Waar is mijn melk?

U kent ze wel, de briefjes van huisgenoten, van collega’s, van bazen, in winkels, toiletten en pompstations. De briefjes met ‘Heren doe de bril omhoog, de vrouwen zitten ook graag droog’ of met ‘WIE HEEFT MIJN MELK GESTOLEN?!?’. Of anderszins: ‘Welke onverlaat laat nu al weken zijn sla verleppen in de koelkast?’ Ook een alom bekende is: ‘De deur ZACHTJES dichtdoen! Wij willen ook graag eens uitslapen! Bedankt!’

Ooit werkte ik ergens waar de floor manager, zoals dat zo mooi heet, vrijwel alleen maar op die manier communiceerde. Overal briefjes, altijd in hoofdletters en steevast gelardeerd met tal van uitroeptekens. Hoewel wij een bijzonder geautomatiseerd bedrijf waren, waar het mogelijk was om via de computer alle communicatie te regelen, hingen er overal briefjes. Op de buitendeur, op de muur langs onze werkplek, op de keukenmuur, op de koelkastdeur, op de keukenkastjes, op de wc-deur, aan de binnenkant van de wc-deur, op de computerschermen, in de lift.

Het nadeel van het briefjesbeleid was dat de briefjes deel van het meubilair werden. Na verloop van tijd lazen we ze niet meer, we waren gewend geraakt aan al die kapitalen, aan de gegroepeerde uitroeptekens en de a4’tjes op elke lege plek op de muur. Niettemin moesten we soms nog heel hard lachen. Zo herinner ik me een briefje:

ALS JE DE TELEFOON OPNEEMT VOOR DAT EN DAT BEDRIJF ZEG DAN NOOIT: IK VERSTA GEEN FRIES!!! DIE MENSEN KOMEN UIT DRENTHE!!!

of:

DAMES!!! HOU DE WC’S SCHOON.
JULLIE LIJKEN WEL HEREN!!

En ooit hing er een briefje op de plee met:

WAT EEN VIESPEUKEN ZIJN JULLIE!!

Verder kregen we ook veel dreigementen via de muur:

HET LOOPT DE SPUIGATEN UIT MET HET TE LAAT KOMEN!!!
VOORTAAN GAAN WE DE MINUTEN DAT JULLIE TE LAAT ZIJN VAN JE SALARIS AFTREKKEN!!

De briefjes bleken overigens besmettelijk, na verloop van tijd gingen we als collega’s eveneens op die manier communiceren. Eigenlijk waren we net een studentenhuis in plaats van een bedrijf.
Zo hing er altijd een wel een briefje met iets in de trant van:
‘Ik heb hier vorige week een pakje Boursin achtergelaten en nu is het weg!!!! Wil de dader het alsjeblieft terugleggen!!!’
Meestal stond daaronder – in een ander handschrift – iets als:
‘Ja, mijn yoghurt was ook al verdwenen.’
En daaronder dan – in weer een ander handschrift:
‘En iemand heeft de helft van mijn filet americain opgegeten.’

Maar die briefjes van ons onderling vielen in het niet bij de briefjes van de floor manager, die ook de koelkast volplakte. Ik herinner me deze:

DAMES! IK BEN VANMIDDAG ANDERHALF UUR BEZIG GEWEEST MET HET UITMESTEN EN SCHOONMAKEN VAN DE KOELKAST!!! IK HEB WEL WAT BETERS TE DOEN!!! WILLEN JULLIE ALLEMAAL JE EIGEN SPULLEN WEGGOOIEN OF MEE NAAR HUIS NEMEN!!!

Maar het meest legendarische briefje was dit:

Dames,
Uit onderzoek is gebleken dat hoofdletters moeilijker te lezen zijn dan kleine letters. Daarom zal ik de briefjes voortaan in kleine letters schrijven.

En dan nu to the point. Yuri en ik zijn in navolging van de hilarische website passive aggressive notes een Nederlandstalige website van hetzelfde kaliber begonnen waar jullie foto’s of scans van zulke briefjes naartoe kunnen sturen. Screenshots van e-mails mogen ook en in het uiterste geval, bijvoorbeeld wanneer er geen fototoestel voor handen was, mag een verslag van passief-agressieve communicatie ook.

Wij zouden het bijzonder op prijs stellen als jullie de link van Waar is mijn melk? willen doorsturen aan mensen die in grote bedrijven werken of aan studenten in studentenhuizen, want daar valt het meeste te halen. Maar misschien dat uw eigen inbox ook een schat aan passief-agressieve briefjes herbergt. Of uw outbox natuurlijk.
Ik hoop dat iedereen die zulke briefjes weet te hangen of zelf zulke briefjes schrijft, meedoet. Ik voorzie dikke pret.
Bedankt.

9 juni 2007 | 15 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 Reacties
 1. Bl-oxx 9 juni 2007

  Lekker bezig, mevrouw Zezunja:-)

 2. Auteur
  Zezunja 9 juni 2007

  Haha, expansiedrift heet dat, geloof ik.

 3. Robin 9 juni 2007

  Ha. Alles in hoofdletter ja, zo hysterisch. Ik kreeg ooit eens een briefje op de auto geplakt toen ik deze ietwat schuin had geparkeerd: “JEZUS WAT ASSOCCIAAL!”

 4. Erwin Troost 9 juni 2007

  Ik verzamelde ooit briefjes die ik vond op school, in de supermarkt, op straat. Jammer genoeg heb ik ze niet meer. Ik spreek nu ook over jaren geleden. Wel kan ik ooit vertellen dat ik ooit een briefje vond van een secretaresse aan haar baas. Ze hadden haar verjaardag samen gevierd en dat het gezellig was geworden was mij ook wel duidelijk. Een aantal weken later werd ik op staande voet ontslagen, omdat ik op een tafel stond te dansen. Ik moest onmiddelijk naar zijn kantoor komen. Daar haalde ik het briefje uit mijn broekzak en ineens mocht ik nog een paar maandjes blijven. Dit is niet gelogen.

 5. Auteur
  Zezunja 9 juni 2007

  Ja, eigenlijk zou er een Nederlandse Found Magazine moeten zijn.
  Maar ik heb het al zo druk…

 6. Peet (de andere) 9 juni 2007

  Gaaf idee! Wij zijn niet zo van de briefjes, maar wie weet… :D

 7. Licht bewolkt 9 juni 2007

  ok, deze studente got the message :)

 8. Charlotte 9 juni 2007

  Oh, Nederlands Found Magazine. Oh mèèn dat zou zo leuk zijn.

 9. Laura 9 juni 2007

  Ontzettend leuk! Heb net wel een uur lang op de engelse site rondgehangen! Ik ga vast beginnen met speuren…

 10. karin 10 juni 2007

  Die briefjes werden vroeger ook weleens bij iemand achterop de rug geplakt! ;-)

 11. Rosalie 10 juni 2007

  In mijn vorige huis hing er een schrijfbord in de keuken waarop werd ‘gecommuniceerd’ over allerlei zaken als afwas, huistaken etc. Daar stonden soms ook mooie dingen op, plus commentaar van anderen. Ik weet alleen niet meer precies wat en ik heb er geloof ik ook geen foto’s van. Best wel jammer, eigenlijk…

  Verder ben ik tegen het communiceren met briefjes. Zeg dan niks, denk ik dan. ;-)

 12. Synchroniciteit:
  http://drs.punt.nl/?id=400139&r=1&tbl_archief=&
  Met vriendelijke groeten,
  Doc.

 13. Irene 10 juni 2007

  Morgen bij mij iets wat ik gevonden heb, toevallig. Misschien kan ik mijn knapperigekevertjescollectie bij Found Magazine inleveren. ;-)
  Vroeger had ik de prachtigste briefjes van klanten, maar ja, voor het digitale tijdperk. :-(

 14. Flores 14 juni 2007

  Zo zag ik een keer, in Amsterdam, toen de vuilnisdienst staakte & iedereen zijn zakken binnen moest houden, op een van de tientallen toch buiten gezette vuilniszakken een geel memopapiertje die aan de zak was vastgemaakt met een veiligheidsspeld, met de tekst: beste buren, zullen we DIT niet meer doen??

 15. Auteur
  Zezunja 14 juni 2007

  Woehoe! Ja, die moeten we hebben. Heel passief, maar zulke hoofdletters zijn o zo agressief.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?