Een spekkie voor het bekkie

Had u al gehoord van bacn (spreek uit: bekon)? Bacn is het fatsoenlijke broertje van spam, maar eigenlijk is het net zo erg. Bacn bestaat uit e-mails waar je zelf om gevraagd hebt, maar die in zulke grote getalen op je afkomen dat je er een spamgevoel aan overhoudt. Mijn bacn bestaat uit onder meer nieuwsbrieven van 3voor12 en Unizo (de Vlaamse MKB), uit alle mails waaruit blijkt dat er op zezunja.nl, waarismijnmelk of een van mijn andere sites gereageerd is, uit rss-feeds van sites die elke dag publiceren, maar toch maar eens per week een écht interessant stukkie hebben (bijvoorbeeld The Unofficial Apple Weblog), uit groepsmails van vriendengroepjes waar ik bijhoor, uit berichten van mijn Hyves- en MySpacevrienden, uit reclame van mensen voor wie ik werk en uit allerlei massamails van mensen die reply-all klikken. Van de gemiddeld honderd e-mails die ik per dag ontvang, is 80 procent een spekkie voor het bekkie, of anders gezegd: bacn.

Ik vind het een goeie naam en een mooie combinatie. Spam en bacon. Voor de wat minder taligen onder ons: spam is ingeblikte ham, bacon is, uhm… ja… bacon… spek dus.

Goed, tot zover de uitleg over bacn. Mij hoort u niet klagen, want nogmaals: ik heb me bij volle bewustzijn ingeschreven voor die nieuwsbrieven en googlegroups, en sinds ik in België woon, krijg ik door de bacn het gevoel dat ik toch nog ergens bijhoor. Maar efficiënt is het niet, want zelfs het besluit om niet te reageren of verplaats naar prullenbak te klikken kost tijd.

Maar dan: produceer ik zelf ook bacn? Ja! Ik doe immers ook regelmatig aan reply-all, ik zwengel googlegroupmails aan, ik schrijf hooguit eens per week een écht interessant stukje en ik ben van plan veel eilandneusnieuwsbrieven te gaan kakken. Met andere woorden: ik was het varkentje met graagte, om ‘m vervolgens in stukjes te snijden voor bij een gebakken eitje. Bacon ’n eggs dus. Met excuses voor de vegetariërs.

En wat vind ik daarvan? Ik schaam me een beetje. Net zoals ik me schaam dat de producten in mijn winkeltje made in China zijn en dat ik roze slakkenkorrels heb gestrooid om de pompoen en de broccoli te redden. Maar stop ik er dan dus mee? Nee. Ik voer de hoeveelheid zelfs nog een beetje op. Zo heb ik voor al mijn stukjes op nietlief reclame gemaakt op deze site, dus u vond bacn in uw rss-reader. Ook maakte ik reclame voor mijn cursussen – ook die vond u in uw rss-reader. En binnenkort maak ik reclame voor de eilandneussite, dus hou uw reader in de gaten.

Is dat erg? Mwah, ik denk dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken hoe erg bacn is. Ik ben blij dat u mij in uw reader heeft en mocht u mij eruit flikkeren, omdat ik te veel reclame maak: so be it. Ik herinner me dat een lezer van Maanisch ooit klaagde dat ze die Ploesiepoesies verdomme eens uit haar rss-feed moest halen, omdat hij telkens lastiggevallen werd met reclame voor haar producten. Luna reageerde terecht dat ze dat vertikte en dat hij haar hele webzijde dan maar lekker uit zijn rss-reader moest verwijderen. En zo is het, adequater kan niet.

Dus voor iedereen die minder bacn wil: ga vooral uw gang, maar ik zal het u niet gemakkelijker maken. Ik maak bij deze namelijk gewoon nog wat reclame voor mezelf.

Want:
Op 12 september begint een cursus eindredactie van tien weken in Vilvoorde bij de Miles Academy. Ik en een heusche hotemetoot die voorwoorden schrijft voor groeneboekjes en van dales gaan proberen in tien bijeenkomsten een kleine groep beroepsschrijvers de kneepjes van het eindredactievak bij te brengen. Misschien is de cursus voor gewone stervelingen budgettair niet haalbaar, maar uw werkgever heeft vast potjes voor bijscholing, dus ik zou zeggen: doe eens een graai. Het wordt een leuke, leerzame, dynamische cursus waarin we alles wat we weten zullen delen en waarin we alle taalvalkuilen en redactionele kwesties die voor een eindredacteur van belang zijn, zullen aansnijden.

Om in te schrijven of voor meer informatie: ga naar de site. Er is nog plaats!

En dan:
Op zaterdag 17 en zondag 18 november begint een tweedaagse cursus columns schrijven bij Wisper in Leuven. Cursussen columns schrijven zijn de meest inspirerende cursussen die er zijn, al was het maar omdat het waanzinnig leuk is om te horen wat anderen ervan bakken. We zullen stil staan bij brainstorms, invalshoeken, stijl, bondigheid en vorm. De cursus is voor gewone stervelingen goed betaalbaar, dus er is geen enkele goede reden om u niet in te schrijven.

Kijk voor meer informatie en het inschrijvingsformulier op de site van Wisper.

Tot slot:
Op zaterdag 27 en zondag 28 oktober geef ik een cursus Interviewen bij Wisper in Gent. Omdat ik die cursus al eerder heb gegeven in Leuven, zal ik alle dingen die toen niet deugden, elimineren. Gevolg: een bijna perfecte cursus – kuch. Hoe dan ook: voor iedereen die wil leren interviewen en interviews wil leren uitwerken: er is nog plaats.

Klik door naar Wisper voor meer informatie en inschrijvingen.

Eet smakelijk.

27 augustus 2007 | 14 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Reacties
 1. Patrick 27 augustus 2007

  Tja.. Bij deze niet toegevoegd aan mijn RSS-reader.

 2. Auteur
  Zezunja 27 augustus 2007

  Zèg! Je mag me weghalen, maar niet bij voorbaat al niet toevoegen. Tsk.
  Bovendien, om mijn moeder te citeren: je moet het eerst proberen en dan pas mag je zeggen dat je het niet lust.
  Ik moet hier ook álles uitleggen.

 3. Paul 27 augustus 2007

  Ik heb filters ingesteld om de bacn linea recta naar hun respectievelijke mapjes door te sluizen.
  Zodat ik zodra ik bijvoorbeeld 3voor12-nieuws wil lezen, er bewust naartoe moet klikken.
  Da’s misschien een vorm van zelfbedrog, maar het creeërt dan toch maar wel rust in mijn inboks.

 4. Auteur
  Zezunja 27 augustus 2007

  Da’s inderdaad schijnorde. Opgeruimd staat netjes, maar in werkelijkheid zou ik dan een nóg lousier reageur worden. Ik moet me nu al bij elke mail verontschuldigen dat ik zo laat reageer.
  Mijn mail komt dus binnen in drie mailboxen (in één mailprogramma) die bij drie verschillende adressen horen en daarna plaats ik ze zelf in mapjes, omdat ik dan zeker weet dat ik heb gereageerd.

 5. gewebkijk 27 augustus 2007

  spam, was /is een ondefinieerbaar vleesproduct in een blikje, bij ons beter bekent als tuc.
  bacon haalt die vergelijking niet.
  enige voordeel van de naam bacn,
  is de internationale potentie.
  maar kunnen we niets beters verzinnen..?

  *gaat brainstormen*

 6. Pieter 27 augustus 2007

  Die Bacn is dus eigenlijk net zo onfatsoenlijk, maar iets sluwer.
  Leuk trouwens, dat je die tips over dat schrijven in je log zet. Goed om te lezen. So what dat het reclame voor jezelf is. Ook een soort Bacn dus eigenlijk. ;-)
  Dag,
  Pieter

 7. Rosalie 27 augustus 2007

  Nou, dankzij je bacn heb ik nu wel een mooi stukske over roze korrels gelezen wat ik toentertijd gemist heb, denk ik. ’t Stikt hier ook van de slakken en ik ben wel benieuwd naar het geknetter. Hoewel het geluid dat je hoort als je er met je fiets overheen rijdt ook erg fijn is.

 8. Irene 27 augustus 2007

  Ik krijg altijd maar één mail per dag. Dat is heel exclusief.

 9. Polle 27 augustus 2007

  Zez? De googlegroepsmails die aanzwengelt zijn uitermate fijn om te lezen. Ik wilde het maar even gezegd hebben :-).

 10. Auteur
  Zezunja 29 augustus 2007

  @ gewebkijk: ik heb het woord niet bedacht hoor. Ik ben ook maar gestuurd.

  @ Pieter: nee bacn is altijd iets waar je je voor ingeschreven hebt. Of iets dat bijvoorbeeld beroepsmatig onvermijdelijk is. Dat is niet onfatsoenlijk, wel tijdrovend en soms irritant.
  En fijn om te weten dat jij mij dus niet zult mijden wegens reclameblokken.

  @ Rosalie: een mooi stukske? Een stukske van één zin? Make my day!

  @ Irene: (je kunt mij alles wijsmaken) Echt?

  @ Polle: dat heb ik maar weer mooi bewezen gisteren *onhandige giechel*

 11. Auteur
  Zezunja 29 augustus 2007

  O ja, en het moet natuurlijk eigenlijk bekun zijn.

 12. J 1 september 2007

  je wisper linkjes doen het niet?

 13. Auteur
  Zezunja 1 september 2007

  Oeps, ik vrees dat ze de cursusdagen verplaatst hebben. To the rescue!

 14. Auteur
  Zezunja 1 september 2007

  Ze doen het weer.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?