Hoe waaien dehe wimpels

Na de koelkast en de huishoudelijke mededelingen, nu Sinterklaas.

Luister, ik vind het best dat die Belgen niks van Sinterklaas snappen. Dat ze maar wat doen, in opdracht van de winkeliers. Dat ze denken dat het klaar is met een keer een kinderschoen zetten. Dat ze denken dat 6 december de belangrijkste Sinterklaasdag is, in plaats van pakjesavond op 5 december. Dat ze geen flauw benul hebben dat er bij élk kadootje een gedicht hoort (mijn juf Frans: ‘Ah, une lettre?’, ik: ‘Non, un poème’, juf: ‘Un poème?????, ik: ‘Oui! Un poème.’ etc.). Dat ze denken dat het feest alleen voor kinderen is en dat ze niet eens weten dat het veel leuker is met volwassenen onderling. Dat ze denken dat een surprise gewoon een verrassing is, in plaats van een met bloed, zweet en tranen tot stand gekomen knutselwerk. Dat ze denken dat ze ook Sinterklaas vieren als ze een mandarijntje in hun schoen treffen.
Dat vind ik allemaal best.

Maar dan moeten ze wel een beetje normaal doen en niet de Begijnhofkerk, die ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat elk half uur hoor, tot – wat is het – 11 december Zie ginds komt de stoomboot laten spelen. Dus.

11 december 2006 | 14 reacties

«

»

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Reacties
 1. Sinterklaas 11 december 2006

  Geachte Mevrouw Zezunja,
  Ik moet u ernstig terechtwijzen wanneer u zegt dat Belgen denken dat het Snieklaasfeest enkel voor kinderen is. Sinterklaas à­s er inderdaad enkel en alleen voor de kinderen. En dus niet voor de volwassenen en opbrengstgeile handelaren.
  Ik verzeker u dat het kinderen ook niet kan schelen of er nu wel of niet een vers bij die speelgoedkraan ligt. Doet u dus maar geen moeite. Die hele santeboetiek van liedjes en slingers en gedichten, die is er enkel en alleen voor u. En u telt op het Sinterklaasfeest niet mede. Dus.
  Overigens zal ik er bij de pastoor van de Begijnhofkerk op aandringen dat ‘Zie ginds komt de stoomboot’ van de playlist wordt afgevoerd. Weet, Vrouwe Zezunja, dat ik een erg lange arm heb.
  Met bijzondere hoogachting,
  Sinterklaas
  makelaar in speelgoederen.

 2. Laura 11 december 2006

  Wat is de Begijnhofkerk?

 3. Auteur
  Zezunja 11 december 2006

  @ hr tiklaas: Dat bedoel ik dus. Belgen…

  @ Laura: Dat is deze kerk op dit Begijnhof.

 4. Lilimoen 11 december 2006

  ’t Ja, ik schreef Sinterklaas onlangs een brief waarin ik het Belgische Sinterklaas-beleid erg in twijfel trek. Deze brief kan u hier vinden (sorry, ik weet niet goed hoe ik hier een link achter een woord kan verstoppen):
  http://lilimoen.punt.nl/index.php?id=321243&r=1&tbl_archief=&

 5. ivo victoria 11 december 2006

  dat de nederlanders dan weer geen kaas gegeten hebben (heb je `m? heb je `m? hihihaha!) van kerst vieren, laat staan van allerzielen, allerheiligen en de Wapenstilstand – daar hoor je dan weer niemand over!

 6. Kaat 11 december 2006

  Belgen vieren toch ook maar een dag kerst, of waren dat de Engelsen? Engelsen/Belgen, ik haal ze ook altijd door de war.

 7. hansb 11 december 2006

  ik heb ook nooit begrepen waar de slogan ‘de belgen doen het beter’ vandaan kwam.

 8. Kaat 12 december 2006

  @hansb; ik wel hoor.

 9. Auteur
  Zezunja 12 december 2006

  @ Ivo: mijn punt is niet zozeer dat de Belgen het niet kunnen. Dat is hun goed recht, zoals de Hollanders inderdaad de ballen verstand hebben van jullie katholieke feesten en jullie onafhankelijkheid. Maar dat ze het dan wágen om mij nog vijf dagen na Sinterklaas lastig te vallen met Zie ginds komt de stoomboot-klokgelui, dat moet echt afgelopen zijn.

 10. Irene L. 12 december 2006

  Hoe waaien dehe wimpels?
  Doet me denken aan toen mijn oudste zoon vier was. Vol enthousiasme zong hij het lied Zie ginds komt de stoomboot.
  Hij had wel zijn eigen, verbeterde, versie van de tekst:
  “Hoe huppelt zijn paardje? Ik denk op en neer.”

 11. Femke 18 december 2006

  Ik woon ook vlak naast de Begijnhofkerk.
  Die klokken klinken toch om het kwartier, ik vind het juist charmant dat ze een wijsje spelen dat aangepast is aan het seizoen .

 12. Auteur
  Zezunja 19 december 2006

  Ik vermoed dat dat dan een andere Begijnhofkerk is dan de onze, want de onze gaat echt maar eens in het half uur (godzijdank).
  En begrijp me niet verkeerd: ik vind het fijn als ze die liedjes vaak vervangen, mag van mij alles zijn: kerstliedjes, paasliedjes, sinterklaasliedjes, valentijnsdagliedjes, anything, want ik word erg simpel van drie maanden elk half uur hetzelfde liedje, maar ik schreef dit stukje op 11 december en toen was het al 5 dagen na Sinterklaas. En hr ’ti’s lange arm ten spijt: het deuntje bleef tot 17 december.

 13. Linda 20 december 2006

  Ik geloof dat ik voor één keer ook maar eens moet reageren, ik loop hier gigatisch belachelijk achter met lezen en lees dit logje nu pas, over vijgen na pasen gesproken.
  Wel oppassen, als je zoveel ‘Belgische’ lezers hebt, wij Belgen zijn een beleefd volkje en hebben meer respect, dan de Nederlanders. Deze woorden komen van mijn talrijke nederlandse vrienden en ik heb er nogal wat. Ik vind het idee van de surprices fantastisch en zou het maar al te graag in België invoeren, kunnen wij er wat aan doen, dat het niet gebruikelijk is bij ons? Ik woon zelf onder een Belgische toren en… of het nu de klokken zijn, of een of ander vervelend muziekje, ik blijf het storend vinden, vooral in de zomer. Nu ik erover nadenk… alles beter dan zo’n vervelend muziekje… Belgische groetjes, Linda.

 14. sodade 16 december 2007

  Als Linda al achterliep toen, dan is er wellicht geen beschrijving voor de achterstand van meer dan een jaar die ik heb bij het lezen van dit stukje, comments incluis. Ik denk dat ik het retroactiviteit mag noemen (K. je leest hier toch niet mee, dus zal je me niet op de vingers tikken, als ik het weer niet goed begrepen heb…).
  Maar ik lag werkelijk in een deuk bij de verbeterde versie van (hoe huppelt zijn paardje (toegevoegd vraagteken) ik DENK op en neer.
  Beste Zezunja, ik heb niks met alles (St. Nick, X-mis (totaal fout), oud, nieuw… maar je pleidooi, je klacht, je smeekbede om dat soort ellendig klokkengedreun te doen ophouden, IS totaal TERECHT. (was? is? ik ben even kwijt wat het huidige topic 2007 terzake weer vermelde… excuus!)

© 2020 Maartje Luif & KLEO, met dank aan Wannes Daemen • Leveringsvoorwaarden

Stuur een mailtje

Wil je meer informatie of heb je vragen? Mail mij!

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?