De kleutermonologen – Andere webloggers

Ik heb al vaak iets willen schrijven over andere webloggers, maar meestal durfde ik het niet. Ik raak snel geïntimideerd door grote getallen en mijn mening is te scherp om er vriendjes aan over te houden.

Maar nu dan toch: ik ga schrijven over andere webloggers.

Ten eerste de verzuchting dat er ongelooflijk weinig goed geschreven weblogs zijn. En erger: er komen steeds meer weblogs, maar in tegenstelling tot wat ik ooit zei (‘Er zullen steeds meer pareltjes komen’): er komen maar heel weinig echt mooie weblogs bij. Shame on you, jullie webloggers!

Een verklaring voor het feit dat er meer weblogs komen, maar dat het aantal mooi geschreven weblogs niet in verhouding staat tot de toename, is het feit dat sommige mensen er gewoon mee stoppen. Ja, en dat mag dus niet hè! Goddomme, wat moet er van de wereld worden als Bart van der Griendt er gewoon mee ophoudt, als Charlotte nooit meer schrijft, als er op Bijzinnen nooit meer iets verschijnt? Nou?

Verder heb je natuurlijk nog de webloggers die er nog wel zijn, maar die er eigenlijk al niet meer zijn. Zie verder het kijkcijferkanon Merel Roze, of haar collegaschrijver vandenb. Beiden van de harde kern, beiden arrogant in al hun gewoonheid, maar beiden nauwelijks nog iets te bieden op het wereldwijde web. Jammer, maar helaas.

En kijk, dat schiet dus niet op hè. Verhuizen naar België leek de oplossing. Ik vertoef nu in de twilightzone van het virtuele Hazeldonk. Ik mag meeliften op zowel Nederlandse als Belgische webloghypes, ik mag me laven aan mooie dingen uit twee landen. Maar het mag niet baten, want in Nederland is het schrijfniveau dan misschien belabberd, in Vlaanderen is het schrijfniveau op weblogs – in tegenstelling tot wat men tien-voor-taal-en-groot-dictee-gewijs zou verwachten – zo mogelijk nog beroerder. Alleen al de lijst met genomineerden voor de Site van het Jaar van Clickx. Mijn hemel, wat een vreugdeloos zooitje.

In Vlaanderen valt vooral veel eer te behalen met ‘ons kent ons’. Veel toppers in de lijst zijn webloggers die borrel na borrel afstruinen en op wat voor manier dan ook vriendjes maken, de schrijfstijl of onderwerpkeuze is totaal ondergeschikt. Het zou gemakkelijk zijn om nu iets over corruptie te zeggen, maar daar wil ik eigenlijk niet naartoe. Wel kan ik vaststellen dat talent absoluut minder prioriteit krijgt dan vriendjespolitiek. En dat leest niet lekker.

Maar om niet al te somber over te komen: er zijn er wel een paar hoor, Vlaamse webloggers die prachtig schrijven. Neem Good Ol’ Tante Annie, of Lilith van Tales from the crib. Of de schrijfsters van niets.dan.vuur en Flora Fleempaard. Stuk voor stuk dames die ik met liefde een pen laat vasthouden.

Vlaamse mannen zegt u? Kuch ende stotter. Een nedervlaam misschien, m’neer Victoria. En mijn eigenste vriendje natuurlijk. En verder… uh… Eddie From Ohio komt in de buurt. Mag ik misschien vaststellen dat het geen vetpot is?

Goed, nu weer even kakken in mijn eigen nest. De Nederlanders. Ik zal het zo hebben over wat ik wél mooi vind, maar ik wil nog even dalen in de populariteitspoll door te zeggen dat ik het vooral een hoop stront vind, wat ik zoal op weblogs lees. Nederlandse mannen die mooi kunnen schrijven? Pluk de nacht, meneer Jaeggi en Frommel. En dan zijn we er wel zo’n beetje. Waar zijn die gevatte mannen met een zwierig handschrift?

Op wie kunnen we dan nog bouwen hede ten dage? Nou de ludieke dagboekbloggers, zoals ik ze maar noem: I van I+R, Cockie en Eliane. En de dames met een jaloersmakende stijl zoals Het Meisje Dat Op Dinsdag Het Bier Schenkt, Octavie, Nynke en Jacq. En verder prijs ik mijn collectiefgenoten, omdat ze consequent doorschrijven en elke dag beter worden. Maar weet je? Daar vult een mens zijn rss-reader niet mee.

Dus lieve lezers: open mij de ogen en zeg dat het allemaal zo erg niet is. Dat er best mooie weblogs bijkomen en dat niet alle goeien ermee stoppen. En geef mij pliespliesplies de url van die parels. Ik heb ze hard nodig.

En u dacht dat dit een controversieel stukje was? Dan heeft u dit nog niet gelezen. Voor het overige: u mag als altijd meepraten, maar deze keer ga ik voor de gein ook naar u luisteren. Dus grijp uw kans en laat mij schrijven, laat me door het stof gaan of wijs me op mijn onvolkomenheden. (Onvolkomenheden? Wie? Ik?)

18 december 2007 | 62 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

62 Reacties
 1. sunnymoon 18 december 2007

  I say: aye! (toch voor je analyse van de Belgische blogosfeer, de Nederlandse ken ik niet zo goed). En ook: soms stopt een mens met bloggen omdat hij/zij voelt dat het niveau van de blog niet gehandhaafd kan worden.

 2. Auteur
  Zezunja 18 december 2007

  Hoe toevallig dat juist jij uit je modderige winterslaap kruipt! Ik wilde jou ook al een veeg uit de pan geven, omdat je er zo bruusk met de pet naar ging gooien. Maar ik vond jou een geval apart, omdat ik bij jou af en toe op de intimi-site mag en dat privilege wilde ik niet op het spel zetten.
  :P

 3. Polle 18 december 2007

  Wow. Jij bent lekker en goed bezig vandaag! Parels? Wenz, Jack of Hearts en Windowpane.

 4. Sparce 18 december 2007

  Het is luiheid en onkunde. Luiheid omdat ik geen zin heb om elke dag te schrijven. Onkunde omdat ik niet mooi schrijf.

  Men vindt mij doorgaans het leukst als ik pislink ben. Dus ik schrijf dadelijk maar even die hatemail waar u toe uitnodigde, is iedereen weer blij.

 5. Margriet 18 december 2007

  Maar wat versta je onder stront en geen stront? Wat maakt iets tot stront?
  Misschien poep ik elke dag wel stront uit, trouwens. Maar mijn omgeving vindt het nog steeds lekker ruiken ;-)

 6. Kaat 18 december 2007

  Nieuwamsterdammer, maar die schrijft ook weinig. En ik vind onze eigen Polle een van de meest ondergewaardeerde schrijfsters van Nederland. Dat je het even weet.

 7. Swan 18 december 2007

  Ik heb Cyriel net ontdekt!! En Jacq en Octavie zijn inderdaad juwelen! En Kaat natuurlijk!

  Maar ook Mekker (http://mekkermekkerthier.web-log.nl) kan mij erg bekoren!

 8. frommel 18 december 2007

  glimmend van trots en een seconde of 3 naast mijn schoenen lopend wegens tot het selecte gezelschap van mooi schrijvende mannelijke loggers gerekend te worden geef ik u mijn parels. polle, wenz, windowpane, jack of hearts, scarecrow en carice. ook hier kom ik graag.

  en dank voor het compliment.

 9. Rose 18 december 2007

  Ik vind filmvanalledag.nl zeer de moeite waard. In zijn mannelijk (!) dromerigheid altijd stukjes waar je een vraag aan overhoudt.
  Verder mis ik nieuwamsterdammer.com, mijn liefste weblogman ooit! Maar ook hij plaatst nooit meer wat.
  Of lees eens zijspoor.punt.nl, ook prachtig, maar blogt meer op hyves, en dat trekt me dan weer niet zo.
  En verder: ik ben het roerend met je eens. Er is veel shit in weblogland. Gelukkig hoef je die niet te lezen, maar ik heb wel net even jouw ‘aanraders’ geopend, ga ik even bekijken. Ook ik ben op zoek naar iets verfrissends :)

 10. eliane 18 december 2007

  Danku, danku! En ja, al het zo doorgaat voel ik me nog eens eenoog koning. Het is inderdaad erg slappe hap overal. Louterlog vergat je nog, daar kunnen we ook op bouwen.

 11. esther 18 december 2007

  Zeekomkommer natuurlijk, vanwege het gieten van kwetsbaarheid in kunst en mooie woorden. Verbaljam, die altijd op het scherpst van de snede is en nog grappig bovendien. Alle Nietliefcollega’s, van wie ik sommige al heel lang lees. Puck, die ondanks allerlei aandoeningen humoristisch en waarheidsgetrouw logt. Marten Hoepla, omdat hij me irriteert en aan het lachen maakt tegelijk. En verder alle veelschrijvers die iets van zichzelf laten zien, want als ik ergens niet tegen kan is het wel zo’n blog waar een paar uebermooie stukjes op staan, en die vervolgens verwaarloosd in een hoekje komt te staan- zie Nieuwamsterdammer bijvoorbeeld.

 12. Lilimoen 18 december 2007

  Jawel, het is wel erg.

  Maar, zou het niet kunnen dat goede schrijvers vaak te bescheiden zijn, te zeer onzeker en te verlegen om hun zaak voor een publiek te gooien? Je moest eens weten overigens wat Flora Fleempaard hier nog allemaal in kasten en laptops heeft steken. Ik pleit al jaren voor een ‘uit de kast’-operatie op dat vlak. Helaas. Wat je nu ziet is slechts het topje van een heel lekkere ijsberg.

  Andere bloggers durven wel, shit of geen shit, welk hun motieven ook zijn.

  Nou, als je even je buik vol hebt van shit-weblogs, blijf dan vooral even weg bij Lilimoen. De paardjes ga je niet aankunnen, vrees ik. Over enkele dagen verdwijnen ze onderin. ;-)

 13. Rose 18 december 2007

  En dat is dan wel weer gek, ik vond jouw pareltjes geen pareltjes. Maar ook dat is persoonlijk, vermoed ik. En een kwestie van een weblog langer volgens. Pas dan kun je een tekst in een context plaatsen en er om lachen of huilen.

 14. MG 18 december 2007

  Mag ik u aanbevelen: Urbain Alpain http://urbainalpain.punt.nl/
  Vlaams woordkunstenaar

 15. Cockie 18 december 2007

  Dan ben ik graag de éénoogkoningin.

 16. ivo victoria 18 december 2007

  ik dank u hartelijk voor het bedenkelijke compliment (misschien? neder?) maar ik geef toe: ik heb het verdiend.
  als dank duik ik weer op in uw rss-feed en ik kan bij deze melden dat ik niet (niet!) ga freelancen als schrijver maar wel als iets dat zo belachelijk veel meer geld oplevert dan schrijven dat ik naar verwachting de helft van de tijd niet zal hoeven te werken en dus: veel kan schrijven. ha! masterplan alert!

 17. ivo victoria 18 december 2007

  oh en voor ik het vergeet: mag ik ook nog een hartverwarmend pleidooi houden voor aiebdbi.wordpress.com? Die schrijft soms een beetje té goed. Gelukkig is het daar al een maandje stil, ik werd er ongemakkelijk van, van dat niveau.

  En verder heb ik veel respect voor http://www.zeekomkommer.nl maar ik lees het niet meer want ik moest te vaak huilen en dat is eigenlijk, gezien haar verhaal, een regelrechte belediging aan haar adres.

  Doe er je voordeel mee!

 18. Tom Lievens 18 december 2007

  Goedenavond,

  U hebt haatmail!

  Vriendelijke groet van de Spaanders voor de Vlaanders

 19. Octavie 18 december 2007

  Och, wat lief van je!
  Ik ben vereerd.

 20. eddiefromohio 18 december 2007

  Ik kom dan ook uit de buurt …

 21. Irene 18 december 2007

  Elke dag een stukje, met citaat (hoe hij dag in dag uit aan een echt passend citaat komt is me een raadsel): Bw14 http://www.bw14.net/wordpress/index.php
  En stroomopwaarts http://www.stroomopwaarts.com/ die stukjes zitten meestal ook zeer degelijk in elkaar. Niet spectaculair, maar om rustig te genieten.
  Nu zal ik eens gauw die logs die je noemt en die ik nog niet kende langslopen. Bedankt voor deze research.

 22. Octavie 18 december 2007

  Oh, en bedankt voor Nynke. Die kende ik nog niet maar zeer aangenaam vertier.

 23. Merel 18 december 2007

  Ik vind iamzero.nl op een bescheiden plekje van het wereldwijde web heel goed schrijven. En het gaat dan vaak ook nog ergens over, dat is helemaal mooi meegenomen.
  Verder heb je voor een groot deel gelijk.

 24. Susanne 18 december 2007

  ik zeg niks. Ik schrijf geen pareltjes.
  Ik heb ze zelfs niet eens om. ’t is godsgeklaagd.
  Geen cent te makken, hè.
  Ik heb wel pareltjes van kinderen.(sprak de moeder in mij) En die vind ik dan weer heel mooi.

 25. jack of hearts 18 december 2007

  Dapper om de schrijfsels van collega’s als hopen stront te betitelen. Vraagt om drollen in de commentbox, maar omdat ik wel van prikkelende stellingname hou zie ik daar van af.
  Zelf hou ik erg van Wenz, Polle, Webble en Frommel en nog een handvol andere weblogs vind ik wel leuk.
  En de rest, ach hoe veel woorden wil je er aan vuil maken?

 26. Annemarie 19 december 2007

  Na deze ongezouten mening ben ik benieuwd wat je van mijn logs vind… Ik ben een enorme beginner en ben aan het twijfelen of ik het aan durf… Voor nu ben ik maar begonnen op Hyves: annemargrietje. Eerst eens kijken of ik dat vol hou en of er wel mensen zijn die mij willen lezen,

 27. Ell 19 december 2007

  Kijk, hier hebben we wat aan. Altijd al opzoek naar fijn leesvoer, maar nergens iets te bekennen. Totdat ik hier beland en ineens alle fijne lezertjes op tafel worden gespuugd.

 28. LL 19 december 2007

  Mooi man, wat betreft de mooie weblogs ben ik het met je eens, de slechte die je noemt, ken ik niet. Dat heeft vast een reden. ;)

 29. Ivar 19 december 2007

  Ik kan je Frontaal Naakt van harte aanbevelen.
  Gevarieerde, goed tot zeer goed geschreven bijdragen door auteurs van diverse pluimage. Ook de reacties en threads zijn bijzonder de moeite waard. Duik er eens in, never a dull moment.

 30. Paul 19 december 2007

  Ik mis baviaan.net nog immer.

 31. Jenny 19 december 2007

  Oh dat is leuk! Allemaal loggers die ik niet ken! En omdat ik erg gevoelig ben voor pakkende namen; Flora Fleempaard *klik*

 32. Jenny 19 december 2007

  Flora Fleempaard: “Ik ben even weg.”
  Dat heb ik weer!

 33. RP 19 december 2007

  Het klopt, hoor, dat mensen er allemaal maar mee uitscheien. Dat heb je met generaties. En een volgende generatie, daar kom je dan niet in he. Want dat voelt krampachtig. En je begrijpt ze niet.
  Ik zie het ook bij mezelf. Ook ik ben aan het minderen geslagen. Al zal je dat niet zijn opgevallen, tussen al dat geweld.
  Maar we hadden hetzelfde leeslijstje, zie ik.
  Wie er nog wel zijn:
  http://www.gerbrandsdingetje.nl/
  en:
  http://dorot.hyves.nl/blog/

  Of telt hyves niet mee?

 34. Mark 19 december 2007

  Zezunja,

  Schrijfster met scherpe pen. Zeg je van jezelf. Net wat ik zoek. Ben nét begonnen webloggen.
  Mag ik -leergierig als ik ben- je eens uitnodigen?

  Groetjes,
  Mark

 35. Kirsten 19 december 2007

  Ik geef jou heel onbescheiden mijn eigen URL. Aan jou de eer om te bepalen of jij het een parel vindt. Ik schrijf er erg graag op en mensen om me heen zijn daar blij mee. Wie weet jij ook…

 36. ivo victoria 19 december 2007

  lieve Zezunja, dankzij jou weet ik nu hoe ik een kapotte rss-feed moet herstellen. appeltje! eitje!

 37. endaniik 19 december 2007

  In het kader van de parels: waarom staat u Polle niet toe te glinsteren zoals zij kan en derhalve volkomen verdient in uw (ja zeg, ik ben niet dom, noch voor de poes en bepaald niet van gisteren en heb u veel meer dan door) provocerende logje?

 38. Lilimoen 19 december 2007

  @ Jenny: Flora Fleempaard komt morgen terug en gaat dan weer bloggen als een gek. Ze was gewoon even op “schrijfweek” met een stel gelijkgezinden en brengt vast vers materiaal mee.
  Een Flora Fleempaard-fan van het eerste uur.

 39. KatYo 20 december 2007

  Nieuwe tips van anderen zijn altijd fijn. Een van mijn favorieten is en blijft http://www.met-k.com .
  Ik besef me ook ineens dat mijn eigen schrijfsels een beetje op en neer gaan, qua goed en boeiend geschreven. Hmm.. toch eens wat vaker bij stilstaan en er altijd goed voor gaan zitten.

 40. KatYo 20 december 2007

  Oh ja, dit vind ik ook echt een bijzondere weblog: http://mikz.net/log/

 41. yab 20 december 2007

  Ach weet je, je hebt natuurlijk gelijk. De meeste blogs zijn niet echt kwaliteitsvol. Maar waarschijnlijk hebben de meeste blogs ook niet de pretentie om hoogstaande en baanbrekende stukjes te schrijven? Ik alvast niet. Ik vind het leuk om dagelijks een stukje te schrijven en als iemand die stukjes apprecieert dan is dat prima, zoniet geen probleem voor mij.

 42. sodade 20 december 2007

  Hmm?
  Ahum!!! Kuch. Kuchkuch. (Mrggh..) Mja… ehem… euhm? Tsss!.
  (grote lach!!!)
  (veel lach!!!)

 43. Auteur
  Zezunja 20 december 2007

  Dank allemaal voor jullie reacties, jullie tips, jullie inspiratie en toelichting. Sommige mensen voelen zich een beetje aangevallen: dat hoeft niet, smaken verschillen en niet iedereen heeft een voorkeur voor mooischrijverij, dus ook rechttoe rechtaan blogs hebben hun bestaansrecht.
  Heel veel van jullie adviezen staan al jaren bij mijn eigen links, sommige staan daar al jaren niet meer en anderen zullen daar misschien de komende jaren komen te staan.
  Maar jullie raden ook blogs aan die ik uit mijn rss-reader heb gekieperd, omdat ze op sterven na dood zijn (m’neer Hoepla, m’neer Amsterdammer, m’neer aiebdbi)
  Nog een enkele persoonlijke reactie:

  @ Margriet: Stront bestaat uit oninteressante onderwerpen en een slechte schrijfstijl. En of jij stront produceert, zal ik de komende tijd eens even in de gaten gaan houden. :P Ik was je namelijk al enige tijd uit het oog verloren.

  @ Ivo: Een pak van m’n hart! En gefelicienzovoort met de ultragoedbetalende job. Verschil moet er wezen.

  @ Mark en Annemarie: Ik zal spoedig eens komen buurten.

  @ endanik: Polle wordt genoemd, zij is namelijk een van mijn illustere collectiefgenoten, die ik alleen zijdelings veren in de reet wilde steken, wegens niet erg overtuigend als ik anderen net verwijt aan vriendjespolitiek te doen.

 44. Gerhard 21 december 2007

  Ach, ik heb zo m’n momenten, vind ik zelf. Wie er dan toevallig langskomt geniet er van, maar vaak is het dan net even rustig. En daarom verdwijnen de stukjes na een kleine week al weer in de vergetelheid.

  Geeft niet, ik schrijf voor m’n eigen plezier, de paar bezoekers die er van meegenieten en de enkeling die mij liefheeft. Een kijkcijferkanon hoef ik niet te worden.

 45. bart 21 december 2007

  Ik lijd wel een beetje aan het syndroom van nachtkaars. Maar weet je wat? Ik schrijf morgen weer eens een stukje. Misschien zelfs zo’n Allegaartje. ;-)

 46. Auteur
  Zezunja 21 december 2007

  Ik hou je eraan hoor! *klinkt dreigend* Morgen een stukje.

 47. lilith 21 december 2007

  Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe vereerd ik ben om door jou aangeduid te worden als iemand die prachtig schrijft. Ik lees jou ook graag, vrouwe zezunja. :) *zweeft verder op wolk*

 48. Flora Fleempaard 21 december 2007

  Flora Fleempaard is terug in het land, en zéér vereerd (lees: bloost, glundert, wipt op en neer)

 49. Margriet 21 december 2007

  Bedankt voor je reacties, hier en bij mij ;-). Ik heb het niet verkeerd opgevat hoor. In betere tijden een stukje bij mij over dit onderwerp. Nu eerst kerstkaarten schrijven.

 50. Frank 21 december 2007

  Ik denk dat er een heleboel goede mannelijke weblogschrijvers zijn. Je kent ze alleen niet. Net zoals ze jou waarschijnlijk ook niet kennen. Misschien ook geen behoefte aan hebben. Dus geen kak in eigen nest of een hoop stront. Gewoon geen behoefte. Das beter. En mijn websiteadres geef ik je niet. Men zou kunnen denken dat ik mijzelf hier onbescheiden als uitzondering op je regel zou willen presenteren. Het idee alleen al.

 51. FrankiePebbles 21 december 2007

  Als niemand het zegt.

 52. Roos 22 december 2007

  Goh Zezunja, ik heb je nog niet vaak zo scherp uit de hoek zien komen, maar ik vind het wel cool. En eerlijk bovendien :-)

 53. Margriet 22 december 2007

  Nou ik heb eindelijk toch een stukje uitgepoept over het onderwerp. Ik wilde nog even zeggen dat ik http://www.ellingmann.com erg goed vind schrijven.

 54. bdb/mopperpot 23 december 2007

  en nu maar hopen dat je me niet gaat mailen want die box gaat niet meer open wegens 25314 ongelezen mailtjes maar als je een tientje over heb kan je mee uit eten……………

 55. christa 23 december 2007

  http://crossingmysoul.blogspot.com van Marius Nuy vindt ik een pareltje op het web en gelukkig gaat het weer een stuk beter met hem :)

 56. Annemarie 23 december 2007

  misschien eens een kijkje nemen bij een “nieuwe”?

  http://annemargrietje.blogspot.com/

 57. Sana 23 december 2007

  32 browsevensters geopend.. Allemaal nieuwe, verse, onbekende weblogs waar ik het fijne -nog- niet van weet.

  ’t Heerlijk avondje is gekomen…..

 58. Veerle 24 december 2007

  Ik zou graag geweldig schrijven, maar ik weet van mezelf dat ik niet zo fantastisch ben hoor… Die instelling heb ik ook niet. Het is gewoon leuk voor mensen die me een beetje kennen denk ik.

 59. David 24 december 2007

  In alle bescheidenheid: http://fotografie.blogo.nl/?WEBLOG/1761
  Okee, de rest gaat over fotografie, maar het zijn toch aardige verhalen?

 60. fialas 25 december 2007

  Aargh! Zeker nooit Aargh gelezen? doe het dan gauw, haal die schade in:
  perfect nederlands, sprankelende fantasie, fijne en baldadige humor, geen heilige huisjes, goeie foto’s. veel lezers.
  wij hadden haar moeten nomineren.

 61. ellahir 27 december 2007

  Het kleutertje heeft een meninkje.
  Of is het een meningkje?
  Wat doet het er toe?
  Het blijft een kleutertje.

 62. Sony DCR-VX2200E 9 juni 2012

  . Een aantal echt interessante gegevens die u heeft geschreven op http://www.zezunja.nl Geholpen me veel , precies wat ik zocht : D.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?