505

Modebewust zou ik mezelf niet noemen. Ik heb echt geen flauw idee wat in de modebladen staat, ik draag al sinds mijn twaalfde Converse All Star, dus je kunt er donder op zeggen dat ik zo nu en dan niet in de mode ben. En mijn smaak lijkt altijd het dianegatief van wat er in de winkels wordt verkocht. Dus mode? Mwah, nee, geen sjoege.

Sterker, ik heb het vermoeden dat ik altijd verstoppertje speel met de mode. Ik ben altijd te vroeg óf te laat bij de buutplaats. Zo wilde ik in de jaren negentig vleermuismouwen en zoek ik al sinds 2000 naar van die romantische schoentjes met een elegant, fijn, rond puntje en een sierlijk wijd uitlopende hak (maar die komen er weer aan, want ik had die in ’89 en we zijn nu met de retro zo midden jaren tachtig).

De beste samenvatting is dit: ik wilde begin deze eeuw mooie teenslippers en een paar zo hoog mogelijke touwschoenen. In 2000, 2001, 2002 en 2003 heb ik – winkel in winkel uit – me helemaal stapelgek gezocht naar elegante, spannende slippers en zo sexy mogelijke touwschoenen, maar het viel niet mee, want het waren de klittebandsandaaljaren. Met mijn engelengeduld vond ik ze uiteindelijk op Lesbos, in Porto en in Aix-en-Provence (serieus!). In 2006 was ik ze zat, de tijd van mijn Japanse teenslippers en mijn knalrode hoge touwschoenen was voorbij. En wat kon je in 2006 en 2007 alleen nog maar kopen? Juist ja. U vangt mijn slip.

Schoenen kopen is derhalve altijd een project. Het kost veel geld en als de mode vierkante punten is, wil ik ronde. Niet om dwars te doen, maar omdat ik gewoon weer te laat bij de buutplaats ben.

Jassen zijn een vergelijkbaar project. Jassen zijn net zo duur als schoenen en je moet ze daarom net zo lang dragen, dus het komt aan op kieskeurigheid. En bij jassen ben ik net zo min au point als het op modebeuwstzijn aankomt. Ik heb alle soorten jassen gehad, alleen meestal op het verkeerde moment in het tijdscontinuüm. Al mijn jassen zijn het gevolg van hard speurwerk, terwijl ze drie jaar eerder of twee jaar later in alle winkels hingen. Ik vrees dat ik koppig ben. En onpraktisch.

En zo kwam het dat ik gisteren liep te knarsetanden in de Nieuwstraat in Brussel. Vloekend op de bontkraagjesmode, zoekend naar een halflange jas als een dekbed, met een taille en een bijzondere kleur. Ik vond mijzelf helemaal niet zo veeleisend. Want a. wie wil er nou geen jas als een dekbed? Het is verdorie koud in de winter. En b., een taille, is dat zo veel gevraagd? En c., die bijzondere kleur? Tsjemig, we doen hier alsof ik diamanten beslag verwacht.

Maar no fokking way dus dat mijn jas bestond hè. Er zijn wel jassen als een dekbed, maar dat zijn alleen van die Michelinmannetjesjassen en die weiger ik te kopen, wegens te vormeloos en universeel. Er zijn ook wel jassen met een taille, maar die zien er doorgaans uit alsof ze alleen bedoeld zijn om van de ene limousine in de andere te stappen, kortom: die houden mij niet warm. En een bijzondere kleur? Ja, alleen bij de Pimkie. Een winkel waar ik op zich niks tegen heb, maar waar je met die bijzondere kleur ook altijd in plastic diamantenbeslag iets als ‘sports and fun’ moet dulden. En hee, het is dus geen lolletje hè zo’n winterjas.

Dus ik zag het somber in toen ik om vijf uur de Inno (een soort Bijenkorf) binnenstapte, mij een weg banend door de bontkraagjes. In mijn hoofd had ik de prijs al zitten opschroeven. Bij de Inno moet je geen koopjes verwachten en de tijd drong, over een uur gingen de winkels dicht. Bovendien weet ik inmiddels dat mijn dwarsheid in de mode mij geld kost. Dom zijn is duur. In mijn hoofd had ik de prijs al verhoogd naar 150 euro.

En toen zag ik hem. Al struinend van de ene boetiektuin naar de andere (of hoe noem je die hoekjes in een warenhuis). Het was een jas waar je in zou willen duiken. Onze bank met veertien kussens was er niets bij. Hij was groengoud, een bijzondere kleur, en hij had de taille van Marie Antoinette. Een jas waar ik wel drie jaar in wilde wonen. Een jas zonder – haleluja – bontkraagje. Wie had dat ooit gedacht.

Ik hield ‘m voor me. De lengte was goed, hij zou mijn billen warmhouden. De stof glom in het licht als een kever in de zon. En al met al was hij opvallend en toch beschaafd. Precies wat ik wil zijn.

En nu voelt u het al van kilometers aankomen. En als niet: u bent er niet helemaal bij zeker? Goed, ik zal u helpen. Ik las het prijskaartje. Vervolgens moet u de kop van dit stukje even lezen. En dan zijn we voorlopig uitgepraat. O ja, neurie ook nog even: it’s gonna be a cold cold christmas without you. Dank u.

6 oktober 2007 | 27 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

27 Reacties
 1. De Huisvrouw 6 oktober 2007

  Een James Bondkraagje? ;)

 2. Auteur
  Zezunja 6 oktober 2007

  Ha! Die stond er dus twee keer in. Ik had ‘m al een keer gewijzigd. *blush*

 3. Taats 6 oktober 2007

  Ai.

  Ik herinner mij de keer dat ik een paar laarzen zocht. Ik had me van te voren al bedacht dat ik het paar nooit zou vinden, of ze zouden onbetaalbaar zijn. Het moesten roze suède zijn. Met een flinke hak, en ze moesten tot mijn knieën komen. Zulke specifieke zoektochten eindigen altijd in een teleurstelling. Altijd.

  De eerste winkel waar ik binnenstapte, had ze. In de aanbiedingenbak, want laatste maat. Voor een tientje.

 4. frommel 6 oktober 2007

  ik woon al jaren in mijn legerjekkie.

 5. Elsewhere 6 oktober 2007

  Groengoud? Gewoon kópen die handel! Hij lijkt me prachtig! Dat geld komt wel, die jas nooit meer!
  PS en dan foto natuurlijk aubsvp

 6. esther 6 oktober 2007

  Toch decadent doen en kopen? Als je er 5 jaar mee doet kost ie per jaar 100 euries. Koopje!

 7. Octavie 6 oktober 2007

  Ik vind het een idioot bedrag. En het bedrag in ogenschouw nemende, hoor je deze winter wellicht bij de mode-avantgarde, volgend jaar ligt je glimmer bij de H&M. Voor 79,95. Niks mis met de H&M overigens. Hebben ze lekker veel tricot dat je niet hoeft te strijken:)

 8. De Huisvrouw 6 oktober 2007

  O ja ik volg trouwens Esther en Elswhere hoor! Kopen!

 9. sodade 7 oktober 2007

  505 x spijt. ( of innige deelneming of iets van die orde…)
  vanwege een absoluut van smaak en mode gespeende So

 10. Yellow 7 oktober 2007

  Dit is zóó herkenbaar.Er ligt hier een trui in de kast die ik alleen maar aan durf te doen als ik meer dan zeker weet dat ik niets smerigs tegen ga komen,omdat het prijskaartje me nog helder voor ogen staat..
  Maar als ik die trui dan eens aan heb,dan weet ik weer waarom ik verleid ben.

 11. Polle 7 oktober 2007

  505?!?!?!? Stof kopen, patroon zoeken en bij mij langskomen met een fles wijn (of twee).

 12. Zezunjezus 7 oktober 2007

  Wordt het nu een koude kerst zonder de bewuste jas of zonder je geliefde, omdat deze je niet meer wil zien of omdat je die jas toch aangeschaft hebt?

 13. Auteur
  Zezunja 8 oktober 2007

  @ Taats: rub it in. :P

  @ frommel: wat is een legerjekkie?

  @ Esther, Elsewhere, De Huisvrouw: zie de reactie van Yellow: ik zou hem nooit en te nimmer aan durven doen. Ik weet zeker dat ik na een dag een winkelhaak of zo zou hebben. Bovendien is het 1000 fokking gulden, remember? Dat is me toch wat te gortig.

  @ Yellow: ja, ik snap wat je bedoelt. En toch ga ik ‘m niet kopen.

  @ Polle: Kun jij naaien? Met twee flessen wijn op? Wat cool. Als ik ook maar enigszins het idee had dat ik het juiste patroon en de juiste stof zou vinden, zou ik het doen. Maar daar heb ik volgens mij geen talent voor.

  @ Mezus: een koude kerst wegens geen fijne dekbedjas. (Nog niet!)

 14. maria 8 oktober 2007

  Tja, da’s een 5 te veel en een 1 te weinig.

 15. Flora 8 oktober 2007

  Aha, de beruchte “error 505”
  Elke vrouw komt hem wel eens tegen…

 16. Elsewhere 8 oktober 2007

  Maar terugrekenen naar guldens mag alleen als je iets juist nà­et wilt hebben! En je woont toch in België? Dan moet je die 505 toch eigenlijk delen door 20 ofzo? Kópen die handel, echt!

 17. Soes 8 oktober 2007

  Tsss en ik maar denken dat je titel sloeg op een ouwe Levi’s van je. Of is dat 501?

  Ben je de tweedehands zaakjes al afgestruind. Daar hangt altijd mode die al over de datum is.
  Of Marktplaats.nl?

 18. Soes 8 oktober 2007

  P.s. Een dekbed-jasje heet toch gewoon ‘gewatteerd’??

 19. Auteur
  Zezunja 9 oktober 2007

  @ Flora: pcies, jij begrijpt het.

  @ Elsewhere: ik ben heel arm, dus ik moet verstandig worden en dan kan een mens dus maar het beste zoveel mogelijk omrekenen.

  @ Soes: Ik denk dat-ie niet echt al ionde mode is geweest, deze keer was ik te vroeg bij de buutplaats denk ik.
  En gewatteerd ja, dat bedoel ik. Maar zo maar een beetje gewatteerd is voor mij niet genoeg hoor. Het mocht echt héél uitnodigend zijn. ;)

 20. frommel 10 oktober 2007

  legerjekkie als in legerjas.

 21. Auteur
  Zezunja 10 oktober 2007

  Ja maar hoe ziet dat eruit? Een legerjas, is dat zoals een brandweerjas? Doe ‘ns googlen voor mij!

 22. Auteur
  Zezunja 10 oktober 2007

  Ah, merci. Ziet er tof uit eigenlijk. Ik gok dat die van jou niet maat 52 is…

 23. frommel 11 oktober 2007

  nee. hoewel groot niet zo groot.

 24. dries 14 oktober 2007

  Wat betekent de uitdrukking “Mwah, nee, geen sjoege.” ? :-)

 25. J 21 oktober 2007

  schade!
  psst: je kraagje is shaken not stirred in de tweenalaatste ;)

 26. Auteur
  Zezunja 21 oktober 2007

  Grijns. Dat was de derde al. Ik had er al twee verbeterd. Wat heeft mij bezield die dag… Haha.

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?