Mag dingetje komen buiten spelen? Of: hoe Zezunja Hyvet. Of: hoe het voelt om een stumperd te zijn

Vroeger vond ik het al heel eng. Dan wist ik stiekem wel waar iemand woonde en dan wilde ik dolgraag een keertje knikkeren, steppen, belletje trekken of blikkietrappen, maar dan stond ik uren te dralen voor de deur van het potentiële straatvriendje in kwestie. Kennelijk vond ik het een soort populariteitspoll en was ik er niet gerust op dat de stemming gunstig zou uitvallen.

Vandaag had ik dat weer. Na een jaar lang een slapend Hyves-ding te hebben gehad, werd de druk van buitenaf mij te veel (lees: ik werd dag-in-dag-uit uitgenodigd, en ene JB – niet te verwarren met mijn grote vriend James Bond – stuurde mij zelfs een linkje naar ‘wachtwoord vergeten?’). Dus ik ging mij maar eens wagen aan deze krachtmeting in de ware vriendjespolitiek.

Welnu, ik mocht dan wel dag-in-dag-uit uitgenodigd worden, maar met acht vriendjes ben je in Hyves een heusche stumperd, dus ten behoeve van mijn zelfbeeld en mijn vermeende populariteit is het zaak met spoed meerdere nullen achter mijn vriendjesschare te krijgen.

Kortom: hou u niet in, voeg mij toe en als u niet heel stom bent, voeg ik u ook toe. Wat zegt u? Dat ik de drempel wel heel hoog maak, nu ik ga beoordelen of ik u stom vind? Ja zeg, u mag best eens voelen hoe ik mij momenteel voel. Laten we het erop houden dat populariteitspolls sucken. Big time!

Zezunja’s hoofdpersoon in Hyves heet trouwens Maartje. Da’s voor oude vrienden en dingen die voorbij gaan.

Klik hier voor mijn Hyves-pagina.

25 april 2007 | 43 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

43 Reacties
 1. Lilimoen 25 april 2007

  Euhm, ik weet niet zo goed wat ik met zo’n Hyves moet, waar het voor dient (haha, hier is ie weer, de pragmaticus in mij). Maar ik wil wel een live straatvriendje van u zijn. Kan ik daar ook voor in aanmerking komen? Ik heb ook nog wel ergens knikkers liggen.

 2. Auteur
  Zezunja 25 april 2007

  Om eerlijk te zijn, ik heb ook geen idee.
  Maar het eggie is voor mij ook goed. Daarvan weet ik wel wat ik ermee moet: cognac drinken.

 3. Lilimoen 25 april 2007

  Pardon? Ik vrees dat ik iets mis. Eggie? Cognac?

 4. Auteur
  Zezunja 25 april 2007

  In het eg-gie. Dat is Nederlandse kindertaal voor het echte leven. Het eggie is IRL.
  En je gaat me toch niet vertellen dat ik moet uitleggen wat cognac drinken is?
  *zucht en denkt aan alle Belgenmoppen die ze kent*

 5. Lilimoen 25 april 2007

  Jawel jawel, maar ik wist niet goed wat cognac met een ei te maken zou kunnen hebben. Volgens mij heb je al aardig wat cognac op zotte mie. Fijn zo, de groeten! ;-)

 6. Soes 25 april 2007

  Ik doe mee! Ik ben nog een grotere stumperd dan jij. Ik heb maar 5 vriendjes… wil jij ook mijn vriendje zijn? Een berichtje via Hyves is onderweg.

  *voelt zich nu wel heel triest*

  Zo kwam er laatst een programmaatje in mijn in-box zodat ik kon zien wie mij zoal geblokkeerd had bij MSN. Jongens, dit is toch niet goed voor mijn ego? Maar gelukkig… niemand.

 7. Auteur
  Zezunja 25 april 2007

  @ Lilimoen: Ik heb geen kwade dronk hoor, maar de verwarring werd me te veel.

  @ Soes: Jij bent inderdaad echt een sneuërd. Ik wacht vol spanning af. Met mij erbij heb je al 20 procent meer vriendjes. Hoera!
  Ik heb ook eens gecheckt wie mij had geblokkeerd. Wat bleek, het waren allemaal mensen die verliefd op mij waren geweest of die op zijn minst de schijn tegen hadden. Toen vond ik het ineens een goed teken. Yeah, blokkeer mij!

 8. Joost Brummelkamp 25 april 2007

  Wat nog kan helpen, is allerlei mensen toevoegen die je gratis bij je vrienden kunt inlijven – politici voor het merendeel, en andere bekende “Nederlanders”. Ze hoeven je niet leuk te vinden, en ze tellen wel mee in de polls. Tsjek ook de functie dat je in je e-mailadresboek kunt kijken wie er al Hyver zijn, scheelt zo weer 10 of 20 vriendjes (of meer, ik weet niet hoe uitgebreid jouw adresboek is natuurlijk).
  Verder weet ik even niks, behalve dat het me nà­ks kon schelen dat ik maar 5 Hyvesvriendjes had, maar dat het wel heel leuk was toen het er opeens 25 waren.
  B, JB

 9. Kaat 25 april 2007

  Haha, ik heb er inmiddels 117 ;-)

 10. Polle 25 april 2007

  Ik krijg heel soms ook wel eens een Hyves-uitnodiging en ik ben er niet op ingegaan vanwege de reden die jij hierboven beschrijft: angst dat niemand mijn vriendje/vriendinnetje wil zijn. Zag mezelf al sneu zitten zijn met drie andere bejaarde mensen Hyvesvriendenlijstje.

 11. GeeSpot 25 april 2007

  on my way… ;o)

 12. roosje 26 april 2007

  ihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihh
  ihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihh
  ihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihh
  ihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihh
  ihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihh
  ihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihh
  ihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihh
  ihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihh
  ihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihh
  ihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihhihh
  ik haat hyves…

 13. Andijvie 26 april 2007

  Nou gedaan hoor :-) Je gaat een stuk sneller dan ik

 14. LL 26 april 2007

  Ik zou je best willen toevoegen, maar ik ben een beetje een lurker en dan vind je me mischien wel stom

 15. Marina 26 april 2007

  Toen ik ging Hyven, vond ik al die mensen met enorme ‘vriendjes’-aantallen be-la-che-lijk. Dat zou ik wel even anders doen. Alleen echte vrienden en familie mochten op mijn lijstje. En kennissen. En collega’s. En ex-collega’s…
  Kortom, inmiddels zit ik ruim over de 120 ‘vriendjes’ en ik kan me niet herinneren dat het zó druk was, de laatste keer dat ik mijn verjaardag vierde.
  Hoe dan ook… Hyves is over het algemeen bijzonder vermakelijk.

 16. Auteur
  Zezunja 26 april 2007

  @ Joost: Dat is pas sneu, BN’ers toevoegen omdat je niet genoeg vriendjes hebt. Dan kun je beter maar acht vriendjes hebben, me dunkt. En mijn adresboek is van een Mac en die wordt niet ondersteund, dus dat schiet niet op.

  @ Kaat: Rub it in!

  @ Polle: Ik moet zeggen, het werkt als een tiet. Gewoon een oproepje op je website en je voelt je echt de Queen of the world. Ik heb me zelden zo belangrijk gevoeld. ;)

  @ Roosje: Ik kan me dat voorstellen, maar het valt best mee. Zoals ik al zei: het geeft wel een kick, hoewel het natuurlijk een heel artificieel soort populariteit is.

  @ Andijvie: plaats een oproep. Anders was ik ook nooit in een dag zoveel vriendjes rijker geweest.

 17. Auteur
  Zezunja 26 april 2007

  @ LL: Ik ben dol op lurkers. Kijk maar.

 18. Het Schoonste zusje 26 april 2007

  Helemaal terzijde, maar dat is door die geweldige uitdrukking van Z: ‘het werkt als een tiet’.
  Ik mag dan een vrouw zijn, maar daar ben ik toch ook even mijn kluts van kwijt…

  PS: mannen aller landen: ik begà­n jullie te begrijpen!

 19. Lilimoen 26 april 2007

  @ Het Schoonste zusje en Zezunja: lol. Ik kan het toch ook niet laten om iets over die tiet te zeggen. Het werkt als een tiet? Hoe werkt een tiet dan? Niet dat ik daar niets van afweet, maar volgens mij werkt elke tiet anders. Sommigen werken volgens mij gewoon niet.

 20. Yuri Maanzand 26 april 2007

  Een tiet werkt niet.
  Een tiet wordt bewerkt.

 21. *janneke* 26 april 2007

  Hyves is leuk tegen de verveling, en hoe meer je er mee doet (krabbels, hyves(groepen binnen Hyves)), des te drukker je het krijgt, een soort golfbeweging…maar dankzij Hyves hebben we deze zomer wel een middelbare school-reunie, ha!

 22. Lilimoen 26 april 2007

  @ Yuri Maanzand: dat is ook waar. Maar waar haalt Zezunja dan zo’n uitspraak?

 23. Yuri Maanzand 26 april 2007

  Dat weet ik ook niet precies.
  Ik vraag het me ook al lang niet meer af, omdat het zo lekker klinkt.

 24. Auteur
  Zezunja 26 april 2007

  @Yuri, Lilmoen en HSZ: dat is Nederlands (of misschien Amsterdams). Kijk maar op Google (klik hier). Ik ben een van de 2190 mensen die het op internet heeft geschreven. ‘Het loopt als een tiet’ scoort trouwens ook nog 1360 hits (klik hier).

 25. Yuri Maanzand 26 april 2007

  Deze doet het dan weer veel minder…

 26. Auteur
  Zezunja 26 april 2007

  Ik vind dat eigenlijk nog opvallend veel, 37 hits.
  Wacht ik zal ‘m ook even opschrijven
  HET ZUIGT ALS EEN TIET.
  Zo, dat zijn er 38.

 27. Peter 26 april 2007

  Kijk, zez, zo ken ik mij meissie weer. Al die ‘ onmisbare additieven’ verbergen de leegte maar. De verrijking van het lichaam, een orgaan erbij.Nu kan het denken echt beginnen. Ik ben de creatieve voorhoede en de link naar de toekomst. In een fantasieloze wereld van lonken om het lonken ? Sambal bij ?
  Wie verengt er nou zijn bestaan tot een vliegend element in een virtuele overdrachts situatie. De realiteit is kwa overdracht al verdacht en corrupt genoeg, in Hyves met zijn allen op weg naar het einde en saampjes gezellie versmelten in de zonnestorm, de big bang die we zijn, getuigt een abject, vals want vervreemd idealisme. De burgerlijkheid van de gespeelde, vermoorde onschuld ten top. Net als een nike shirt op het lichaampje van een kindsoldaatje uit het leger van de heer tegenover zijn adidas vrindje. Met Puma als lachende derde of zoiets. Fijne sessies nog maar tel mij maar niet mee, ik heb gepast voor al die bleke onzin . Men krijgt spijt achteraf en wil dan schade reclameren, het is je tijd verdoen. Kies dan vantevoor ander beter afgestemd speelgoed. Koop niet van de shelf. Doei !

 28. Centrum 26 april 2007

  Tot een aantal jaren geleden zei men in Nederland nog: “Dat loopt als een trein”. Aangezien die treinen vrijwel alleen nog maar met vertraging rijden, moest men uitwijken naar iets anders, waarbij “trein” is vervangen door “tiet”, hetwelk qua woord dicht bij elkaar ligt, maar qua realiteit bepaald niet.

 29. Lilimoen 26 april 2007

  “verkoopt als een tiet” (181), “swingt als een tiet” (342), enz. Maar “rocken als een tiet (70)” vind ik de beste. Leuk spelletje!

 30. karin 27 april 2007

  Gezellig! ;-)

 31. Soes 27 april 2007

  Ik citeer:
  “Politici, artiesten en andere BH’ers (hyvende BN’ers ;-)) hebben een speciaal profiel waardoor ze met duizenden vrienden en fans contact kunnen houden.”

  Pfff, hyves sucks toch vreselijk?
  Sorry hoor, maar ik wil niet meedoen aan deze sneue club mensen zonder ego van zichzelf.
  Alsof ik mezelf zou aanmelden bij een één of andere bekende Nederlander om ‘vriendjes’ te zijn. En ik begrijp nog steeds de lol niet van dit hele gedoe, alleen dat het tijd vreet.

 32. Soes 27 april 2007

  *grijns*, je hebt net mijn uitnodiging geaccepteerd. Dat was dus voor ik rondgeneusd had op de club…..
  Yeah! Ik heb nu 7 vriendjes.
  Wat ben ik blij.

 33. Auteur
  Zezunja 27 april 2007

  Ik merk nu dat ik het wel heel leuk vind om mensen terug te vinden waarmee ik toen ik 2 was vriendjes was.
  Verder ben ik er ook niet zeker van dat ik het echt leuk ga vinden.

 34. Soes 27 april 2007

  Daar hadden we toch al schoolbank.nl voor?
  Maar dat is inderdaad heel erg leuk, ben ik met je eens.

 35. Soes 27 april 2007

  Soms vergis ik me in het getal achter je naam, dan denk ik dat dat de leeftijd is, ik dacht “sow, wat is die Zezunja oud…”

  Sorry hoor. Inmiddels weet ik het weer.

 36. Soes 27 april 2007

  Wil je nog een vriendje Zezunja?

  http://jpb.hyves.nl/#

 37. Marina 27 april 2007

  Schoolbank.nl is een totaal gemiste kans. Bij Hyves heb je zo veel functionaliteiten die bij Schoolbank ontbreken. Toch laten ze ons bij Schoolbank betalen voor.. het kunnen lezen van een berichtje! I don’t think so… ;-)

 38. Peter 27 april 2007

  LUNA SNAPT DAT HYVES NIET ZO
  Dat Hyves, dat is eigenlijk volledig aan mij voorbij gegaan. Toen ik vorig jaar lid werd snapte ik de bedoeling er niet zo van, behalve dan dat je zoveel mogelijk vrienden moest zien te krijgen. Ik vond het vooral een tijdverspillende aangelegenheid. Lid worden? En dan? Ik kon toch ook gewoon mailen, MSN-en en stukjes op mijn website schrijven? Nog langer achter m’n computer zitten om m’n Hyves bij te houden? Er zit wat mij betreft toch zeker een grens aan het online communiceren. Maar na een mislukte beginperiode van een jaar was het misschien tijd voor een nieuwe ronde, met een nieuwe kans. Sommige vrienden spraken er immers nog steeds vol lof over. Dus ik begon wat te surfen tussen alle groepjes die zich gevormd hebben op dat Hyves. Zo vond ik bijvoorbeeld een Hyve voor mensen met blauwe ogen. En dan niet 1, nee, een heleboel. Er is trouwens ook een Hyve voor mensen met groene ogen. En ook eentje voor mensen met blauw/groene ogen. En dan ook nog een soort van rest-ogen-Hyve: voor mensen met aparte ogen. Ja, ik keek mijn ogen uit. Dus dan word je lid van de Hyve die jouw oogkleur het beste omschrijft. En dan? Gaan al die leden dan samen over hun oogkleur praten, chatten, foto’s posten van hun ogen? Ja, dat was inderdaad het geval. Samen praten over welke make-up nu het beste past bij blauw-groene ogen. Ik vond het treurig. Maar okay, clubjes zijn sowieso nooit mijn ding geweest. Dan maar eens op zoek naar mijn oud-klasgenoten. Waren die inmiddels ook lid van Hyves? Ja, dat waren er wel een paar. En het was, toegeven, best geinig om wat door hun foto’s te bladeren: ‘Heeft dà­é een kind???’ Maar ja, en dan? Een zogenaamde scrap sturen? Iets in de richting van: ‘Hoi! Hoe gaat het met jou, met mij gaat het goed. Vroeger zat ik met biologie naast jou! Doei!’ En dan? Of eigenlijk: en daarna? Moest ik dan met diegene een hele Hyve-scrap-wisseling gaan houden? Dus, nog meer zeggen dan alleen ‘hoi’? Daar heb ik bij weinig mensen uit mijn verleden behoefte aan. Al zag ik wel de jongen die mij 25 jaar geleden heeft leren veters strikken, en ik had de neiging om hem dat via zo’n scrap even te laten weten. Maar ja. Ach. En dan?

  Bron: Luna, crea bea collega te A.

  I rest my case, your Honour

 39. Joost Brummelkamp 27 april 2007

  Deze is ook heel apart.

 40. esther 28 april 2007

  Heb ik Hyves net afgeschaft, gaan mensen ineens druk zitten hyven:( Ik had wel veel vriendjes en vriendinnetjes, maar het kostte me steeds meer tijd, en ik raakte eraan verslaafd- en ik zit al zo vaak achter die pc. Dus ik heb Hyves weggesodemieterd en MSN erachteraan.
  Ik vermoed echter dat ik dat laatste na m’n verhuizing weer even ga instellen, voor het broodnodige contact met achterblijvend Amsterdam ;)

 41. Sparce 28 april 2007

  Hyves is ok. En alles wat schoolbank had willen zijn.

  Het terugvinden van totaal mislukt rotzakjes uit de brugklas is bevredigend indeed.

 42. Paul 1 mei 2007

  Hyves is leuk, maar ik vind MySpace leuker.

 43. peet 2 mei 2007

  Haha, en dat lees ik dan nu & vandaag ook nog eens een keer. [Phew, het hing in de lucht zal ik er maar van maken.]De laatsten zullen ooit de eersten zijn.
  Waarmee? Ik denk er even rustig na over na.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?