Waarom schuimt mijn thee?

Goed, ik gaf gisteren al een voorschotje en daar reageerden al wat mensen op, dus laat ik allereerst even de belangrijkste gegevens op een rijtje zetten.

– Het schuimt vooral sinds ik hier woon. Ik kan me niet goed herinneren hoe het daarvoor was, maar het was in elk geval niet zo vaak aan de hand.

– Ik drink suiker en melk in mijn thee, maar het schuimt ook als alleen het zakje er nog maar in hangt.

– Veel mensen repten van niet heet genoeg, en dat is ook wat ik altijd dacht. Helaas, dat kan het niet zijn; het water kookt en borrelt dat het een lieve lust is. Ik zet het kopje met warm water vaak drie minuten in de microgolf, dat is meer dan genoeg. En ook bij de waterkoker werd het kookpunt doorgaans ruim gehaald. Soms ben ik al de helft van het water kwijt aan verdamping, alvorens ik het kopje thee bereid.

– Anderen dachten aan slecht afwassen, maar neuh, mijn afwasmasjien doet het prima. En andere dranken schuimen niet.

– Weer anderen opperden dat het zou kunnen liggen aan afwasmiddel in de buurt van de theezakjes. Maar het afwasmiddel staat niet in de buurt van de theezakjes. Bovendien gebeurt het vrijwel altijd, met elk theezakje, op elk moment.

– Het meest plausibele antwoord dat ik onder het vorige berichtje vond, was het kalk- en chloorgehalte van het water in Leuven. Ik drink hier nooit rechtstreeks uit de kraan, wegens vies; we hebben zo’n filterkan. Maar als ik water kook, komt het wel rechtstreeks uit de kraan en ik ben qua scheikunde helaas niet voldoende onderlegd om te bepalen of daar inderdaad het probleem zit. Tot op heden is dat dus de enige verklaring die ik niet kan pareren. Wel een akelig idee trouwens, als dat het is…

Wat denkt u?

1 maart 2007 | 26 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

26 Reacties
 1. Het Schoonste zusje 1 maart 2007

  Kijk! Snel!
  de laatste reactie onder het vorige stukje! Daar staat het juiste antwoord op dit mysterie!

 2. Het Schoonste zusje 1 maart 2007

  Ja, pff, je was me al voor…
  Niet dus, en ik vond het nog zo’n leuke…

  Maar misschien even testen: eerst water in de filter, en dat gebruiken voor de thee… Schuimt ie dan nog?

  Zeer benieuwdd!

 3. Auteur
  Zezunja 1 maart 2007

  Ja, da’s een goede test. Ik heb gisteren geen thee gedronken, anders had ik de test al kunnen doen. Vanavond gaat het gebeuren. Het grote experiment. *tromgeroffel*

 4. Lilimoen 1 maart 2007

  Jep, ik denk dus ook dat u het experiment dat HSZ voorstelt even dient uit te voeren. Daar wordt u iets wijzer van. Als dat nog niet helpt zou ik u toch ook volgend experiment eens willen voorstellen:

  1 U neemt een kop uit uw afwasmachine en zet daarin thee.
  2 U neemt een kop dat u flink afwast onder de kraan met Leuvens water (even GEEN afwasmiddel gebruiken!!) en zet daarin thee.
  3 U neemt een kop dat u flink afwast met water uit uw waterfilter (ook geen afwasmiddel gebruiken) en zet daarin thee.

  Het water dat u voor de thee gebruikt kan u kiezen. Maar als u met beiden wil proberen (water uit kraan en uit waterfilter) dan moet u zes experimenten doen.

 5. Soes 1 maart 2007

  Wel de glazen labelen, anders raak je in de war. ;)

 6. karin 1 maart 2007

  Schuimende thee? Hmm …

  Ik drink koffie. Met af en toe expres schuim.

  Geen idee, Zezunja. Geen idee.

 7. karin 1 maart 2007

  P.S even terzijde, heb je heul toevallig een mp3 van PJ Harvey’s We Float?

 8. Bosduif 1 maart 2007

  Dat is inderdaad zo. Microgolf water schuimt als je er een theezakje in sopt. Ik weet niet waarom, maar het is wel steeds een moment dat ik moet slikken. Er gebeuren daar vreemde dingen als dat deurtje dicht gaat en het zoemen begint…

 9. kameleon 2 maart 2007

  de thee heeft een minderwaardigheidscomplex en probeert een cappuccino na te doen. hij faalt natuurlijk faliekant.

 10. Syl 2 maart 2007

  Doet mij denken aan de zee die soms van dat schuim op het strand achterlaat… yek…

 11. endanik 2 maart 2007

  Wat een ophwef over wat schuim! Mijn bier schuimt altoos en ik heb dat geaccepteerd! Ik vind het overigens van een verwerpelijke decadentie om je water in de micro te verwarmen. Wat is er mis met de eenvoudige fluitketel?
  En dan dit: ik ben erachter wat Zezunja ‘gemakzuchtig’ vindt qua logjes: ik serveer een probleem en u reageert. Nou daar doe ik dus mooi niet aan mee. Aan mij zal het niet liggen dat ze straks de 1 miljoen alsnog halt.

 12. endanik 2 maart 2007

  en halt is natuurlijk haalt.

 13. kameleon 2 maart 2007

  @ endanik:
  nou doet zezunja haar stinkende oeps schuimende best om een beetje interactiviteit in het spel te brengen – en is interactiviteit niet een van de vooraanstaande kenmerken van weblogs? – is het ook weer niet goed.

 14. roosje 2 maart 2007

  zeg zezunja, heb jij echt geen idee wat ubuntu is?

 15. Peet 2 maart 2007

  Ik denk: koop een fles spa (ZONDER bubbels ;-) ) en zet daar je thee eens mee…

 16. Vrouwe Zezunja,
  Helaas pindakaas: ik kan u niet helpen met uw probleem. Ik ben namelijk niet zo onderlegd in de schijtkunde.
  In de natuurkunde ofte fysica ben ik echter wél heel erg goed (ik was vroeger namelijk verliefd op de lerares fysica en heb ooit eens het maximum van de punten behaald op haar examen. Het was zo’n schatje.)
  Ik groet u bijzonder hardnekkig.
  Uw eigenste
  Drs.
  P.S. Ik ben ook een beetje verliefd op u.
  Waarvoor excuus.

 17. Agnes 2 maart 2007

  Ik denk dat je voortaan thee moet zetten met Evian. Of Perrier. Dat ligt eraan welke beter op smaak is.

 18. Jannie 2 maart 2007

  Vroeger ‘zette’ ik mijn thee ook in de magnotron en had ik altijd schuim op mijn thee. Sinds ik toch maar ‘aan de waterkoker ben gegaan’ heb ik nooit meer een schuimlaagje gehad….

 19. Henk 3 maart 2007

  Tsja, het eenvoudige googelen.. Ik had al het vermoeden dat het aan de magnetron zou liggen. Uit de Intermediair stond deze verklaring ‘Het verwarmen van water in een magnetron gaat zeer snel’, schrijft Edgar van Maaren (Amsterdam). ‘Water in een ketel heeft meer tijd om de erin opgeloste lucht te laten ontsnappen. Het keteloppervlak heeft bovendien genoeg oneffenheden die het ontstaan van belletjes bevorderen.’ Je schenkt het kokende water bovendien nog over, en brengt het daardoor extra in beroering. Veel lucht krijgt dus de kans om te ontsnappen, nog voordat er thee van wordt gezet.
  ‘Glas heeft die oneffenheden niet, waardoor de lucht langer in het water gevangen blijft’, aldus Van Maaren. Na het theezetten onsnapt het gas langzaam, en vormt schuim. Stoffen in de thee geven daarbij structuur aan het schuim.
  Dus het verhaal van schuim op je thee is allemaal gebakken (gekookte) lucht…

 20. Erwin Troost 4 maart 2007

  En terwijl ik hier de reacties lees is mijn thee beneden koud geworden ;)

 21. Irene 4 maart 2007

  In elk geval, wat je ook doet, zet nooit thee van Evian. Blèèèèghhh.

 22. R van InR 4 maart 2007

  Alles is al gezegd over schuimthee geloof ik. Wat ik nog kan toevoegen is dat kalk-arm water meer schuimt dan hard water.

 23. Eigenlijk een beetje een afknapper, de ontknoping van die schuimtheehistorie. Maar ja, Vriend Henk kan het ook niet helpen dat de oplossing van het raadsel scheikundig zo droog is. Niet?

 24. urbain alpain 5 maart 2007

  Nu het raadsel schijnt opgelost kunnen we overgaan naar ergere scenario’s. Ik slikte ooit, door een verkeerde inschatting in een plaatselijke Body Shop (ik dacht dat men er kleurrijke snoepjes aanbood) een zeepparel in. Ik wil u daar meteen het volgende over kwijt: ‘Beter dagelijks een toefje schuim op uw thee dan mà à à à à à ndenlang schuim in de plee!’

 25. Auteur
  Zezunja 7 maart 2007

  @ Karin: Ik heb die mp3 niet voor het grijpen en ik ben nu te belabberd (qua griep) om er de cd bij te zoeken. Help me herinneren dat ik voor je kijk zodra ik niet meer tussen de klamme lappen lig. Mijn vriendje was namelijk voor mij verliefd op ms harvey, dus die zal het wel hebben.

  @ Bosduif: Volgens Henk heb je gelijk.

  @ Roosje: Nee, geen flauw idee. Ik wil dolgraag weten wat ubuntu is én wie in hemelsnaam Roosje is.

  @ hr ’ti: Yeah. Een van mijn fossielste lezers, Ivar, schreef ooit: ‘Iedereen is een beetje verliefd op Zezunja.’ Maar tot op heden kon ik dat niet bevestigd krijgen. Dit is een begin.

  @ Henk: Make my day! Dank je wel. En ik viel mooi door de mand: ik had er nog niet op gegoogeld! *bloos*

  @ Heerpain: Ik ben juist erg voor schuim in de plee. Daarom zou ik ook graag staand plassen.

 26. miranda 20 september 2019

  nou, dit gebeurde mij gisteren ook dus ik dach eens ff opzoeken op google and here I am, het lijkt dus te liggen aan het feit dat het water in de magnetron opgewarmd is maar dat is het bij jou ook niet dus dan weet ik het ook niet meer. Maar ik ga toch eens water koken hier en kijken of er verschil is.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?