De rss-les (woord by © Irene L.)
Geachte doctorandus de heer ’ti,
U vroeg mij: wat is in hemelsnaam een rss-reader? En hoewel u weblogger én doctorandus bent en dus op zijn minst zou moeten weten wat een rss-reader is, zal ik het niet tegen u gebruiken; de rss-onwetendheid is immers alom tegenwoordig en dan kunnen we wel aan de gang blijven. Met andere woorden: u bent niet de eerste die dat vraagt. Door de jaren heen hebben talloze mensen mij gevraagd wat een rss-reader of rss-feed is en omdat ik wil dat iedereen een feed heeft en mij in zijn reader stopt, leg ik het keer op keer met veel geduld uit. Zo ook nu. Voor de laatste keer. Dat wel.
Een rss-reader is een programmaatje (online of op je computer) dat rss-feeds leest. Welnu, daarmee bent u er vermoedelijk nog niet, dus: wat is een rss-feed?
Laten we bij het begin beginnen: elk zichzelf respecterend weblog heeft een rss-feed. U zult mij niet geloven, maar zelfs u heeft er een. Een rss-feed is een pagina die er meestal ongeveer zo uitziet. Voor u en mij tamelijk onleesbaar, maar voor een rss-reader hét perfecte leesvoer. Uw rss-reader begrijpt alles wat er staat en vormt het om tot leesbare tekst.
Ik hoor u denken: maar als je gewoon de homepage van een weblog opent is alle tekst toch ook leesbaar?
Ja, daarin heeft u gelijk, en als u zin en tijd heeft om elke dag al uw favoriete weblogs langs te gaan om te kijken of er iets nieuws geschreven is, dan is die homepage natuurlijk meer dan voldoende. Dan raad ik u zelfs aan om het hele begrip rss-reader te vergeten.
Maar als u, net als ik, vindt dat u het druk-druk-druk heeft en dat u dus geen tijd heeft om er elke dag opnieuw achter te komen dat maar dertig van de tweehonderd weblogs iets nieuws hebben geschreven, dan is een rss-reader de uitkomst.
De rss-feed van een weblog geeft namelijk bij elk nieuw bericht een seintje aan uw rss-reader en als het goed is geeft die rss-reader u dan weer een seintje, door een belletje of een dansend icoontje op uw desktop.
Nu hoor ik u denken: dat klinkt als een heel ingewikkelde email-alert.
Nou nee, het is a. niet ingewikkeld. Er zijn talloze gratis rss-readers, sommige zelfs ingebouwd in uw browser, die met een druk op de knop zijn gedownload en geïnstalleerd en b. het voordeel boven een email-alert is dat uw mailbox niet onnodig volstroomt. Tot slot: c. er zijn bijzonder weinig weblogs met een email-alert, terwijl 99 procent van de weblogs een rss-feed heeft.
Nu denkt u: ik dus ook? Ja, u dus ook. Bij punt.nl hebben alle weblogs dat. Ongevraagd. Heel goed.
En dan: hoe komt u aan de feeds van uw favorieten? Nou, u surft naar uw favoriete pagina’s en dan gaat u op zoek naar de rss-feed. Een rss-feed op een weblog is meestal te herkennen aan een oranje icoontje met daarin een wit tekeningetje van een soort radartje of het woordje ‘rss’ (bij uw eigen log staat dat linkje helemaal onderaan). De bedoeling is dat u de url (het internetadres) van de feed (de pagina die u krijgt als u op de icoontje klikt) in uw rss-reader gooit (waar u dat moet invullen of naartoe slepen, wijst zich doorgaans vanzelf). Vervolgens zal uw rss-reader u waarschuwen als er nieuwe berichten verschijnen op een van uw favoriete weblogs. Als er geen nieuwe berichten zijn, hoeft u dus ook niet te kijken en dat scheelt nogal wat tijd. Bovendien hebben veel weblogs ook een reactie-rss-feed die ervoor zorgt dat uw reader het ook meldt wanneer daar nieuwe reacties binnenkomen. Die feed moet u wel apart in uw rss-reader gooien.
Tot slot: veel kranten en andere internetsites maken ook gebruik van het rss-systeem. De reader kan dus voor veel meer gebruikt worden dan voor alleen weblogs. Bovendien is het feit dat de meeste readers op zijn minst een lijstje met kopjes vertonen erg handig, want daardoor kun je de wat minder interessante berichten al op basis van de kop als ‘gelezen’ aanmerken, zonder dat je daarvoor hebt hoeven klikken en scrollen naar of op een website.
Er valt nog veel meer over rss te zeggen, maar voor een leek is dit vast al duizelingwekkend. Zoals ik al zei: dit was de laatste keer dat ik het uit zal leggen, maar vragen naar aanleiding van de rss-les (bedankt Irene, voor dat woord) kunt u natuurlijk nog wel stellen in het reactieding.
U ondanks deze lacune in uw kennis nog immer hoogachtend,
Zezunja
Bedankt voor de uitleg, want inderdaad ik ben een van die mensen waarvoor dat rss-gedoe chinees is. Ik kreeg onlangs van een van mijn lezers de opmerking dat mijn rss-dingetje maar halve berichten doorstuurt. Kan ik daar iets aan doen?
Volgende stap vooruit is de online You Tube uitzending van Juf Zezunja. Tekstuitleg met zoveel ingebouwd nerdyjargon loopt inderdaad weg. Levend beeld met geluid voor een klasje, dat is gefundeness fressen, toch ?
hier wil ik nog aan toevoegen dat ik uit goede bron vernomen heb dat trackbacken en pingen zooooo 2004 zijn dat het niet meer de moeite loont om te gaan uitzoeken wat trackbacken en pingen is. dat kon ik dus mooi van mijn to do-lijstje schrappen. allemaal dankzij rss. dat u het weet.
oh, en dan had ik nog een intelligente vraag: ik heb natuurlijk ook zo`n rss-feed op mijn log. edoch. (let op de tussenrijm – u denkt dat dat toeval is? think again) hoe kan ik nu zien hoeveel mensen op die rss-feed geabonneerd zijn? en nog eentje nu we toch bezig zijn: tellen rss-lezende lezers mee in je stats? of ziet je stats-teller dat helemaal niet wanneer iemand de feed leest en niet naar het log zelve komt afgezakt?
en nu we dan nog bezig blijven – wil ik wel graag vantevoren weten hoe die melding er dan uitziet cq klinkt… Ik vind namelijk te veel getingeltangel vanuit mijn pc erg irritant..
Kan ik ook proef-rss-feden? Of voert dit wellicht te ver?
Razend ingewikkeld, vind ik dit alles.
Applaus voor de didactische vaardigheden van juf Zezunja. Eindelijk begrijp ik waar het om gaat.
Zou ook graag het antwoord weten op de slimme vraag van leerling ivo victoria. Tellen rss lezende lezers mee in je stas?
Vrouwe Zezunja,
Excuus voor mijn vorige reactie. Ik had uw stukje net gelezen en een beetje in de war, maar ook een beetje geheel eerlijk, had ik te vlug een reactie ingestuurd.
Ik apprecieer uw inspanning en ik heb ondertussen die pagina met die vreemde tekens gevonden. Ik heb er zelfs twee gevonden: eentje met mijn logs en eentje met de reacties op mijn logs.
Ik heb uw ‘les’ afgedrukt en ik ga ze nu flink bestuderen om uit te vlooien wat een mens allemaal kan doen met dat instrument dat rss heet.
Oprechte dank
en voor altijd de uwe.
Bravo, goed uitgelegd!
Bij serendips.eu tellen de rss lezer hits niet mee in de stats. Hm, ik zou natuurlijk mijn rss genererende php-programmaatje kunnen aanpassen, zodat ze wel . . . . NEE! ik doe het niet; wij blijven bescheiden.
Euh… Vrouwe Zezunja…
Ik heb de url van uw feed (hoor mij!) gevonden. Dat is namelijk: http://www.zezunja.nl/feed/. (Dat laatste puntje hoort er niet bij, want dat is dat puntje van het einde van de zin…), als het ware.
Het technische deel hebben we gehad. Nu het sociale deel. Is het veel stoerder om te zeggen hoeveel mensen wel niet je rss feed hebben aangevraagd, dan om mee te delen hoeveel bezoekers je site krijgt?
@Irene L: Ik denk dat dit om een polletje vraagt. Tellen we rss-reader hits mee in de stats of niet?
(Mensen die hun volledige logje in hun rss feeds zetten mogen niet meedoen; dat is tegen de rss-gedragscode).
RSS? Nee, daar doe ik niet aan. :-)
Vrouwe Zezunja,
Staat er een beperking op het aantal in te voeren karakters voor reacties op uw blog? Mijn vorige reactie werd immers behoorlijk ingekort en afgeknipt… Ik meldde o.a. dat ik er niet in slaagde de url van uw feed in mijn rss in te voeren. Waar moet ik die plakken?
Vriendelijke groeten,
De domste leerling uit de klas.
Ja, lap !
Ik steek wat uit de laatste tijd…
‘anoniem’ = Drs. Johan Arendt Happolati
Vlaamse uitdrukking van de dag:
‘De olie zeikt eruit!’ Gezegd van iemand die vreselijk dom is. In plaats van hersenen heeft hij olie in zijn hoofd zitten. Die olie loopt er dan via z’n oren uit…
Gij hebt veel onwetenden wijzer gemaakt. En dat is mooi. btw, uw log ziet er spik en span uit. Mijn complimenten.
@ Lilimoen: Ik heb geen idee, ik ben namelijk geen nerd. Het is een rss ingesteld door punt.nl en als je nerd bent, kun je daar vast iets aan doen. Anders niet.
@ Ivo: Dat hangt ervan af. Sommige weblogs hebben die trackingcode van hun teller ook in de files die de rss regelen. Andere niet. Ik niet bijvoorbeeld. Helaas. Ik wou dat ik een nerd was…
En als die code daar dus inzit, zou je theoretisch ook moeten zien wie jouw weblog bezoekt via…/feed of …./rss.
@ Juna: dat hangt af van de reader. Sommige readers geven de ververste pagina’s alleen dikgedrukt weer, andere readers geven veel muzikale poeha als er iets nieuws is. Vaak kun je zulke dingen ook instellen naar believen.
@ Irene: Dat hangt van de structuur van je website af. Zie antwoord bij Ivo.
@ Irene L.: Het grote probleem is dat te weinig mensen weten wat rss is, dus dan komt je stoere taal niet aan, vermoed ik. Maar persoonlijk vind ik dat wel stoerder, omdat rss-lezers vaak geïnteresseerder zijn dan Googelaars die -pak ‘m beet- via het zoekwoord ‘Blokker steelpannetje’ bij jou terecht komen. Met andere worden: rss-lezrs zijn doelbewuster dan toevallige passanten.
@ R van InR: Ik vind dat rss-lezers wel zouden moeten meetellen, want als er één groep is die écht leest dan is het wel de rss-lezer.
Enne…waarom is het tegen de rss-regels om je volledige bericht weer te geven? Ik vind het vaak wel prettig om een volledig stukje in de rss-reader te lezen, vooral omdat sommige pagina’s traag laden (hint, hint).
@ Karin: Oooo, dáárom kreeg ik gisteren zo’n diarree aan rss-berichtjes van Karin met K. ;)
@ hr ’ti: Voor zover ik weet is er geen max. aantal karakters, dus ik weet niet hoe dat kwam. Het spijt me dat mijn nieuwe webstek u zoveel tijd kost. ;S
De url van de rss-feed moet in een reader. Die moet u eerst downloaden. Aangezien ik Mac heb, kan ik u moeilijk adviseren. Toen ik nog een PC had, gebruikte ik een plugin voor Firefox die als rss-reader fungeerde. Misschien dat er andere PC-gebruikers zijn die u kunnen adviseren.
@ Pascal: Dank!
Heb je toegevoegd! :)
Enige bestudering later – want ik heb idd geen zin meer om 80 blogs langs te gaan op zoek naar nieuwe posts – en mijn nieuwe vraag is; beter een webbased of een desktop – reader? Wat zijn de ervaringen?
@ oogsnoep: Joepie!
@ Juna: Ik heb eigenlijk geen idee, ik denk dat het niet veel uitmaakt. Ik had er altijd een geïnstalleerd, maar ik kan me voorstellen dat het handig is webbased te nemen zodat je ook elders je eigen feeds binnen handbereik hebt.
Jippie! het werkt! En hoe overzichtelijk is dit… fantastisch. Best stoer dat ik nu kan reageren op een paar logs met: Hebben je ergens een rss-feed verstopt? Zou je graag bijhouden via mijn reader..
Ja, of je plaatst gewoon dit plaatje, klik.
Welke oh welke rss feader moet ik nemen?
Ik ben het geslenter langs alle weblogs ook meer dan zat.
“een plugin voor Firefox die als rss-reader fungeert” klinkt heel erg goed, maar hoe krijg ik die?
Juna, welke heb jij nu?
Ik had er een lukraak gepakt van het internet, maar daarmee kreeg ik zoveel shit mee, dat ik hem meteen weer weggesodemieterd heb.
Hellup!
Ik heb er maar eentje gekozen.
Maar laat ik me nu helemaal suf zoeken naar de rss’ers op sommige weblogs….
Hoe los ik dit nu weer op?