Hoe Piet Huysentruyt stil werd van de confrontatie met ‘ene Zezunja’

Dankzij een lezeres van m’n webzijde, die ik via deze weg nog eens hartelijk wil bedanken, kwam ik erachter dat in Het Nieuwsblad van afgelopen zaterdag ‘ene Zezunja’ werd aangehaald in een interview met Piet Huysentruyt. De televisiekok werd geconfronteerd met een zin uit het stukje Open brief aan Piet Huysentruyt en de zijnen dat ik een paar maanden geleden plaatste. De brief was verstuurd aan Piet zelf, aan VTM en aan Humo, maar destijds hoorde ik er niets meer van.
Voor wie Het Nieuwsblad niet leest: ik zal het stukje tekst hieronder citeren. En als u hier klikt, kunt u het fragmentje in print zien.
Ik citeer:

(…)

Een open brief aan u, gevonden op de weblog van ene Zezunja: ‘Ik zie vrijwel nooit een pleidooi voor biologisch eten. Dat vind ik schokkend, want de invloed van tv-koks lijkt groot, maar ze nemen niet de verantwoordelijkheid die bij die invloed gepast zou zijn.’
(lange stilte) ‘Ze heeft voor vijftig procent gelijk. Maar stel dat ik een pleidooi hou voor de biokip. Ja, dan zullen mensen die kip misschien wel kopen, maar na twee keer haken ze af. Reden: te duur. En zie je me al met mijn vingertje zwaaien: gij zult biokip kopen? Tv moet leuk blijven hè? Anders zappen mensen weg.’

De wet van de commercie?
‘Nee, maar de kijker is toch vrij om te kopen wat hij wil? De politiek moet ingrijpen verdorie. Het ministerie van Gezondheid moet de bioboeren veel meer steunen, zodat hun producten goedkoper worden. Dat is niet de taak van een televisiekok.’

Maar als televisiekok heeft u wel invloed.
‘Ja absoluut. Maar ik zal dat nooit uitbuiten. Ik zorg wel dat er kruiden op de markt zijn met mijn naam erop, maar het zijn ook goeie kruiden. Waarom zou ik dat niet mogen doen? En ik wil wel een biokip op de markt brengen, maar dan zou die veel geld kosten. Goeie Franse biokippen kosten wel 35 euro. Weet je wat voor kritiek ik dan zou krijgen? Daar is hij weer hoor met zijn dure kip. Hij steekt al het geld in zijn zakken en de kruimels zijn voor de bioboeren. Mensen zien enkel wat je verdient, niet hoe hard je werkt. Het is niet omdat ik in de Ardèche woon, dat ik niet werk hè. Soms ben ik wekenlang van huis.’

(…)

Aldus Piet. Wat mij betreft had hij zich mogen beperken tot de lange stilte, maar ik ben wel tevreden. Piet was met stomheid geslagen. En terecht.

4 juni 2007 | 10 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties
 1. karin 4 juni 2007

  Los van bio toestanden vind ik het een goede stunt! ;-)

 2. caitlin 4 juni 2007

  wel zezunja… dat is erg graag gedaan!!! ;)

 3. Susan 4 juni 2007

  Haa! wat goed zeg ene Zezunja! Fijn dat het zo toch nog bij de meneer in kwestie terecht is gekomen. Hoera!

 4. bart 4 juni 2007

  Niet slecht, interviewen zonder er zelf bij te zijn. :-) Nee, dat komt wel goed met het Eiland Neus.

 5. Vrouwe Zezunja,

  Het zal U verbazen te vernemen dat ik een grote fan ben van Dhr. Piet H. (het zal ook een beetje aan mijn West-Vlaming-zijn liggen. SOS Piet vind ik een erg leuk programma, al is het maar omdat hij er telkens weer in slaagt eenvoudige etenklaarmaakproblemen op te lossen.
  Geen dure of gesofisticeerde gerechten, gewoon dagdagelijkse kost proberen tot een goed einde te brengen, meer moet dat voor mij niet zijn.

  Ik verontschuldig mij op werkelijk pijnlijke wijze.

  Uw eigenste,

  Drs. Johan Arendt Happolati

 6. Elsswhere 5 juni 2007

  Ik ben ook met stomheid geslagen… zelf slakken doodmartelen en dan beginnen over bio met Piet?

 7. Auteur
  Zezunja 5 juni 2007

  Dus jij dacht dat bioboeren hun slakken koesteren en gewoon afwachten wat er overblijft van hun slaplantjes?
  Goed, de wijze waarop wij het aanpakken, is niet erg milieuvriendelijk, maar om te zeggen dat ik mensen met veel invloed daarom niet mag wijzen op hun verantwoordelijkheid, dat is een drogreden.

 8. molady 5 juni 2007

  hoera voor jou!!!!! tis trouwens bioweek!

 9. patrick hoyberghs 17 juni 2007

  Bio is gewoon een ander woord voor veel te duur.

 10. Yuri Maanzand 17 juni 2007

  Hoyberghs is gewoon een ander woord voor veel te Patrick.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?