De kleutermonologen – Men vraagt wat ik doe

In het kader van de kleutermonologen mag iedereen verzoekpraatjes aanvragen.
Octavie schreef: “Ik ga nog even nadenken over het verzoeknummer. Misschien iets over je werk? Wat je allemaal doet en schrijft voor Het Eiland Neus.”

Wat ik allemaal doe voor Het Eiland Neus kan ik kort samenvatten: alles. Al moet ik de kont van de koning kussen: ik doe het. In februari bestaat Het Eiland Neus één jaar en hoewel mijn inkomen nog niet is om over naar huis te schrijven, heeft dit jaar toch wat vruchten afgeworpen. Ik heb drie organisaties weten te strikken voor mijn cursussen, de laatste was de SchrijversAcademie in Antwerpen. In het voorjaar staat daar een cursus Columns op het programma van vijf bijeenkomsten en daar ben ik blij mee. Verder doen wij hier ook nog wat vormgeven, wat brainstormen en wat t-shirtjes verkopen.

Voor het overige doet Het Eiland Neus veel onbetaald werk, zoals daar zijn: administratie, acquisitie, onze eigen website bouwen, ons kantoor ordenen en de poezen tevreden houden.

En last but not least: Het Eiland Neus schrijft zich een slag in de rondte. Helaas kan ik niet alles hier citeren, omdat nog niet alles gepubliceerd is, en helaas kan ik ook niet alles met naam en toenaam noemen, omdat niet elke opdrachtgever geassocieerd wil worden met een vuilbekkende Zezunja, maar ik kan wel lukraak wat zinnen overnemen uit een paar willekeurige door bloed, zweet en tranen tot stand gekomen teksten.

* “Boeren, bikini’s en beugelbekkies, dat zou een korte samenvatting van het spel kunnen zijn. Er wordt wat afgeboerd. En hoewel de konijnen nooit echt seksueel geladen zijn, dragen ze toch waar mogelijk een leuk broekje onder hun overbeet. Bovendien is het dus zaak veel rommel te maken, veel vieze geluiden te produceren en veel andere konijntjes tot moes te slaan. Als klap op de vuurpijl hullen de rabbids zich in obscure bloemetjesjurken en luiers met een veiliggheidspeld. Meligheid ten top, maar wel op hoog niveau.”

* “Hoe leg je het onderwerp van je scriptie uit aan je kleine zusje?
Ik heb voor een stabilisatiesysteem van een schip een bedieningspaneel ontworpen, ik heb gekeken waar je het systeem in de machinekamer kunt plaatsen en ik heb getest of de generatoren de belasting aankunnen. Het systeem moet voorkomen dat een schip gaat slingeren.”

* “En zo moet het ook zijn. Mevrouw de professor mag hem uiteraard behoeden voor al te grote uitglijders op het gebied van aardse zaken als uiterlijk voorkomen en lichaamsgeur, maar u moet er toch niet aan denken dat onze verstrooide professor ineens met een Porsche de campus op komt rijden. Nee, de verstrooide professor hoort op de fiets te komen, met een slingerend spatbord. Liefst door de regen. Met een walm van pijptabak om zich heen. En hij hoort een tic te hebben; een eigenaardige eigenschap die hij niet kan bedwingen. Het is immers een verstrooide professor.”

* “De btw-kwestie is een voorbeeld daarvan. Het zou logisch zijn als een psycholoog over een consult geen btw hoeft te heffen, omdat – daar zijn ze weer – artsen dat ook niet hoeven. Maar de Administratie, in dit geval minister van Financiën, verschuilt zich achter het feit dat het beroep nog onder de vrije intellectuele beroepen valt, in tegenstelling tot de meeste andere gezondheidsberoepen. Waarmee de bal bij minster van Volksgezondheid en Sociale zaken ligt, die de psycholoog eerst zou moeten erkennen als gezondheidsberoep. En zo komt een wijziging in de wet maar moeizaam tot stand.”

* “Maar niet alleen de zelfverzekerdheid van de speler kan door zijn of haar personage een boost krijgen, ook sociale vaardigheden kunnen erdoor toenemen. “Door het spel en hun personage leren veel spelers het belang van samenwerken en rekening houden met een ander. Als je in je eentje opereert, word je in veel spelletjes binnen 20 seconden neergeknald”, vertelt Malliet.”

* “De bestuursvoorzitter is van mening dat de doelstellingen van transparantie en kwaliteit ook de inschrijvende bedrijven ten goede komen. ‘Het is eigenlijk heel simpel’, zegt Camps, ‘wanneer het circuit van inkopers geen enkele relatie heeft tot de inhoud van het product, is het logisch dat er op de prijs geselecteerd wordt. Maar voor de uitvoerder wordt het dan wel heel moeilijk om het product en de kwaliteit daarvan inhoudelijk over het voetlicht te brengen.'”

* “Droge vlokken worden gebruikt om als compacte isolatie in wanden, plafonds en vloeren te spuiten. Met gebruik van warmtenevel is het ook mogelijk de vlokken al sproeiend tegen wanden aan te plakken en op die manier verwarmings- en electriciteitsleidingen in te kapselen.”

* “6 – TAKE IT EASY Zorg dat je op tijd vertrekt, dat je niet hard hoeft te fietsen, niet hoeft te hollen. En besef: trams en bussen zijn altijd vol als dat niet goed uitkomt.”

* “Liefhebbers van standje 69, pi of de geboortedatum van hun geliefde kunnen per direct een .nl-domeinnaam laten reserveren met daarin alleen getallen. De officiële instantie, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), registreert pas in januari 2008 deze zogenaamde numerieke domeinnamen, maar internethost Mijndomein.nl biedt nu al de mogelijkheid om zo’n webadres te reserveren.”

* “Ook Luyendijk zelf werd gemanipuleerd. Bladzijde na bladzijde vertelt hij over de bronnen die hij sprak – terroristen, ministers, woordvoerders, nabestaanden, ooggetuigen, vredesactivisten – en bladzijde na bladzijde neemt de ontgoocheling toe: iedereen wordt betaald. Mensen die worden geïnterviewd als onschuldige slachtoffers blijken ingehuurd, de geheime dienst is alom tegenwoordig en iedereen praat wel een geldschieter naar de mond. Als de camera’s draaien worden we allemaal voor het lapje gehouden, inclusief de journalist.”

21 december 2007 | 4 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties
 1. niets.dan.vuur 21 december 2007

  Eigenlijk zou ik dat wel ‘ns willen doen, zo’n cursus columns schrijven, of iets dergelijks. Hopelijk vind ik spoedig wat meer informatie op jullie website! ;)

 2. berta 21 december 2007

  eh… het is toch “vóór het voetlicht brengen” en niet “óver…” ?

 3. Auteur
  Zezunja 21 december 2007
 4. frommel 21 december 2007

  dat gaat als een trein dat eiland neus. keep it up!

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?