De mooie dingen van deze maand

1. Bij mij zijt ge veilig – Wim Helsen

Een weergaloos humorvacuüm van pak ‘m beet anderhalf uur, waarin de meester met een minimum aan licht, geluid en decor de zaal aan zijn voeten krijgt. Ik heb nog nooit zoiets pakkends gezien, terwijl ik behoorlijk thuis ben in hedendaags cabaret.

2. De helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst

Het boek leest als een trein en ik las het in de trein. In drie uurtjes had ik het uit. De stijl, de humor, de vaart en de mistroostigheid van de hoofpersoon en zijn omgeving: wow! Als ik ooit zo’n eigen stijl ontwikkel, ben ik zielsgelukkig.

3. Lama Gezocht – BNN

Okee, okee, ik kijk graag naar afvalraces zoals Idols/Idool, maar dat is doorgaans om redenen van hilariteit en leedvermaak. Daar komt nog bij: ik kijk eigenlijk helemaal niet zo vaak naar de Lama’s. Maar dit was heus een goed programma. Goed en serieus gemaakt (wel iets te kort, een half uur per aflevering), enorm spannend vanwege het improvisatie-element en uiteindelijk leverde de zoektocht een terechte winnaar op. Maar hoe terecht ook, ik had liever gehad dat er geen winnaar was, want dan was het programma nog niet afgelopen.

3. Midden op de weg zo hard mogelijk – Arthur Umbgrove

Een boek waar ik niks van verwachtte, ik had het cadeau gekregen zonder uitleg. Umbgrove kende ik als cabaretier en heel eerlijk: veel indruk maakte hij niet. Het boek daarentegen wel. Afgezet tegenover Verhulst was het stilistisch niet zo sterk en inhoudelijk misschien iets te gekunsteld, maar voor een boek waarvan ik niks verwachtte, gooide het hoge ogen. De zelfspot, de actualiteit, de historische elementen en de spanning vormen een combinatie waardoor ik pagina na pagina doorlas. Eveneens een drie uur-boek, terwijl ik ondanks mijn talent in snellezen doorgaans zo kritisch ben dat ik een boek na een uurtje wegleg.

4. Yours Truly, Angry Mob – Kaiser Chiefs

We hebben al na de tweede keer luisteren heel hard meegezongen; het was feest in huize Yuri en Zezunja

5. Heavenly Creatures – Peter Jackson

Geen ultieme film, maar wel zo een die nog even doorspeelde in mijn hoofd. De film is al in 1994 verschenen, maar ik zag ‘m nu pas en ik vond het een mooi en waarachtig gegeven. Ooit was ik ook zo’n meisje dat monsterverbonden aanging met andere meisjes. Nooit kwamen daar echt erge dingen van zoals moord en doodslag, maar toch, stiekem, herkende ik me in Pauline en Juliet.

6. Pulp-tv: Idool en Schoondochter Gezocht – VTM en VT4

Ik kan alleen maar zeggen: yeah! Maar goed, na de voorronden wordt Idool al gauw heel stom en sinds die malle middeleeuwenfreak met zijn voorliefde voor veel te lange Latijnse citaten zichzelf uit de serie schreef, zal ook Schoondochter Gezocht niet meer zijn wat het geweest is. Maar toch, al was het van korte duur: ik heb genoten!

7. Excite Truck – Wii

Een fantastisch racespel op de Wii. Ik ben niet zo goed in op de weg blijven, maar gelukkig krijg je voor ‘nice crashes’ ook veel punten, dus ik win toch regelmatig. Heeft u een Wii? Houdt u van racen? Koop dit spel!

8 maart 2007 | 3 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties
 1. Inge 15 maart 2007

  Groot is mijn dank voor Uw eerste tip. Shalalakkalakka. BoemBoem.

 2. Auteur
  Zezunja 16 maart 2007

  Edoch, je lijkt er geweest te zijn…?

 3. Inge 16 maart 2007

  Ja, zag hem eergisteren in Ede. Volgens mij kon ik het laatste kaartje van de hele tournee bemachtingen. Meesterlijk, ontroerend, fantastisch, grappig. Alles!

  Denk dat ik ook het boek van Verhulst maar eens ga lezen. :-)

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?