Zezunja speelt winkeltje

Goed, u wacht natuurlijk op de afloop van de cliffhanger. Maar ja, u wacht natuurlijk ook nog op de afloop van De Engelsman, De Wildebras en De Goede Vriend. En op de afloop van mijn debuutroman. Dus in het licht van alle urgente dingen in de wereld kan de afloop van de latex handschoentjes best even wachten.

Al was het maar omdat ik de afgelopen dagen wegens mooi weer én een nieuwe hobby in het geheel niet aan schrijven heb gedacht. Of wacht, nee, dat is gelogen. Ik denk er altijd aan, aan dat schrijven, ik denk altijd aan u die met smart wacht tot ik weer een stukje plaats. Heusch. Met schuldgevoel. Maar ik moet van mezelf denken: jammer dan… En dat lukt.

Maar die nieuwe hobby zeg, dat is me wat. Het heet ‘winkeltje spelen’ en het kwam zo: vorige week schreef iemand een reactie op mijn oude weblog en die was als volgt:

hi, ik weet niet of dit de juiste plek is om dit vertellen maar ik ben van Belgie en mijn collega en ik hebben schilderijtjes gemaakt van jullie leuke tekeningetjes. We hebben ze opgehangen in onze gang en het maakt het geheel super gezellig.
Ik ga in september bevallen en ben van plan om eigen geboortekaartjes te maken. ik ga het tekeningetje ‘de lachende man aan de zijlijn’ (een ooievaar met een baby) gebruiken. Moesten jullie nog superideetjes hebben voor een tekstje of andere leuke tekeningetjes kunnen sugereren: altijd meer dan welkom!
veel succes verder!!!!!
door: Lies

Welnu, ik las de reactie en ik werd overvallen door ambivalentie. Eerst was ik gevleid. Ik bedoel: ik weet dat de tekeningetjes in de smaak vallen, maar dat mensen er printjes van maken en die ophangen, dat is een mooi tastbare vorm van populariteit. Dat er ergens in het Vlaamse een werkplek is die opgevrolijkt wordt door mijn De Een en De Ander, dat vind ik een leuk idee dat ik graag langdurig door mijn hoofd laat spelen.

Maar ik was ook pissig. Damn, er staat toch duidelijk een auteursrechtenmelding op mijn oude weblog. Er staat toch duidelijk dat niets mag worden verveelvuldigd et cetera. En dan denkt zij dat ik dat leuk vind? Dat ik het leuk vind dat iemand die een reactie eindigt met godbetert vijf uitroeptekens mijn plaatjes steelt? Iemand die daar ook nog voor uitkomt? Shit. Verdoeme.

Maar vervolgens werd ik natuurlijk kwaad op mezelf. Want waarom steelt zij die plaatjes? Omdat het kan! Omdat ik zo naïef ben geweest die dingen op internet te zetten zonder watermerk en zonder copyrightmelding in de afbeelding. Omdat ik zo stom was om te denken dat mensen die plaatjes alleen leuk vinden om naar te kijken. En misschien om er af en toe iets aardigs over te zeggen, om mij een goed gevoel te geven. Ik voelde me plots de grootste naïeveling op aarde.

Dus ik heb eerst twee zakken chips leeggegeten, waarna ik een plan de campagne voor mezelf opstelde. Die plaatjes moeten eraf, want als iemand die plaatjes op geboortekaartjes zet dan moet ik dat zijn. Of mijn lief, maar die heeft dat al gedaan. De ooievaar staat al op een geboortekaartje, dus Lies: zo origineel is het niet.

Maar goed, die plaatjes moeten eraf. Daarna een watermerk erop. En dan mogen ze weer op internet. En dan? Ja dan moet ik het feit dat mensen ze willen hebben maar gewoon uitbuiten, toch?

Dus ik besloot tot een winkeltje. Mijn eigen De Een en De Ander-toko. Maar dat viel nog niet mee, want toen ik de plaatjes destijds tekende, was het slechts de bedoeling dat ze mijn stukjes opvrolijkten. Daarvoor was 250×250 pixels en 72 dpi meer dan genoeg. Maar voor een mooie afdruk op een mok (want daar gaat het om, kijk maar) moeten ze minstens 200 dpi zijn. En voor een afbeelding op een tas of een poster moeten ze minstens 2000×2000 pixels groot zijn. En ik ben geen vormgever of tekenaar, dus voor mij is zoiets héél moeilijk.

Hoe dan ook: het is gelukt. Met behulp van Photoshop, Illustrator en mijn geliefde heb ik alle plaatjes aangepast en ze op allerlei mokken en strings geplakt. Het winkeltje is bijna klaar en ik heb een nieuwe hobby: winkeltje spelen.

Om de grote versies te kunnen laten zien, moet ik eerst nog overal een watermerk opzetten. Bovendien moet ik nog uitzoeken bij welke oude stukjes er De Een en De Anders staan, zodat ik die er kan afhalen. Dus hoewel het mooie weer is verdampt, ben ik nog wel even zoet met andere dingen dan schrijven.

Edoch, vanaf volgende week is de winkel van Het Eiland Neus geopend. Tot die tijd kunt u uw geld verbrassen bij Dagmar in haar Cryptia-winkeltje. Maar hou nog wat liquide middelen over voor het Yawn-kussen of het Ziziz Tievie-jekkie. En klik even op het plaatje hierboven. Dan heb ik het niet voor niets gewatermerkt.
Goed? Dat is dan afgesproken.

17 april 2007 | 22 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 Reacties
 1. Soes 17 april 2007

  Superrrr! Je bent toch ondernemender dan je gedacht had.

 2. Marina 17 april 2007

  Toch ben ik ervan overtuigd dat deze mevrouw je hiermee een mooi compliment wilde maken. Niet iedereen is tenslotte bekend met de netetiquette…

  Het winkeltje van Dagmar was al een feest… nu jij ook nog! Ik ben benieuwd.

 3. Lilimoen 17 april 2007

  Dit is GEWELDIG nieuws!!!! Ik zat er eigenlijk al op te wachten. Ik ben super-fan van je tekeningetjes (van de rest ook, maar dat wist je al). Ik kan er uren naar kijken. Hoe dan ook… ik ben klant,… vaste klant wellicht als onze verbouwingen achter de rug zijn. Gaat je winkeltje via internet of via een etalage? Ik ben geïnteresseerd in t-shirts met je mannetjes,… komen die er ook? Ik word hier helemaal hyper van… Wiiiiiiiiihaaaaaaaaaa!!!
  Off topic: deze week kleur ik de bloemetjes,… ik koop straks verf: rood, geel en/of oranje. ;-)

 4. Bl-oxx 17 april 2007

  Ja, ik ben van Nederland en ik vind zo een T-shirt super mooi!!! Ik kan niet wachten tot ik er ene mag bestellen. Succes!!!!!!!

 5. Dagmar 17 april 2007

  Succes met je winkeltje en bedankt voor de reclame :-D

 6. Peter 17 april 2007

  een nadeel van de openhartigheid ljkt me dat de concurrent op een idee of twee meer wordt getriggerd. Maar alle vis zwemt.

 7. Auteur
  Zezunja 17 april 2007

  @ Marina: Je hebt gelijk hoor. Ik denk dat niet alleen ik naïef ben, maar zij ook. En toch flipte ik er een beetje van. Van mezelf vooral.

  @ Lilmoen: *werpt kalmeringspiiletje toe* Haha. Dank je wel. Een klant, een klant!
  En: kom even koffiedrinken als je de bloemetjes gaat schilderen.

  @ Bloxx: Dat zijn wel tien uitroeptekens. Dan mag je niks bij mij kopen. Dat staat in de reglementen.

  @ Dagmar: Sjeblief.

  @ Peter: Niet ineens samenhangend gaan worden hè? Tradities zijn er om in ere te houden. En je hebt nog gelijk ook, vandaag. Ik ga de rest van de plaatjes er gauw afhalen.

 8. Gerjanne 17 april 2007

  Heeft Lies je toch maar mooi aan een nieuw idee geholpen ;o)

 9. Peter 17 april 2007

  Constateer met me mee dat ik het boze kwaad niet op deze wereld heb gezet en dan is het triestig hoor op die manier zo gelijk krijgen van jou , een ander met een veel creatievere geest. Ja, dat erken ik grif, zonder reserve.
  Ik word er alleen zo mottig van, niets wordt de ander gegund. lijkt wel. Onder progressieven nog wel, zij die zo ruimhartig lijken. Jaloezie stinkt niet voor nix naar zure pruimen.

 10. esther 17 april 2007

  Ik weet het zeker, ik ruik het, dit wordt een succes! En dat wens ik je ook van harte toe. Ben heel benieuwd en al bestelklaar!

 11. Dagmar 17 april 2007

  Mijn allereerste klant was zeer tevreden met haar koop!!! Dus, die spullen gaan er goed uitzien!

 12. Centrum 17 april 2007

  En waar blijft het ondernemingsplan? ;-)

 13. Sparce 18 april 2007

  Ik heb nog een niet originele, maar die gaat alleen weg voor héél veel geld :D

 14. Auteur
  Zezunja 18 april 2007

  Bedoel je een ondernemingsplan? Of een illegale De Een en De Ander…? Het T-shirt van de Dutch Bloggies?

 15. Sandrissimo 18 april 2007

  Met FastStone kan je watermerken op beelden zetten, ik weet alleen niet hoe het werkt… Moet het altijd aan mijn vent vragen.

 16. Nourfe 18 april 2007

  Zez….gaan we ook nog iets doen met konininnedag, kwa t shirts? Dat plan stond al een tijdje….

 17. Peet 18 april 2007

  Joepie! Nog meer tiesjurts! Nu moet ik wel én een Dagmar én een Zezunja hebben :)

 18. Sparce 19 april 2007

  Bloggies shirt ja. Theoretisch gezien lieg ik trouwens, want Marina past er nog steeds op voor me.

 19. Lies 24 april 2007

  ai, hier de Lies die de controverse gestart is. volledig ter goeder trouw en vanuit mijn enthousiasme dan nog wel. Ik ben even stil van de reactie want ik was me echtig waar van geen kwaad bewust. Het spijt me echt dat ik je zo boos gemaakt heb… (zonder uitroepingstekens deze keer, want ook daarvan was ik me niet bewust dat het iemand kon irriteren, of toch niet als het iets positiefs wil benadrukken). Ja, ik ben echt perplex en wil respect voor je reactie opbrengen hoor. Maar vind je het echt een probleem als ik dat tekeningetje gebruik? Want nu geniet ik er niet meer helemaal van. Misschien moet ik het dan maar wat aanpassen maar dat zal waarschijnlijk ook niet echt de bedoeling zijn? In elk geval: mijn excuses maar ik vond het echt zo mooi en wou je even bedanken. Dat was eigenlijk het enige.
  in elk geval: veel succes gewenst.

 20. Auteur
  Zezunja 25 april 2007

  Hoi Lies,

  Ik snap dat je geschrokken bent. Enerzijds is mijn kwaadheid een stijlmiddel. Voor een stukje als dit is het leuker als ik hard van leer trek. Anderzijds vind ik echt dat mensen mij eerst toestemming moeten vragen voor het gebruik van mijn teksten en plaatjes.

  Ik weet dat veel mensen zich niet bewust zijn van auteursrecht en dat dat doorgaans geen kwade opzet is, maar tegelijkertijd wil ik – mede door mijn beroep – mensen wel bewust maken van het geestelijk eigendom van teksten en afbeeldingen.
  Hoe dan ook, echt heel boos ben ik niet en inmiddels heb ik ook mijn teleurstelling weggeslikt.

  Over die uitroeptekens: dat is een heel persoonlijke afkeer van het misbruik van uitroeptekens. Zelfs één uitroepteken vind ik vaak al onzinnig. Als je goed schrijft komt de overtuigingskracht uit je woorden en niet uit de leestekens. Meerdere uitroeptekens is mijns inziens echt ontsierend, al was het maar omdat het gemeengoed is onder breezahtaalgebruikers.
  Zie daarvoor ook dit.

  Tot slot: mail mij als je een van de plaatjes graag wil gebruiken (hiernaast, rechts, staat een mailformulierlinkje).
  Wat mij betreft is de voornaamste voorwaarde als mensen mijn plaatjes willen gebruiken dat ik ze persoonlijk toestemming geef en dat mijn naam en of website erbij vermeld worden.

  Zand erover?

 21. Soes 25 april 2007

  Je hebt wel gelijk Zezunja, ik pluk ook rustig hier en daar een plaatje als die bij mijn logje past. Maar inderdaad is dat niet netjes…. het is zo gemakkelijk hè? Je klikt een keer en hij staat op je peecee.
  Ik zal mijn leven beteren.

  Hoop ik.

 22. Auteur
  Zezunja 25 april 2007

  @ Soes: Ik weet hoe argeloos je met die dingen kunt omgaan hoor. Ik was jarenlang zelf een internetplaatjesdief. Maar ik vind het van bepaalde plaatjes inderdaad niet leuk, tenzij met toestemming.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?