Hij was zó blij dat hij niet wist hoe hij mij moest bedanken. ‘What can I do for you?’, vroeg hij terwijl hij mijn hand vastpakte.
‘Well, if you have a freelance job for me…’ Geef mij drie cognac, een pint van 8 procent en een paar glazen wijn en ik kan ineens heel goed overvragen.
‘Do you have a card?’, zei hij.
Maar die had ik niet meer, want ik had er maar weinig bij me wegens geen Belangrijk Congres op de planning.
‘Okay’, zei hij, terwijl hij mij zà­jn kaartje gaf, ‘just send me an e-mail, refer to these two BMW’s and I’ll see what I can do.’

En zo kwam het dat ik de volgende dag met de kater van de eeuw een e-mail stuurde met als subject ‘business card in disguise’. Met als gevolg dat ik nu een Heel Belangrijk Contact heb dat mij voorstellen doet die ik nooit had gekregen als ik geen Hasj Uitdelende Dronkaard In De Ban Van Overmoed was geweest.

8 december 2008 | 20 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 Reacties
 1. (mw) 8 december 2008

  Schitterend relaas. Ik genoot van elke letter. Wat een avontuurlijke dag beleefde je.

 2. Irene 8 december 2008

  Haha, Bescheidenheit ist eine Zier, doch weiter kommt man ohne ihr.

 3. gewebkijk 8 december 2008

  een biertje drinken zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn.

 4. Terrebel 9 december 2008

  En volgens Rouvoet is hash slecht voor de mens! heeft hij enig idee wat je met dat spul wel niet allemaal kunt bereiken!?

 5. ton 9 december 2008

  Fantastisch!!!

 6. Anne 9 december 2008

  Wat een heerlijk stukje. Ik moest er van giechelen.

 7. J 9 december 2008

  briljant. cowboy Zez in actie.

 8. Gypsy 9 december 2008

  Wat een briljant log, ik lig dubbel achter m’n bureau!

 9. Juksti 9 december 2008

  Whoah… het lijkt wel een stukje uit een film. Of, het lijkt me goed verfilmbaar, dit stukje.

 10. Impa 9 december 2008

  Geniaal! Gewoon mee met die flow, zo hoort het ook. Moge het je heel veel mooie klussen opleveren.

 11. esther 9 december 2008

  Geweldig! dat is partycrashen met fenomenaal resultaat! :)

 12. Julie 9 december 2008

  Hela meid! Nu je evengoed een Belgje bent moet je weten dat niet elk bier zomaar een pintje is! Streekbieren en zware bieren laten zich zomaar niet omschrijven in de zelfde categorie als …Heineken… Een beetje respect graag :)

 13. Drs. Johan Arendt Happolati 11 december 2008

  Geniaal.
  Ik (bijvoorbeeld) zou dit nooit kunnen. Zo’n swingend stukje schrijven, bedoel ik.
  Achtingsvolle groeten,
  Uw Drs.

 14. Ráchie 12 december 2008

  Haha, gaaf!

 15. Auteur
  Zezunja 13 december 2008

  @ Julie: Maar als ik een biertje bestel, verstaan ze me niet. Kan ik het helpen dat ze me een Duvel geven als ik een pint vraag… ;) Verdoemde sponsors…
  En Heineken/Nederlanders, dat is een groot misverstand. Ik ken helemaal niemand die Heineken drinkt.

  @ rest: Jaja, heel leuk allemaal die bravoure en overmoed, maar die kater………………..!

 16. Rian 15 december 2008

  Geweldig! Een beetje bluf en een beetje mazzel brengt je een heel end!

 17. vir 17 december 2008

  Schitterend! Als je ooit wil partycrashen in Leuven, laat maar weten. Ik doe mee.

 18. yab 17 december 2008

  Hahaha, de beste dingen gebeuren als je het niet verwacht. Ik ben ook dol op partycrashen.

 19. Paul Luif 17 december 2008

  Hai M. Je oude oom had al een paar jaar geen Zezunja gelezen. Ik viel met dit stuk met mijn neus in de boter. Hardstikke leuk. Mijn complimenten. Zie je op het feest.
  Paul

 20. jerre 19 december 2008

  Prachtig verhaal! Deed me héél erg nostalgisch worden naar de goede oude tijd van de Receptiologie – zie http://blog.boondoggle.eu/2006/01/receptiologie_s.html voor een initiatie.

  Ik heb er zowaar dorst van gekregen, wat behoorlijk link is, zo met al die nieuwjaarsrecepties in aantocht!

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?